Μ. Χρυσοβελώνη: «Όχι στην χαλαρή αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνα Χρυσοβελώνη τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων και για την περίεργη ποινική μεταχείριση συγκεκριμένων αδικημάτων και κατηγορουμένων για βαριά εγκλήματα. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στην Ολομέλεια:

«Για την ποινική μεταχείριση της διαφθοράς στο Δημόσιο με τα άρθρα 68 και 70, ισχύει δυστυχώς ό,τι είπαμε στην Επιτροπή αφού δεν είδαμε καμία αλλαγή να γίνεται στο αρχικό κείμενο. Απλώς θέλω εδώ να επισημάνω πως είναι όντως απαραίτητη η παρέμβαση του νομοθέτη. Άλλωστε μας το έχει ζητήσει και η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, η γνωστή GRECO, που μας έχει επικρίνει διεθνώς πολλές φορές μέσα από τις εκθέσεις της για την ακολουθούμενη πολιτική κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα δεν ακούσαμε με ποιο σκεπτικό ο απλός υπάλληλος του άρθρου 68 και ο δικαστικός λειτουργός του άρθρου 70, σε περίπτωση που και οι 2 τους δωροδοκηθούν, θα μπορούν να τιμωρούνται με την ίδια ποινή!

Σίγουρα η θέση ευθύνης που κατέχει ένας δικαστής δεν έχει καμία σχέση με την υπαλληλική ιδιότητα. Δεν μπορούμε επομένως να εξισώνουμε τα ποινικά όρια για καταστάσεις που είναι εξ ορισμού τελείως ανόμοιες, μη συγκρίσιμες θα έλεγα.

Κλείνοντας θα μιλήσω για τις τροπολογίες, αναφερόμενη όμως όχι σε αυτές που είδαμε αλλά σε μια τροπολογία που τελικά δεν είδαμε. Από τον Ιανουάριο κ. Υπουργέ προαναγγέλλατε πως θα προσθέτατε ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που θα αφορούσε τους δήθεν ανήλικους κακοποιούς που διαπράττουν βαρύτατα εγκλήματα. ληστείες, φόνους κτλ. Και λέω δήθεν ανήλικους γιατί στην Ελλάδα εδώ και χρόνια πολλοί λαθρομετανάστες όταν συλλαμβάνονται έχουν βρει το κόλπο: δηλώνουν αμέσως «ανήλικοι» για να τύχουν της ευνοϊκής ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης που προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία.

Το δηλώνουν μόνοι τους, αναπόδεικτα, όπως έγινε π.χ. στις υποθέσεις της δολοφονίας του Θανάση Λαζανά στη Πάτρα και του βιασμού της μικρής Μυρτώς στην Πάρο. Το κάνουν γιατί δεν έχουν ή πετάνε τα πραγματικά αποδεικτικά έγγραφα ταυτότητας τους, έτσι ώστε να επικαλούνται οποιαδήποτε ιδιότητα τους βολεύει. Αυτός είναι ο ορισμός του περίφημου Ελληνικού ρητού «ό,τι δηλώσεις είσαι», το οποίο οι λαθρομετανάστες εφαρμόζουν με τραγικές συνέπειες για την πατρίδα μας.

Υπενθυμίζω πως ο άτυχος Θανάσης Λαζανάς δολοφονήθηκε τον περασμένο Μάιο στη Πάτρα από αλλοδαπό που παρουσιάστηκε μετά την σύλληψη του σαν «17χρονος Αφγανός». Το ίδιο συνέβη και στην υπόθεση βιασμού της 15χρονης Μυρτώς στην Πάρο, όπου ο αλλοδαπός που την κακοποίησε παρουσιάστηκε ξανά σαν «ανήλικος»!
Είπατε πριν από 2 μήνες ότι θα δώσετε λύση με το σημερινό νομοσχέδιο. Πως εάν αμφισβητείται η δήλωση αλλοδαπών κατηγορουμένων ότι είναι ανήλικοι θα διατάσσεται άμεσα πραγματογνωμοσύνη από ιατροδικαστή. Δυστυχώς τελικά δεν το κάνατε, αν και είδαμε εδώ ένα πλήθος από προσθήκες και τροπολογίες.

Σας θυμίζω κ. Υπουργέ ότι είχατε πει και κάτι άλλο για τους αλλοδαπούς εγκληματίες. Είχατε υποσχεθεί πως θα παρατείνατε την προφυλάκιση των ανηλίκων κατηγορουμένων για βαριά εγκλήματα από 6 σε 12 μήνες, έτσι ώστε να μην έχουμε φαινόμενα όπως αυτό με το δολοφόνο του Θανάση Λαζανά που τελικά εξαφανίστηκε πριν τη δίκη του και σήμερα βρίσκεται ελεύθερος να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα.

Θεωρούμε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πως η πολιτική αξιοπιστία των Υπουργών κρίνεται καθημερινά και από τον Ελληνικό λαό αλλά και μέσα στη Βουλή. Επειδή τα παραπάνω δείγματα γραφής της Συγκυβέρνησης καταδεικνύουν πως αγνοείτε συστηματικά τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας μας για ασφάλεια αλλά κυρίως για απόδοση δικαιοσύνης, καταψηφίζουμε τις σχετικές διατάξεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει