Μεϊκόπουλος: Να αρθεί η αδικία της επιστροφής των συντάξεων από τις μητέρες με ανήλικο παιδί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία της επιστροφής στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) των καταβληθέντων συντάξεων στις μητέρες με ανήλικο παιδί της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, που ήταν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και ενέπιπταν στις διατάξεις του Ν. 3863/15-7-2010, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ζήτησε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Β. Κεγκέρογλου, στις 16/10/2014.

Ο βουλευτής ισχυρίστηκε ότι εφόσον το ΕΤΕΑ αποτελεί συνέχεια του ΤΕΑΠΕΤΕ, εμπίπτει στο καταστατικό του και άρα υποχρεούταν να γνωστοποιήσει εγγράφως και εγκαίρως στις μητέρες, οι οποίες τελούσαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, και είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του ν.3863/2010, την ημερομηνία θεμελίωσης, την υποχρέωση άσκησης του δικαιώματος συνταξιοδότησης, την διαδικασία απονομής της σύνταξης από τον Κύριο Φορέα, και να ορίσει τον χρόνο και τον τρόπο έναρξης της μείωσης της μηνιαίας συνολικής σύνταξης τους, όπως κάνει ήδη στους συνταξιούχους που θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ.

Αντίθετα, δεν υπήρξε γραπτή και έγκαιρη ενημέρωση με αποτέλεσμα οι γυναίκες αυτές να μην υποβάλλουν την σχετική αίτηση υπαγωγής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή να την έχουν υποβάλλει καθυστερημένα και τώρα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, αφού το ΕΤΕΑ τους ζητάει, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν από την 15-7-2010, ημερομηνία ισχύος του νόμου 3863/2010, και όχι από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για απονομή της σύνταξής τους από τον Κύριο Φορέα.

Αναφορικά με το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ ξεκίνησε μόλις πρόσφατα να στέλνει ενημερωτικές επιστολές, ο βουλευτής σημείωσε ότι αυτό συνιστά έμμεση παραδοχή ότι θα έπρεπε να το είχε κάνει εξαρχής.

Άλλωστε, αυτό ενισχύεται, όπως τόνισε, και από το γεγονός ότι το Ταμείο φροντίζει πάντα να υπάρχει ενημέρωση για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης από τον Κύριο Φορέα.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν να επωμίζονται οι πολίτες την παράλειψη ή τη δυσλειτουργία του Ταμείου. Δεν είναι δυνατόν το Ταμείο να αφαιρεί από τους συνταξιούχους αναγκαίους πόρους για την συντήρηση των οικογενειών τους, πόσο μάλλον στη σημερινή δυσμενή συγκυρία της οικονομικής Κρίσης που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο Υφυπουργός θεώρησε ότι πρόκειται για ζήτημα παρερμηνείας Νόμου, εκφράζοντας την πρόθεσή του να ζητήσει από τον Υπουργό να παραπέμψει το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για γνωμάτευση. Η τελευταία αιχμή που άφησε περί δικαστικής διευθέτησης του ζητήματος κρίνεται εντελώς ατυχής σε μια συγκυρία, όπως η τρέχουσα. Δεν είναι δυνατόν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, με τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους από τις παρακρατήσεις, να μπλέξουν επιπλέον σε έναν κυκεώνα πολυέξοδων δικαστικών διαμαχών προκειμένου να δικαιωθούν. Γι’ αυτό, ο βουλευτής ζήτησε από την Κυβέρνηση να διευθετήσει το ζήτημα.

Ακολουθεί ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση:

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2014
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Άδικη η παρακράτηση από το ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ) των συντάξεων που λαμβάνουν σε υποκατάσταση της Κύριας Ασφάλισης, οι Μητέρες με ανήλικο παιδί της Εμπορικής Τράπεζας, οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 3863/15-7-2010

Με βάση τον Ν. 3863/15-7-2010 (αρθ.10 παρ. 17 περ. β) δόθηκε η δυνατότητα στις γυναίκες που ήταν ασφαλισμένες πριν το 1993, εφόσον μέχρι το 2010 (31-12-2010) είχαν συμπληρώσει 5.500 ένσημα και είχαν ανήλικο παιδί, όταν κλείσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους, να μπορούν να συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με πλήρη σύνταξη.

Στην Εμπορική Τράπεζα, όσοι/όσες συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 18-04-2006 ανήκουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πρώην ΕΤΕΑΜ στο οποίο εντάχθηκε υποχρεωτικά το ΤΕΑΠΕΤΕ που ήταν επί χρόνια το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (Νόμος 3455/2006). Ενώ όσοι/όσες συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 18-04-2006 ανήκουν στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Και τα δύο Ταμεία δραστηριοποιούνται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων μέχρι την απονομή της σύνταξής τους από τον κύριο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ.

Το μείζον θέμα που ανέκυψε αφορά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για την κατηγορία των συνταξιούχων γυναικών που ήταν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και ενέπιπταν στις διατάξεις του Ν. 3863/15-7-2010, καθώς δεν τους γνωστοποίησε εγγράφως και εγκαίρως πότε θεμελίωναν το δικαίωμα απονομής της σύνταξής τους από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αποτέλεσμα πολλές Μητέρες να μην υποβάλλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την σχετική αίτηση απονομής της σύνταξης ή να την έχουν υποβάλλει καθυστερημένα.

Επιπλέον, το ΕΤΕΑ εκ των υστέρων απαιτεί με επιστολή του να επιστραφούν τα ποσά των συντάξεων που ελάμβαναν από αυτό από την 15-7-2010, ημερομηνία ισχύος του νόμου και όχι από την ημερομηνία που υπέβαλαν αυτές οι γυναίκες την αίτησή τους για απονομή της σύνταξής τους από τον Κύριο Φορέα. Ήδη δε έχει αρχίσει να τους παρακρατεί τα ποσά.

Επειδή το ΕΤΕΑ θα έπρεπε να ειδοποιήσει εγκαίρως με συστημένη επιστολή, σύμφωνα με την τακτική που ακολούθησε και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), όπως και όλα τα άλλα Ταμεία, κι επειδή οι ενέργειες διαμαρτυρίας του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ προς το ΕΤΕΑ έχουν αποβεί μέχρι σήμερα άκαρπες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Τι θα πράξει για να αρθεί η αδικία της επιστροφής των καταβληθέντων συντάξεων του ΕΤΕΑ από τις μητέρες και της παρακράτησης των ποσών των συντάξεων, για το διάστημα από την έναρξη ισχύος του Ν.3863/2010 μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει