Νέα ένσταση των Δρόμων Συνεργασίας κατά της Δημοτικής Αρχής Μπέου

Αυτή την φορά για την απόφαση του Δ.Σ. σχετικά με την λήψη Κανονιστικής απόφασης παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστων χώρων εντός του ενιαίου Δήμου Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ένσταστη των δημοτικών συμβούλων Κ. Γαργάλα, Μ. Δραμητινού και Μ. Πατσιαντά προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας
ΕΝΣΤΑΣΗ
1) Πατσιαντά Μαργαρίτη του Ρήγα, δημοτικού συμβούλου Βόλου του επιλαχόντος συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας «ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, κατοίκου Βόλου…
2) Δραμητινού Ματθαίου του Γεωργίου, δημοτικού συμβούλου Βόλου του επιλαχόντος συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας «ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κατοίκου Βόλου…
3) Γαργάλα Κωνσταντίνου του Δημητρίου, δημοτικού συμβούλου Βόλου του επιλαχόντος συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας «ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου κατοίκου Βόλου.
ΚΑΤΑ
της με αριθ. 170/2015 (ΑΔΑ: 6ΤΥ6Ω96-ΠΝΑ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου <Λήψη Κανονιστικής απόφασης παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστων χώρων εντός του ενιαίου Δήμου Βόλου (υπ' αριθ. 92/2015 απόφαση ΕΠΖ) >.
Βόλος 14/4/2015

Είμαστε Δημοτικοί Σύμβουλοι του επιλαχόντος συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας «ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΤΡΟΠΉΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και λάβαμε την με αριθ. πρωτ. 26003/19-3-2015 πρόσκληση του Προέδρου του να παραβρεθούμε στην 9η Τακτική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 23-3-2015 και ώρα 18.00 με πενήντα ένα (51) θέματα ημερήσιας διάταξης.

Η Συνεδρίαση άρχισε την ώρα 18.00 και μετά την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο που προηγήθηκε, όπως πάντα, της συζήτησης όλων των θεμάτων, αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση μαζί με το σύνολο των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων των μειοψηφιών (πλην δύο που παρέμειναν), σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λόγω του σοβαρού θέματος που προέκυψε από την εισβολή δύο ατόμων μεταμφιεσμένων σε «φαντάρους» στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και ενώ η συνεδρίαση βρίσκονταν σε εξέλιξη. Γι’ αυτό το συμβάν που αμέσως έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου από τον 1ο από εμάς και τη δημοτική σύμβουλο Κοκκινάκη Φωτεινή.

H παράγραφος 8 του άρθρου 67 του Δημοτικού Κώδικα (Ν. 3852/2010) ορίζει ότι:

«8. Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προσκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες κοινότητες. Για τα θέματα αυτά, τα ανωτέρω πρόσωπα μετέχουν στη συζήτηση με δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη.»

ΕΝΙΣΤΑΜΕΘΑ κατά της ανωτέρω με αριθ. 170/2015 (ΑΔΑ:6ΤΥ6Ω96-ΠΝΑ) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου <Λήψη κανονιστικής απόφασης παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστων χώρων εντός του ενιαίου Δήμου Βόλου (υπ' αρθ. 92/2015 απόφαση ΕΠΖ)> που ελήφθη κατά την 9η Τακτική Συνεδρίαση της 23-3-2015, επειδή στερείται νομιμότητας για τους εξής λόγους:

1. Δεν υπήρξε πρόσκληση και συνεπώς δεν παραβρέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων όπως ορίζει η παράγραφος 8 του άρθρου 67 του Δημοτικού Κώδικα (Νόμος 3852/2010) και συνεπώς η προσβαλλόμενη απόφαση είναι άκυρη.

2. Η κανονιστική απόφαση παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστων χώρων αφορά στη ζωή του συνόλου πολιτών και δημοτών όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας, ρυθμίζει δε την λειτουργία της πόλης μας για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3852/2010, επειδή πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας και ενδιαφέροντος έπρεπε να λειτουργήσει η θεσμοθετημένη Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου με συμμετοχή μεταξύ άλλων φορέων όπως του ΤΕΕ Μαγνησίας, Κινήσεις Πολιτών, Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, συλλόγων ΑΜΕΑ, Τροχαίας Βόλου, Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Συλλόγων Ιδιοκτητών Ταξί, ΕΚΑΒ, Αστικού ΚΤΕΛ που θα παρείχαν πολύτιμες γνωμοδοτικού, τεχνικού, νομικού και λειτουργικού περιεχομένου παρατηρήσεις και στο πνεύμα εφαρμογής του ισχύοντος νόμου. Το δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή, κινούμενη έξω και από το πνεύμα του Ν.3852/2010, δεν παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο οποιοδήποτε στοιχείο που να τεκμηριώνει τον απαιτούμενο, στα πλαίσια της διαβούλευσης, διάλογο, με συνέπεια την αδυναμία ουσιαστικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθιστά τη προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου άκυρη.

3. Κατά την τελική διαμόρφωση και δημοσίευση της απόφασης δεν συμπεριελήφθησαν πολλές από τις παρατηρήσεις της προϊσταμένης της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης κ. Μπακογιάννη που στηρίζονται σε νόμιμες αναφορές όπως:
α) <<ε) Στους παράλληλους πεζοδρόμους της Ερμού, είχε γραφεί από παραδρομή ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε μια ή δυο σειρές έμπροσθεν του καταστήματος ή με τοποθέτηση στο μέσον του πεζοδρόμου αλλά μόνον μπροστά στα καταστήματα, ύστερα από οριοθέτηση της Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας>>. Η συγκεκριμένη διόρθωση έρχεται να δημιουργήσει συνθήκες ισότιμης αντιμετώπισης ανάμεσα σε όμορους και διασταυρούμενους με τους παραλλήλους προς την Ερμού πεζοδρόμους, ιδίου πλάτους. Είναι αδιανόητο να ισχύουν διαφορετικές συνθήκες παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστων χώρων στη συγκεκριμένη περιοχή και ταυτόχρονα να δημιουργούν ανισότητες και αθέμιτους ανταγωνισμούς στους νόμιμους χρήστες με την ιδιότητα του καταστηματάρχη αλλά και στους επισκέπτες πεζούς με την αύξηση δυσκολίας της κίνησής τους.
β) Δεν συμπεριελήφθησαν στους δρόμους απαγόρευσης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων οι οδοί Δημητριάδος και Ιάσονος ως κεντρικές αρτηρίες ταχείας κυκλοφορίας όπως εμφανώς διαπιστώνεται στο άρθρο 7 ενότητα Ι παράγραφος Δ (πλατείες , πάρκα, άλση – Κ.Χ) .
γ) Δεν συμπεριελήφθη η παρατήρηση στο άρθρο 7 ενότητα IV παράγραφος α περί ελαχίστου πλάτους 3,50 μέτρων σύμφωνα με την 52907/ 28-12-2009 (ΦΕΚ 2009/2621Β) Άρθρο 2 του ΥΠΕΚΑ.
Για τους λόγους αυτούς η προσβαλλόμενη απόφαση και ως προς τα προαναφερθέντα σημεία καθίσταται άκυρη.

4. Στο άρθρο 2 μνημονεύονται οι εγκύκλιοι, νόμοι, διατάγματα που ισχύουν, αλλά δεν υπάρχει αναφορά στην υπ’αριθ. 3447/2007 απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ περί κατασκευών στους κοινοχρήστους χώρους και περί ανεμπόδιστης ελεύθερης και ομαλής διέλευσης πεζών. Η ψηφισθείσα και προσβαλλόμενη κανονιστική καθίσταται σαφώς αντίθετη στη κείμενη νομολογία σε πλήθος σημείων της, ως προς την απόφαση αυτή, και συνεπώς πάσχει από νομιμότητα με συνέπεια να καθίσταται άκυρη.

5. Στο άρθρο 7 παράγραφος ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ υποπαράγραφος 5 προβλέπει απαγόρευση τοποθέτησης κινητών πραγμάτων στους κοινόχρηστους χώρους (παραλίες). Στην ίδια υποπαράγραφο του ιδίου άρθρου και στην επόμενη πρόταση προβλέπει συμπερίληψη και προσμέτρηση των κινητών πραγμάτων στο εμβαδόν του καταλαμβανόμενου χώρου. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στην υποπαράγραφο 12 του ιδίου άρθρου που αφορά στους καταλαμβανόμενους χώρους των καταστημάτων. Επειδή υπάρχει προφανής αντιφατικότητα πράγμα που καθιστά ανεφάρμοστη την απόφαση ως προς αυτό το σημείο, η προσβαλλόμενη απόφαση καθίσταται άκυρη.

6. Στο άρθρο 7 ενότητα I παράγραφος Β υποπαράγραφος δ επιτρέπει την ύπαρξη σταθερών διαχωριστικών κατασκευών μεταξύ των καταστημάτων με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Στο ίδιο άρθρο στη παράγραφο ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ υποπαράγραφος 1 απαγορεύει κάθε μόνιμη, πακτωμένη ή με άλλο σταθερό τρόπο συνδεδεμένη με το έδαφος κατασκευή. Με δεδομένη την αντίφαση αυτή είναι προφανές ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί και για το λόγο αυτό είναι άκυρη.

Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον και νομιμοποιούμαστε ενεργητικά για την υποβολή της παρούσας ως εκλογείς εγγεγραμμένοι στους οικείους καταλόγους του Δήμου Βόλου και ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που δεν συμμετείχαμε στη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης.
Επειδή η παρούσα ένσταση είναι νόμιμη κι εμπρόθεσμη.
Επειδή η παρούσα ένσταση είναι προδήλως βάσιμη κι ως εκ τούτου μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της παρούσας ένστασης πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 228 παρ 1 και 2 του Ν. 3852/2010.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ – ΖΗΤΟΥΜΕ
Να γίνει δεκτή η παρούσα ένσταση και να ακυρωθεί η με αριθ. 170/2015 (ΑΔΑ: 6ΤΥ6Ω96-ΠΝΑ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου <Λήψη Κανονιστικής απόφασης παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστων χώρων εντός του ενιαίου Δήμου Βόλου ( υπ' αριθ. 92/2015 απόφαση ΕΠΖ)> που ελήφθη κατά την 9η Τακτική Συνεδρίαση της 23-3-2015 καθώς και κάθε άλλη διοικητική πράξη που έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί βάσει αυτών. Να ανασταλεί η εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης μέχρι την έκδοση απόφασης επί της παρούσας ένστασης.

ΟΙ ΕΝΙΣΤΑΜΕΝΟΙ
1) Πατσιαντάς Μαργαρίτης
2) Δραμητινός Ματθαίος
3) Γαργάλας Κωνσταντίνος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει