Νέο φιάσκο της Κυβέρνησης για την προστασία της φέτας στη Συμφωνία με τον Καναδά

Τονίζει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Την αδράνεια των Υπουργών της Κυβέρνησης στα συμβούλια της Ε.Ε., για την προστασία της φέτας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, επισημαίνει με ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Ν.Δ. Γ. Κασαπίδη.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, νέο φιάσκο για την Κυβέρνηση αποτελεί η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών των Υπουργών (κ.κ. Αποστόλου, Σταθάκη, Κοτζιά), ως προς την αδικαιολόγητη αδράνεια που επέδειξαν για την προστασία της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας CETA μεταξύ Ε.Ε.- Καναδά.

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης, προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Μπρατισλάβα, 22-23 Σεπτεμβρίου 2016), καθώς και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, έκανε λόγο για κείμενο δήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δίνει τη δυνατότητα μελλοντικής άμβλυνσης των υπαρχόντων προβλέψεων, για την προστασία της φέτας στον Καναδά.

Με τις δηλώσεις αυτές η Κυβέρνηση, διά στόματος του κ. Σταθάκη, μεταθέτει τις ευθύνες των τραγικών της λαθών για το θέμα της φέτας στο απώτερο μέλλον, χωρίς να αποσπά καμία ουσιαστική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω προστασία του προϊόντος στον Καναδά.
Τα σοβαρότατα λάθη, οι παραλείψεις και οι ολιγωρίες στη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας με τις χώρες της Ν. Αφρικής οδήγησαν σε πλήρη αποτυχία για την προστασία της φέτας, ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος, γεγονός που βαρύνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους Υπουργούς που διαχειρίστηκαν την υπόθεση.

Στις 12 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, προκειμένου να επεξεργαστούν το κείμενο της Συμφωνίας και να καταγραφούν οι επιφυλάξεις των μελών. Μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής και την υπογραφή της προσωρινής εφαρμογής της Συμφωνίας CETA στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2016, δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς και την Κυβέρνηση να παρέμβουν επιτέλους, αποφασιστικά, για την υπαγωγή της φέτας σε καθεστώς πλήρους προστασίας, όπως ισχύει και για 135 προϊόντα, κρατών μελών της Ε.Ε..

Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, να μην αφήσουν και αυτή την ευκαιρία να χαθεί και να δράσουν, όπως αρμόζει, προστατεύοντας το κατεξοχήν ελληνικό προϊόν, τη φέτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει