Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας σήμερα με ημερίδα στο Π.Θ.

Στο αμφιθέατρο “Κορδάτος” στις 18.30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1999 και τιμάται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Στόχος είναι η προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και η διάσωση των γλωσσών που τείνουν να εξαφανιστούν. Αφορμή γι’αυτή την απόφαση στάθηκε η σφαγή της Ντάκα το 1952, όταν φοιτητές του ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπαγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους μπενγκάλι και την αντικατάστασή της από την επίσημη ουρντού του Πακιστάν. Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.

Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις περίπου 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, η προστασία τους έχει αναχθεί σε βασικό της στόχο. Άλλωστε, όπως έχει συχνά ειπωθεί, η γλώσσα είναι το πιο δυνατό εργαλείο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε εθνότητας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 21/2/2014, ώρα 18.30 με 21.00 θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, αμφιθέατρο «Κορδάτος», ημερίδα με θέμα «Πολιτικές για τη διδασκαλία και προώθηση της μητρικής γλώσσας. Καλές πρακτικές και προβλήματα».

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο/-η και θα δοθεί βεβαίωση για την παρακολούθησή της. Η ημερίδα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνδιοργανωτές το Γραφείο της Σχολικής Πρακτικής του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου (Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών), το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» και τα 16ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου.

Πρόγραμμα Ημερίδας

18.30: Έναρξη-Χαιρετισμοί
18:50: Γιώργος Ανδρουλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΠΤΔΕ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ: «Η κοινωνική σχετικότητα της διάκρισης μητρικής-ξένης γλώσσας και η διδακτική τους σύγκλιση, με παραδείγματα από δράσεις του Εργαστηρίου ΜΔΔΕ Γλώσσας».
19.10: Πασχάλης Δήμου, Διευθυντής 30ού Δημ. Σχ. Βόλου, Ταμίας του Κοινού των Μαγνήτων: «Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ελληνική διασπορά. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο».
19.30: Ευθύμιος Τσάμης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Βόλου: «Οι δράσεις του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Βόλου».
19.50: Λίνα Γρηγοριάδου, Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης στην Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα : «Η ΕΕ της μητρικής γλώσσας και της μετάφρασης».
20.10: Μάγδα Βίτσου, Νηπιαγωγός, Υπ. Διδάκτωρ Τμ. Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου: «Βιωματικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας»
20.30: Γιονάλντα Πρέμτου, μέλος του Δ. Σ. και υπεύθυνη των τμημάτων αλβανικής γλώσσας του συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ν. Μαγνησίας “Iliria”: «Η διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στον Βόλο από το 2001 »
20.50: Συζήτηση

Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης, Δ/ντής του 16ου Δημ. Σχ. Βόλου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εργαστήριο Μελέτης, Διδασκαλίας και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας του ΠΤΔΕ: 2421074653
16ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 2421039598
30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 2421038210.
Mail επικοινωνίας: padimavi@hotmail.com.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει