Μουτσινάς: Οι ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ο βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς, κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας:

Ο αποσυντονισμός στην αγορά φαρμάκων και οι τεχνητές ελλείψεις τους σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική κρίση και την δραματική υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, επιβαρύνουν επικίνδυνα όλο και περισσότερο τους πολίτες και τους αφήνουν ακάλυπτους υγειονομικά, με όσα αρνητικά για τη ζωή τους αυτό συνεπάγεται.

Όπως καταγγέλλει ο υγειονομικός κόσμος και ειδικότερα οι φαρμακοποιοί, σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται σε αντιβιοτικά, παιδικά εμβόλια κ.λ.π. εξαιτίας κυρίως των παράλληλων εξαγωγών, αλλά και λόγω της μειωμένης προσφοράς των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ακόμα και τα φάρμακα που διοχετεύονται στην αγορά, αλλά η διάθεσή τους παρουσιάζει διακυμάνσεις, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για όσους ασθενείς τα χρειάζονται τις μέρες που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.

Όσον αναφορά τα γενόσημα που συνταγογραφούνται με μειωμένες τιμές, όταν αυτά βρίσκονται συνεχώς σε έλλειψη οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράσουν τα πρωτότυπα θέλοντας και μη, επιβαρυνόμενοι πολλαπλάσια λόγω της αυξημένης συμμετοχής του ασφαλισμένου, κόστος που μπορεί να είναι τριπλάσιο ή τετραπλάσιο της τιμής του γενόσημου.

Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα για την υγεία και την τσέπη του πολίτη προβλέπεται να διογκωθεί ακόμα περισσότερο ενόψει του χειμώνα και να οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Σε σχετική ερώτησή μου στις 29-7-2014 επεσήμανα με αναλυτικά στοιχεία: «Αβάστακτη η συμμετοχή που καταβάλλουν οι ασθενείς για να αγοράσουν τα φάρμακά τους».

Σήμερα επανέρχομαι υπογραμμίζοντας τους άμεσους κινδύνους για την υγεία από τις ελλείψεις φαρμάκων, δεδομένου ότι το πρόβλημα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1.Τι μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων πολλών, απαραίτητων και φθηνών φαρμάκων;
2.Πως θα διερευνηθούν οι ευθύνες για αυτές τις ελλείψεις ώστε να τιμωρηθούν όσοι τις προκαλούν εσκεμμένα;
3.Και εντέλει, πως θα εγγυηθούν την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τις στρεβλώσεις της αγοράς και τα συμφέροντα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει