Μεϊκόπουλος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε), όπως έφτασε στο e-Volos.gr

«Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών και της δημόσιας περιουσίας, κοινώς το “ξεπούλημά” τους, συνεχίζονται από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, στα πλαίσια των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων. Σειρά παίρνει αυτό το διάστημα, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), που είναι 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς συνδέει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με τους Υ/Σ διανομής και τον τελικό καταναλωτή και αποτελεί στρατηγική εθνική υποδομή για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και θεμέλιο για την εθνική της άμυνα και ασφάλεια. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και δεν επιβαρύνει την ΔΕΗ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Η εμπορική αξία των παγίων του και του εξοπλισμού του εκτιμάται σε περισσότερα από 8δις €.

Αυτή την εθνική υποδομή, περιουσία του ελληνικού λαού, επιδιώκουν να εκποιήσουν για 400-450 εκ. €!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται γιατί όλες οι μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν, (βλέπε Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, ΟΠΑΠ κ.α.), το τίμημά τους στην κυριολεξία, ήταν πολύ χαμηλότερο, σε σχέση με την οικονομική και παραγωγική αξία που είχαν. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα στερήσει την εθνική οικονομία από ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο και ο νέος ιδιοκτήτης, θα έχει εξασφαλισμένο ένα διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος, το οποίο θα εισπράττει από τα νοικοκυριά και την βιομηχανία.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72/ΕΚ, ναι μεν επέβαλε, τον πλήρη διαχωρισμό της μεταφοράς από τη ΔΕΗ Α.Ε., δεν προβλέπει όμως την υποχρεωτική ιδιωτικοποίηση των δικτύων.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, στις Σκανδιναβικές χώρες και στις περισσότερες Ανατολικοευρωπαϊκές, τα δίκτυα ανήκουν σε ανεξάρτητες αλλά 100% κρατικές επιχειρήσεις. Σε χώρες, όπως η Γαλλία, αλλά και στους δύο μεγαλύτερους διαχειριστές του Γερμανικού συστήματος, τα δίκτυα ανήκουν σε επιχειρήσεις υπό άμεσο κρατικό έλεγχο.

Σε ποιες χώρες εκποιούνται τα δίκτυα;

Σε όσες κηδεμονεύονται από δανειστές και από μνημόνια!

Αλλά ακόμα κι εκεί, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις, φαίνεται να αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η ιδιωτικοποίηση τέτοιων στρατηγικών υποδομών. Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση ακύρωσε την πώλησή τους, παρά και ενάντια στις «μνημονιακές υποχρεώσεις» της, στην Πορτογαλία εκποίησε μόνο το 40%. Στην Ισπανία και την Ιταλία, τα δίκτυα έχουν πωληθεί σε ποσοστό 60% και 80% αντίστοιχα. Εντούτοις, το Δημόσιο, κατέχει μειοψηφικά πακέτα μετοχών με αυξημένα καταστατικά δικαιώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά την στάση των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ξεπουλάει τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ χωρίς καμιά αντίδραση, που να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της χώρας. Υλοποιεί την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε και συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε., προγραμματίζοντας σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα έχουν διάρκεια, γιατί θεωρούν ότι, η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι προπομπός πώλησης της ΔΕΗ και του εθνικού πλούτου της.

Η κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαλέψουν το νεοφιλελεύθερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει