ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ: Παράνομη η απευθείας ανάθεση έργου για την Πλατεία Πανεπιστημίου

Επιστολή στον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη απέστειλε χθες ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων διπλωματούχων Ανώτατων σχολών και η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, στην οποία χαρακτηρίζει ως παράνομη την απόφαση του για απευθείας ανάθεση μελέτης του έργου για την διαμόρφωση της Πλατείας Πανεπιστημίου, χωρίς την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

“Πληροφορηθήκαμε από το έγγραφο της 21/09/11 του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Μαγνησίας που μας κοινοποιήθηκε, ότι αποφασίσατε (αριθμός πρωτοκόλλου Απόφασης 97062/ΓΠ26108 – 12/09/11) να αναθέσετε απευθείας τη μελέτη του έργου ≪Διαμόρφωση Πλατείας Πανεπιστημίου≫ στο Βόλο. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών (Απόφαση ΥΠΕΚΑ με αριθμ. πρωτ. οικ. 26804 (ΦΕΚ 1427 – 16 Ιουνίου 2011): Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων), ισχύουν τα κάτωθι αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 και στο εδάφιο α2 της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου:
«Άρθρο 2 Υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμού μελετών

1. Οι διαγωνισμοί μελετών προκηρύσσονται υποχρεωτικά για μελέτες ή για σχέδια ιδεών κάθε αξιόλογου τεχνικού έργου, του δημοσίου ή των νομικών προσώπων της παρ. 9 του άρθρου 1, του Ν. 3316/2005. Η υποχρέωση τουλάχιστον για τα σχέδια ιδεών υφίσταται και στις περιπτώσεις που πρόθεση της διοργανώτριας αρχής είναι η σύνταξη της μελέτης από την ίδια.…

… 3. Ως αξιόλογα τεχνικά έργα θεωρούνται τα εξής: … α2. Διαμορφώσεις − αναπλάσεις ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων: Σημαντικών πάρκων, αλσών και εθνικών ή δημοτικών κήπων, υπερτοπικής ή ιστορικής σημασίας πλατειών, οδών, πεζοδρόμων και παραλιακών περιοχών, περιβάλλοντος χώρου διατηρητέων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και ζωνών προστασίας της φύσης και του τοπίου. …»

Κατά την άποψή μας η απ’ ευθείας ανάθεση και η μη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί παραβίαση της ισχύουσας πλέον νομοθεσίας περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Πιστεύουμε ότι μια ιστορική πόλη όπως ο Βόλος που φιλοξενεί και Αρχιτεκτονική Σχολή υψηλής στάθμης, οφείλει να πρωτοστατήσει στη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, για οποιοδήποτε έργο εμπίπτει στην προαναφερόμενη διαδικασία και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.”

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
■ ΤΕΕ
– Πρόεδρος κος Χρήστος Σπίρτζης
– Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ
– Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας
■ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Πρόεδρος κος Ζήσης Κοτιώνης
Κοινοποίηση: Σύλλογος Καθηγητών
■ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (Σ.Α.Μ.)
– Πρόεδρος κος Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου
■ Σύμβουλοι της ομάδας μελέτης:
– κος Ζήσης Κοτιώνης
– κος Κώστας Αδαμάκης
– κος Κώστας Μανωλίδης
– κος Θεοκλής Καναρέλης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει