Να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου της επανασύστασης της λίμνης Κάρλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση των Βουλευτών Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, Ηρώς Διώτη, Ευγενίας Ουζουνίδου, Δημήτρη Γελαλή,Παναγιώτας Δριτσέλη και Νίκου Μιχαλάκη προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας είναι ένα έργο με τεράστια οικολογική, παραγωγική, οικονομική, επιστημονική, εκπαιδευτική και τουριστική σημασία. Ξεκίνησε με την προσδοκία να αποτελέσει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, αφού με την ολοκλήρωσή του αναμένεται όχι μόνο να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Μαγνησίας, όπως προστασία από πλημμύρες, ρύπανση Παγασητικού, υφαλμύρωση υπόγειων υδροφορέων, άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων, μερική αποκατάσταση του προϋπάρχοντος οικοσυστήματος της Κάρλας, αλλά επιπλέον να επηρεαστεί θετικά και το μικροκλίμα όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις (4158/10.01.2012, 450/26.07.2012, 5159/14.12.2012, 2425/07.10.2013) στη Βουλή για τα προβλήματα του πολύπαθου έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένονταν να έχει συντελεστεί σε ποσοστό πάνω από 90% μέχρι τα τέλη του 2013, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε λόγω της συνέχισης του εξαιρετικά αργού ρυθμού εκτέλεσης των εργασιών, με αποτέλεσμα να καθίσταται περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος της μη ολοκλήρωσής του μέχρι το τέλος του 2015 (προθεσμία παράδοσης), γεγονός που θα επιφέρει απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 250 εκ. ευρώ, που αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του έργου που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, και επιβολή προστίμων στη χώρα.

Δυστυχώς, η σημερινή κατάσταση στη λίμνη είναι οριακή, αφού η στάθμη του νερού βρίσκεται κάτω από το οικολογικό όριο, δηλαδή γύρω στο μισό μέτρο στο πιο βαθύ της σημείο, ενώ εκτιμάται μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων θνησιμότητας ψαριών, γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις που έγιναν στη λίμνη Κάρλα (27-8-2014), οι τιμές του διαλυμένου οξυγόνου (D.O.) στη λίμνη πλησιάζουν το όριο των τιμών υποξίας (<2mg/l). Έτσι μας ενημερώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), μετά από έρευνα που πραγματοποίησε για την κατάσταση της ποιότητας του νερού στη λίμνη, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο LAKEREMAKE, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Το ΠΘ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τα επακόλουθα μιας τέτοιας κατάστασης που θα είναι η διατάραξη της υφιστάμενης ιχθυοκοινωνίας, απειλή της βιοποικιλότητας (θνησιμότητα ενδημικών ειδών), αλλά και απειλή της Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας (δια στόματος Περιφερειάρχη), στην οποία και έχουν μεταφερθεί βάσει του άρθρου 129, παρ. 6 α. του Ν. 4199/2013 οι αρμοδιότητες και τα υλοποιούμενα έργα της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας που συστήθηκε με το Π.Δ. 231/1999 (Α’ 194), έχουν ενεργοποιηθεί εγκαταλελειμμένες εργολαβίες, ενώ απαιτείται η επανεκκίνηση άλλων τριών εργολαβιών. Κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα την επανεκκίνηση των έργων της Κάρλας, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η καθυστέρηση του έργου οφείλεται εν μέρει και στους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εκτέλεσης των εργασιών της Αρχαιολογίας, όπως επίσης τόνισε την αναγκαιότητα τα εμπλεκόμενα υπουργεία να εγκρίνουν και να προχωρούν γρήγορα τις αποφάσεις, ώστε να κερδηθεί χρόνος μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υλοποίησης του έργου. Σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση των εργασιών του έργου όμως έπαιξε και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας στην Περιφέρεια.

Επειδή, τα χρονικά περιθώρια μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας παράδοσης του έργου (31/12/2015) στενεύουν επικίνδυνα και γι’ αυτό καθίσταται επιτακτικός ο μέγιστος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατική καθυστέρηση.

Επειδή, η πραγματοποίηση της πιθανότητας επιστροφής των 250 εκ. ευρώ της ΕΕ και επακόλουθης επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου εντός του προβλεπόμενου χρόνου, θα είναι καταστροφική για την χώρα που δοκιμαζόμενη σκληρά από την οικονομική κρίση αγωνίζεται να ορθοποδήσει.

Επειδή, το βάλτωμα του έργου θα σημάνει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή κι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αλλά και της Ελλάδας, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο όπου η χώρα έχει εναποθέσει περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις ελπίδες της για έξοδο από την κρίση στην ανάπτυξη.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε τι ενέργειες θα προβούν για να διασφαλίσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, ώστε να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα, σε διαφορετική περίπτωση, να επιστρέψει τα ευρωπαϊκά κονδύλια και επιπλέον να επιβαρυνθεί με πρόστιμα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει