Νετανιάχου: «Καμιά εκεχειρία μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι»

[ad_1]

Πληθαίνουν, κάθε ώρα που περνάει, οι φωνές στην Αμερική και κυρίως στο κόμμα των δημοκρατικών που ζητούν από τον Τζο Μπάντεν να αλλάξει οπτική και να παρέμβει για τη διασφάλιση των Παλαιστινίων στη Γάζα. Όλα αυτά την ώρα που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ επιχειρώντας να πείσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποδεχθεί μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών ανθρωπιστικού χαρακτήρα προκειμένου να περάσει μαζική βοήθεια στη Γάζα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ αλλά και για να μετακινηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι  άμαχοι από τα βόρεια της Λωρίδας προς τον νότο.

Ήδη κατά τη διάρκεια εκλογικής συγκέντρωσης στη Μινεάπολη ο πρόεδρος Μπάιντεν διεκόπη από μια γυναίκα ραβίνο η οποία ζητούσε επιτακτικά σε υψηλούς τόνους την επιβολή άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα. Συμφώνα με τη γαλλική Le Monde αυτή η πολιτική πίεση προς τον Μπάιντεν έχει πολλές πιθανότητες να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο συλλογικής ασφάλειας όπως γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα. Πέρα από το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε όλη την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή και μια νέα προβληματική η οποία αφορά την αμερικανική κοινωνία και ακόμη πιο συγκεκριμένα την πολιτική σχέση του Τζο Μπάιντεν με το ισχυρό προοδευτικό κομμάτι του κόμματος των δημοκρατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα ο βρετανικός Guardian επικεντρώνει στο γεγονός ότι ο Νετανιάχου επιμένει στην θέση του να μην συζητά για οποιαδήποτε μορφή εκεχειρίας πριν απελευθερωθούν από τη Χαμάς όλοι οι όμηροι, μια θέση η οποία αναγκαστικά έρχεται σε σύγκρουση με τα ίδια τα λεγόμενα του Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος στο Τελ Αβίβ το πρωί της Παρασκευής δήλωσε ξεκάθαρα πως «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά το πώς θα το κάνει έχει μεγάλη σημασία». Πρόκειται για μια διπλωματικά σίγουρα διατυπωμένη φράση η οποία ωστόσο δεν κρύβει τις αμερικανικές προθέσεις αλλά και την έμμεση κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ στον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν την επιχείρηση στη βόρεια Γάζα.

Δυο είναι τα σημεία στα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους τα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την πολυαναμενόμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα. Το πρώτο αφορά την πραγματικά αμφίσημη τοποθέτηση του Σιίτη ηγέτη σχετικά με την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Ο Νασράλα αποποιείται κάθε ευθύνης για την Χεζμπολάχ αλλά και για το Ιράν δηλώνοντας «η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σχεδιάστηκε, συντονίστηκε και εκτελέστηκε 100% από Παλαιστίνιους». Το δεύτερο σημείο αφορά την διατύπωση του Νασράλα σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ. Για άλλη μια φορά ο Σιίτης ηγέτης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση λέγοντας απλά πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο είναι μια ρεαλιστική οπτική. Είναι μια προσέγγιση περί διαγραμμάτων ή μια ακόμη προσπάθεια από τον Νασράλα να κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά σε αυτή τουλάχιστον τη χρονική στιγμή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει