Ο Θ. Νάκος σχετικά με τη καταβολή ενίσχυσης στους αγρότες

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες αγρότες.

Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, η εμπλοκή στη διαδικασία με την οποία θα πάρει η Αγροτική Τράπεζα το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, που απαιτείται για την πληρωμή της προκαταβολής του 50% επί της ενιαίας ενίσχυσης του 2011 – όπως γινόταν όλα τα τελευταία χρόνια- αφήνει απλήρωτους 700.000 Έλληνες Αγρότες. Παρότι τυπικά η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης προβλέπεται να γίνεται από την 1η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης, μέχρι και την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους, εντούτοις τα τελευταία χρόνια η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δινόταν πάντοτε στους αγρότες μέσα στον Οκτώβριο. Με τον τρόπο αυτό δίνεται «ανάσα οικονομικής ρευστότητας» στους αγρότες, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες από αυτούς, όπως για παράδειγμα οι καλλιεργητές δημητριακών που βρίσκονται σε προετοιμασία σποράς.

Στη συνέχεια ο βουλευτής επισημαίνει, ότι παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, πως τα χρήματα θα καταβληθούν κανονικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης από την Αγροτική Τράπεζα και συνεπώς είναι βέβαιο, πως οι αγρότες θα αργήσουν να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ήδη επικρατεί ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, δεδομένου ότι η πληρωμή της προκαταβολής είχε γίνει πέρυσι στις 27 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα σε 693.000 δικαιούχους, είχαν πληρωθεί περίπου 990 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο του 2010 πληρώθηκε και το υπόλοιπο ποσό.

Καταλήγοντας ο κύριος Νάκος, ζητά από τον Κώστα Σκανδαλίδη την παρέμβασή του, ώστε άμεσα να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την οποία θα πάρει η Αγροτική Τράπεζα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2011 στους Έλληνες αγρότες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει