Παρέμβαση Μπουκώρου στη Βουλή για να ενταχθούν οι Μηλιές στο δίκτυο μαρτυρικών χωριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου προς τον υπουργό Εσωτερικών, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

ΕΡΩΤΗΣΗ:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΗΛΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ – ΧΩΡΙΩΝ»

Στο πλαίσιο του ζητήματος των Γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται να προστεθεί η ανάγκη για επανεξέταση αιτημάτων για την ένταξη δήμων και κοινοτήτων στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών», που έχουν υποστεί καταστροφές από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής κατά τον Β΄Π.Π.

Ειδικότερα, στις 26/3/2015 απορρίφθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 1885 Ν.2503/1997 το αίτημα για ένταξη στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών», της Τοπικής Κοινότητας Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι, το σύνολο των κατοικιών, που κάηκαν από τα στρατεύματα κατοχής, δεν αποτελούν το 80% του συνόλου, όπως ο νόμος ορίζει.

Εντούτοις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τοπική Κοινότητα Μηλεών μετρούσε εκείνη την περίοδο 538 κατοικίες και όχι 838, όπως αναφέρουν οι πίνακες κατεστραμμένων οικοδομών του Υφυπουργείου Ανοικοδόμησης. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, από το 1930 οι 300 επιπλέον κατοικίες που καταλογίζονται στην κοινότητα Μηλεών, ήταν ήδη κατεστραμμένες και ακατοίκητες τον Οκτώβριο του 1943, κατά την καταστροφή του χωριού από τις γερμανικές δυνάμεις.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Εάν προτίθεται να επανεξετάσει το αίτημα ένταξης του ιστορικού χωριού των Μηλεών στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών» λόγω των καταστροφών που υπέστη από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Μπουκώρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει