Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο Στέβιας από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

Η ανάγκη προώθησης της καλλιέργειας της Στέβιας αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα υπάρξουν στη περιοχή μας αλλά και ευρύτερα, μέσω της δημιουργίας εργοστασίου για την επεξεργασίας της τέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου Βαλκανικού Συνεδρίου Στέβιας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2014 στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Τη διοργάνωση του συνεδρίου είχε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Συνδιοργάνωτες του συνεδρίου ήταν το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο Δρ. Ευστάθιος Κουτσερής, Γεωπόνος, Χωροτάκτης Περιβάλλοντος.

Το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο Στέβιας διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των:
1) Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
2) Υπουργείο Υγείας
3) Περιφέρεια Θεσσαλίας
4) Δήμο Βόλου
5) Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο
6) Ελληνο-Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

unnamed1.jpg

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος, πατέρας Κωσταντίνος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολινδρίνη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Δημήτρης Δερμένης, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωσταντίνος Λάμπρου, και η πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου κ. Μάγδα Παπαβαγγέλη.

Από τα ξένα κράτη παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας κ. Άλμπαν Ζούσι, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας κ. Βιορέλ Μοραρέσκου, ο Πρέσβης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κ. Ντράγκαν Μπόζανιτς και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Τουρκίας κ. Αχού Σινάρ.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε στάδιο συζητήσεων για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής Στέβιας στην περιοχή μας και ήδη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του στόχου επεσήμανε ο ίδιος είναι η ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας σε όλες τις Βαλκανικές Χώρες και για το σκοπό αυτό οργανώσαμε το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο Στέβιας. Επίσης ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει τις ωφέλιμες φαρμακευτικές ιδιότητες της Στέβιας και να την χρησιμοποιεί καθημερινά».

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα της παραγωγής Στέβιας, καθώς τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε πειραματικό επίπεδο, και παράγει τα πρώτα προϊόντα Στέβιας στην Ελλάδα , με την επωνυμία PELION STEVIA (http://www.pelionstevia.com/)

Το Συνέδριο είχε χωριστεί σε 3 θεματικές ενότητες:
Ενότητα 1: Καλλιέργεια-Παραγωγή, Ενότητα 2: Οικονομικότητα-Εμπορία, Ενότητα 3: Ιδιότητες-Χρήσεις-Διατροφή

Μέγας χορηγός στο συνέδριο ήταν η Coca-Cola Τρία Έψιλον, εταιρεία με συνεπή στρατηγικό σχεδιασμό στήριξης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας:
Μοchemco Organica, Βιομηχανία Vioryl, Βιομηχανία Ελαιών Σιούρας Α.Ε, Μήλα Ζαγορίν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Haagen-Dazs Café, Internet Café “The Web”.

Tους χορηγούς επικοινωνίας: e-Volos.gr και Radio Marconi 96,1 F.M.

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου που βοήθησαν στην οργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας, καθώς επίσης και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει