Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τις διαθεσιμότητες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την δήλωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με το Πρόγραμμα Κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων που έχει εξαγγείλει και θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απογυμνώνει μια σειρά από υπηρεσίες και δομές του δημόσιου τομέα.

Μεταξύ άλλων, εξαιρετικά αποδυναμωμένο θα βγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού σε πρώτη φάση τίθενται σε διαθεσιμότητα περίπου 70 διοικητικοί υπάλληλοι.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Το «Πρόγραμμα Κινητικότητας», όπως ονόμασε η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά, αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια του δημόσιο τομέα, αφού αποδεκατίζει μια σειρά από σημαντικές υπηρεσίες και δομές και στην πραγματικότητα θα στείλει επιπλέον χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Με αυτό τον τρόπο υποτίθεται ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τρόικα και των δανειστών και να ξεπληρώσει ένα ξεκάθαρα μη βιώσιμο χρέος.

Ανάμεσα στους 12.500 υπό απόλυση εργαζόμενους είναι και 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Δηλαδή το 20% του διοικητικού προσωπικού των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και είναι γνωστό πως ο κύκλος των απολύσεων δε θα σταματήσει στους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά θα προωθηθεί και στο βοηθητικό προσωπικό ακόμη και στους μη μόνιμους λέκτορες.

Για μια κυβέρνηση που έχει παραδώσει γη και ύδωρ στους διεθνείς δανειστές, που έχει εξαρθρώσει τις εργασιακές σχέσεις, που βαθαίνει την παραγωγική αποδιάρθρωση, που έχει οδηγήσει την ανεργία στα τραγικά επίπεδα του 30%,δε θα αποτελούσε προτεραιότητα μια Δημόσια, Δωρεάν και ποιοτική Παιδεία. Γιατί αυτό διακυβεύεται. Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δε θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τέτοιες περικοπές προσωπικού, παρόλο που κρατήθηκαν στα πόδια τους μέχρι σήμερα, παρά τη μη ανανέωση πολλών αναγκαίων συμβάσεων, παρά τις τραγικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δε θα μείνει εκτός της σφαίρας επιρροής αυτών των επιλογών. Το μέλλον του είναι αβέβαιο, αφού οι περικοπές θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη τη λειτουργία του. Ας μας απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας, πως θα λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο το οποίο εδρεύει 5 διαφορετικές πόλεις, με 15.000 περίπου φοιτητές και προσωπικό 431 μελών ΔΕΠ, 38 ΕΕΔΙΠ, 56 ΕΤΕΠ και 309 διοικητικών υπαλλήλων; Γνωρίζει πως κατάφερε να λειτουργεί μετά τις τεράστιες περικοπές που δέχτηκε τα τελευταία δύο χρόνια; Αυτό που είδα τόσο σαν μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος, όσο και σαν κάτοικος του Βόλου είναι ότι κρατήθηκε χάρη στις σημαντικές προσπάθειες του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Με 70 περίπου λιγότερους διοικητικούς υπαλλήλους, που προβλέπει το «Πρόγραμμα Κινητικότητας» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δε θα μπορέσει να διατηρήσει το εύρυθμο της λειτουργίας του.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ψάχνει να βρει υπεράριθμους στα Πανεπιστήμια. Πως θα καταφέρει να τους βρει; Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσιάζει αναλογίες προσωπικού υποστήριξης προς μέλη ΔΕΠ και προς φοιτητές είναι 1:3 και 1:50 αντιστοίχως, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αναλογίες είναι 1:1 και 1:4 αντίστοιχα. Επίσης, αν ακολουθηθούν οι οδηγίες του Υπουργείο ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έπρεπε 345, δηλαδή 31 επιπλέον.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν έχουν συντεχνιακούς στόχους. Ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει αποτελεί έναν αγώνα για την υπεράσπιση των Πανεπιστημίων και του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι αναγκαίος ο όσον το δυνατόν μεγαλύτερος συντονισμός όλων των εργαζομένων στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και φυσικά η ένωση όλων αυτών των αντιστάσεων σε ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα που θα διώξει τρόικες, μνημόνια και όσους υπηρετούν αυτό το πολιτικό σύστημα που καταστρέφει τη χώρα και την κοινωνία. Ένα τέτοιο πολιτικό κίνημα θα θέσει τους στόχους για μια άλλη Ελλάδα, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης, της Αξιοπρέπειας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Για τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός μεγάλου πολιτικού κινήματος διεξόδου και ανατροπής παλεύει με όλες τους τις δυνάμεις και ο ΣΥΡΙΖΑ”
.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει