«Μικρές ιστορίες με τον Ιάκωβο» Ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο …από παιδιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο ΚΔΑΠ «Βασδέκειο»

Η Τετάρτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια μέρα γιορτής! Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Βασδέκειο» επέλεξε αυτή την ημέρα για να παρουσιάσει ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο από παιδιά!

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής του ΚΔΑΠ «Βασδέκειο» της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του προγράμματός του «Παίζω με τις λέξεις-Φτιάχνω ιστορίες» και σε συνεργασία με τους σπουδαστές των τμημάτων γραφιστικής και φωτογραφίας του ΙΙΕΚ της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, παρουσιάζουν το βιβλίο «Μικρές ιστορίες με τον Ιάκωβο».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας την Τετάρτη 2 Απριλίου στις 7.00 το απόγευμα. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση των έργων των παιδιών και της πορείας εξέλιξης του βιβλίου, από την πρώτη ιδέα μέχρι την ολοκλήρωσή του σε έντυπη μορφή.

Η ιδέα..

Τα παιδιά του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Βασδέκειο», έγραψαν και εικονογράφησαν τρεις ιστορίες με ήρωα ένα κοτοπουλάκι, τον Ιάκωβο.
Το φανταστικό πλαίσιο κάθε περιπέτειας προέκυψε μέσα από ένα παιχνίδι με λέξεις και γράμματα. Όλες οι ιστορίες έχουν έναν κοινό πρωταγωνιστή και ξεκινούν με την ίδια φράση. Αντίστοιχα, η πρώτη λέξη κάθε παραγράφου αρχίζει με το πρώτο γράμμα των μηνών του έτους. Το ημερολόγιο ως αρχική αφορμή περιορίζεται στη μορφή και δομή της ιστορίας, χωρίς να επηρεάζει το περιεχόμενο. Αποτέλεσμα αυτής της σύμβασης είναι μικροί αυτοσχεδιασμοί με διαφορετική κάθε φορά εξέλιξη.

Το περιεχόμενο..

Οι τρεις ιστορίες έχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους, που μπορούν να διακρίνουν πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες τη φρεσκάδα και τον αυθορμητισμό της παιδικής ματιάς. Το «παιχνίδι» των παιδιών δεν είναι μια τυχαία επιλογή και συρραφή λέξεων, αλλά ένα δομημένο κείμενο με αρχή ,μέση και τέλος. Ταυτόχρονα οι περιπέτειες του ήρωα θίγουν, ίσως ασυνείδητα αλλά απόλυτα εύστοχα, θέματα που απασχολούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, όπως η φιλία και η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα και ο ρατσισμός, η εμπιστοσύνη στους άλλους και στον εαυτό μας, η αγάπη.

Η εικονογράφηση..

Ο Ιάκωβος γρήγορα έγινε ο αγαπημένος φίλος των παιδιών. Απέκτησε μορφή και μαζί του γεννήθηκε ένας φανταστικός κόσμος, η Λίνα η αλεπόυ κι η Φρειδερίκη, η μαμά κότα κι ο κόκορας στο κοτέτσι, η μεγάλη γιορτή με τα σημαιάκια και τα πολύχρωμα λαμπιόνια της. Στην αρχή τα παιδιά ζωγράφισαν τα σκίτσα για κάθε ιστορία κι έπειτα πρόσθεσαν χρώμα σε κάποια από αυτά. Παράλληλα, κατασκεύασαν την μακέτα και τις κούκλες-ήρωες των ιστοριών. Έτσι ο γραπτός λόγος μετουσιώθηκε στην εικόνα μιας πραγματικότητας που τα ίδια τα παιδιά επινόησαν.

Ο σχεδιασμός..

Τα τμήματα φωτογραφίας και γραφιστικής του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου δέχτηκαν με χαρά την πρόκληση κι επεξεργάστηκαν τις εικόνες που δημιούργησαν τα παιδιά, δίνοντας στο βιβλίο την τελική του μορφή. Χρειάστηκαν δύο μήνες δημιουργικής δουλειάς με δύσκολη την τελική επιλογή, καθώς οι ιδέες των σπουδαστών ήταν πολλές και πρωτότυπες και το αποτέλεσμα με ξεχωριστό εικαστικό ενδιαφέρον κάθε φορά.

Η κάθε ιστορία παρουσιάζεται με διαφορετικό γραφιστικό τρόπο, ώστε να κεντρίσει την περιέργεια των παιδιών μέσα από την ποικιλομορφία που προσφέρει η επεξεργασία των εικόνων τους. Οι παρεμβάσεις στα έργα των παιδιών περιορίστηκαν σε τεχνικά ζητήματα, ώστε τα σχέδια «άθικτα» να δημιουργήσουν το περιβάλλον κάθε ιστορίας. Σκοπός ήταν να αποδοθεί με ποικίλους τρόπους η “πρώτη ύλη” που προέκυψε κατευθείαν από τη φαντασία των παιδιών. Μια άποψη των διαφορετικών γραφιστικών προσεγγίσεων της κάθε ιστορίας μπορεί να δει κανείς στους σελιδοδείκτες που θα υπάρχουν στην έκθεση.

Η έντυπη μορφή..

Μία κασετίνα από χαρτόνι «περιτυλίγει» τα τρία βιβλιαράκια, ένα για κάθε ιστορία.
Η κατασκευή του βιβλίου δίνει την αίσθηση παιδικού τετραδίου, όπου κυριαρχεί η χάρτινη υφή. Τα έντονα χρώματα, η γραμματοσειρά που επιλέχτηκε και το μέγεθος του βιβλίου ταιριάζουν απόλυτα στη παιγνιώδη διάθεση των ιστοριών. Το σχολικό ημερολόγιο του Ιάκωβου, η αφορμή για να γραφούν οι ιστορίες, συνοδεύει και εμπλουτίζει την έκδοση, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών στην κατασκευή και τη χρήση του. Η διάθεση για παιχνίδι συνεχίζεται στο φύλλο οδηγιών που δίνουν στο βιβλίο ένα διαδραστικό χαρακτήρα. Ο Ιάκωβος προτρέπει τα παιδιά-αναγνώστες να ζωγραφίσουν επιλεγμένες σελίδες του βιβλίου, να κατασκευάσουν τους ήρωες σε μορφή δαχτυλόκουκλας και φυσικά να γράψουν τις δικές τους ιστορίες!

unnamed.jpg

Οι περιπέτειες του Ιάκωβου θα συνεχιστούν και στο διαδίκτυο! Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής σε συνεργασία με το τμήμα γραφιστικής ετοιμάζουν το ιστολόγιο mikresistories.tumblr.com. με πολλές εκπλήξεις!

Τις ιστορίες έγραψαν και εικονογράφησαν τα παιδιά:

Παρασκευάς Βαφίνης
Βαρβάρα Βέλλιου
Εβελίνα Βροντού
Εύη Δελιδάκη
Αντωνία Διαμαντοπούλου
Γιώργος Καρβέλης
Βασιλική Ματζιάρη
Σοφία Μόσιου
Ευαγγελία Μπουμπουλά
Γρηγόρης Παγώνης
Μάγδα Παζαρά
Αντώνης Παπαδόπουλος
Παναγιώτα Παπανδρέου
Αφροδίτη Πολίτη
Μαρία Σταυροπούλου
Στεριάννα Στύλλα
Χαρά Στύλλα
Γιώργος Τηνιακός
Ασημίνα Χατζηγεωργίου
Ραφαέλλα Χατζηπαρασίδη
Ηρώ Χρόνη

Τη Λίνα, την αλεπού, έφτιαξε η κεραμίστρια Ευαγγελία Γεωργοπούλου

Το σχεδιασμό και την επεξεργασία έκαναν οι σπουδαστές:
Ιρένε Αλμπίνο (δημιουργικό και γραφιστική επιμέλεια)
Έρη Παπαευσταθίου και Ελένη Τέρπου
(επεξεργασία μακέτας και επικοινωνιακό υλικό)
Χρήστος Καρανίκας (φωτογραφία)

Την ιδέα και την επιμέλεια της έκδοσης είχε η Σταυρούλα Μαστρογιάννη, παιδαγωγός-ιστορικός τέχνης, υπεύθυνη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής.

-Ιάκωβε, φωνάζει η μαμά κότα και τρεις ιστορίες ξεκινούν.
Ποιό είναι το μυστικό της Λίνας, της αλεπούς;
Τί θα συμβεί όταν ο Ιάκωβος βρει τη Φρειδερίκη;
Από μακριά ακούγονται μουσικές και γέλια, η γιορτή ξεκινά!

Διάρκεια έκθεσης:Τετάρτη 2 έως Παρασκευή 11 Απριλίου 2014
Ώρες λειτουργίας:9.00-13.30 και 18.00-21.00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής
Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, Σταδίου & Μανδηλαρά, τηλ.2421091150
Πληροφορίες για επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων στα τηλέφωνα
του ΚΔΑΠ Βασδέκειο 2421091113-91114

Μπορεί επίσης να σας αρέσει