Οι δημοτικές εκλογές, ο εργαζόμενος λαός, η Αριστερά του Νίκου Κανελλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Οι δημοτικές εκλογές, ο εργαζόμενος λαός, η Αριστερά

Του Νίκου Κανελλή
Ξεκίνημα – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

Τι νόημα έχουν οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και γενικά όλους όσους πλήττονται από την κρίση του συστήματος και την κυβερνητική πολιτική;

Κεντρική πολιτική μάχη

Πρώτον, οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για να ρίξουμε μια γερή «σφαλιάρα» στους υπεύθυνους για τη σημερινή γενικευμένη δυστυχία. Και οι υπεύθυνοι δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση, την τρόικα και την οικονομική ελίτ, εντός και εκτός χώρας. Η ήττα των κυβερνητικών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές μπορεί να φέρει την ανατροπή της κυβέρνησης μια ώρα αρχύτερα και έτσι να ανοίξει μια νέα περίοδο για το λαό.

Η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να σταματήσει η σημερινή καταστροφή. Φυσικά για να βελτιωθεί η ζωή του εργαζόμενου λαού δεν αρκεί μια κυβερνητική αλλαγή αλλά είναι απαραίτητη η εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών σύγκρουσης και ρήξης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ανατροπή στους δήμους

Δεύτερο. Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον να ηττηθούν οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που σε τοπικό επίπεδο εφαρμόζουν την ίδια αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική. Εκείνοι που συμφωνούν και προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών, τις απολύσεις μόνιμων δημοτικών υπαλλήλων και την αντικατάστασή τους με 5μηνήτες, το πέρασμα αγαθών όπως το νερό στα χέρια ιδιωτών, την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος μέσα από πανάκριβά έργα βιτρίνας, τον «Καλλικράτη» κοκ. Όλοι αυτοί πρέπει να ηττηθούν.

Ευκαιρία για την Αριστερά

Για την Αριστερά αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μια σημαντική ευκαιρία. Όλοι οι αντικειμενικοί παράγοντες που οδήγησαν στο εκλογικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 συνεχίζουν να υφίστανται: η οργή ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν εδώ, το μίσος ενάντια σε ένα οικονομικό σύστημα που μας έχει καταδικάσει στη δυστυχία, η μαζική διάλυση των αυταπατών ότι ο καπιταλισμός οδηγεί στην ευημερία, οι εμπειρίες από τους μαζικούς αγώνες των τελευταίων ετών, τα όλο και περισσότερα «ανοιχτά αφτιά» σε ριζοσπαστικές προτάσεις που επαναφέρουν τη σοσιαλιστική προοπτική σαν τη μόνη ρεαλιστική λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Χωρίς να υποτιμάμε τις αντιφάσεις της εποχής και την «κοιλιά» που περνάνε οι αγώνες τον τελευταίο χρόνο είναι σαφές ότι η σημερινή συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Αριστερά επειδή η άρχουσα τάξη αδυνατεί να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να την οδηγήσει στη διέξοδο και την ευημερία.

Ενιαίο Μέτωπο της Αριστεράς!

Για να καταφέρει όμως η Αριστερά να αξιοποιήσει αυτή την ευνοϊκή συγκυρία υπάρχουν, κατά τη γνώμη μας, δυο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον πρέπει συνεργαστεί και να επιδιώξει να κατέβει σε ένα κοινό εκλογικό μέτωπο με ένα βασικό σύνθημα: Ο δήμος στα χέρια της Αριστεράς.

Είναι κατά κύριο λόγο ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ (σαν το μεγαλύτερο εκλογικά κόμμα) να απευθύνει ένα καθαρό και ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική αριστερά της πόλης. Είναι ευθύνη του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα και να κάτσουν κάτω για να συζητήσουν το πρόγραμμα πάνω στο οποίο πρέπει να γίνει αυτό το κοινό εκλογικό κατέβασμα.

Μια τέτοια συνεργασία (φυσικά με διατήρηση της ανεξαρτησίας κάθε δύναμης) είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των τσακισμένων πρώην μεσαίων μικροαστικών στρωμάτων. Και το ταξικό αυτό συμφέρον θα έπρεπε να αποτελεί το κριτήριο για τις επιλογές όλης της Αριστεράς.

Ριζοσπαστικό, αντικυβερνητικό, αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα

Η συνεργασία όμως δεν είναι αρκετή από μόνη της. Χρειάζεται να συνοδεύεται από ξεκάθαρες θέσεις στα σημαντικά τοπικά ζητήματα. Οι μόνες θέσεις που μπορούν να πραγματικά να δώσουν απάντηση σε αυτά τα ζητήματα από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων είναι αυτές που έρχονται σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, την τρόικα και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δηλαδή τους καπιταλιστές (ντόπιους ή ξένους).

Η Αριστερά οφείλει να δεσμευτεί από τώρα ότι εφόσον γίνει δημοτική αρχή θα παλέψει για να μην ιδιωτικοποιηθεί τίποτα, για να μην απολυθεί κανένας δημοτικές υπάλληλος, για να αυξηθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους, ότι θα μπει μπροστά στην οργάνωση των αγώνων, σε κινήματα «δεν πληρώνω», σε «παράνομες» πράξεις επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος ή του νερού.

Πόλη καθαρή από φασίστες

Τέλος, η Αριστερά οφείλει και μέσα από τις δημοτικές εκλογές να δώσει τη μάχη ενάντια στο φασισμό. Η πρόσφατη επίθεση ενάντια στον δημοτικό σύμβουλο των «Δρόμων Συνεργασίας» Θ. Κλημόπουλο (σαν συνέχεια και άλλων περιστατικών φασιστικής δράσης) δεν πρέπει να ξεχαστεί. Οι φασίστες (είτε λέγονται Χρυσαυγίτες, είτε φοράνε άλλη μάσκα) προετοιμάζονται για να ξανακάνουν όσα έκανε ο φασισμός ιστορικά, να τσακίσουν με τη βία και τα όπλα το αγωνιζόμενο λαό. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ξανά.

Η ευκαιρία υπάρχει. Ο κόσμος της εργασίας το απαιτεί! Στο χέρι της Αριστεράς είναι να αδράξει την ευκαιρία και να ανοίξει το δρόμο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει