Ο Μουτσινάς για τους αναπήρους που αναμένουν για μήνες να εξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές

ΕΡΩΤΗΣΗ του Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά στον αρμόδιο Υπουργό για τους αναπήρους χωρίς συντάξεις που αναμένουν για μήνες να εξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ:

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χωρίς συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα, αναμένουν για μήνες να εξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ

Επανειλημμένα η κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της δεσμεύθηκε για την έγκαιρη και αντικειμενική αξιολόγηση των ατόμων με αναπηρία μέσω των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ.

Δυστυχώς παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνητικών παραγόντων, 59.000 συμπολίτες μας (στοιχεία ΕΣΑμεΑ) με χρόνια αναπηρία αναμένουν για μήνες την εξέτασή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

Χωρίς δικιά τους ευθύνη, η καθυστέρηση της αξιολόγησης εκτός των άλλων οδήγησε και στην διακοπή της σύνταξης ή του αναπηρικού επιδόματος, που πολλές φορές αποτελεί και το μοναδικό μέσο επιβίωσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν στην ΕΣΑμεΑ, σε πολλές περιοχές στη νησιωτική Ελλάδα, οι Υγειονομικές Επιτροπές εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουν λειτουργήσει με αποτέλεσμα να προστίθενται συνεχώς άτομα στη λίστα αναμονής. Παράλληλα, η καθυστέρηση της αξιολόγησης των ατόμων με αναπηρία, περιορίζει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο για την πρωτογενή πάθηση των αιτούντων.

Επειδή τα όρια αντοχής των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία έχουν εξαντληθεί προ πολλού,

ερωτάται ο κ.υπουργός,

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα και με ποιο χρονοδιάγραμμα για να σταματήσει η ταλαιπωρία των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που περιμένουν την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές, χωρίς σύνταξη και χωρίς αναπηρικό επίδομα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Πάρις Μουτσινάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει