Μπουκώρος – Κεφαλογιάννη – Ασημακοπούλου ζητούν την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου

Με ερώτησή τους στη Βουλή…

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τη συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη και την υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν.Δ., Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, ζητώντας την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού Νόμου.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι για να ενεργοποιηθεί ο αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές καθώς και η έκδοση 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Επίσης, στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών / εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων.

Όπως είχε τονίσει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο εν λόγω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και αναμένεται να δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων.

Εντούτοις, στις 6.6.2016 ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου. Το ίδιο επανέλαβε και στις 27/6/2016 σε συνέντευξη τύπου, ενώ υποσχέθηκε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός στις 14.6.2016 στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους, ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα οι πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να διευκρινίσει, εάν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ζητώντας άμεσα την ενεργοποίησή του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει