Παρέμβαση Πάρι Μουτσινά στο νομοσχέδιο για τις πράξεις εφαρμογής και άλλες διατάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Είναι ένα νομοσχέδιο οφειλόμενο, το οποίο επί δύο χρόνια και πλέον επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ, αλλά νομίζω δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας σήμερα».

Έτσι ξεκίνησε την παρέμβασή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας, για το Σχέδιο Νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις » που εισήχθη προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι δεν προηγήθηκε επαρκής διαβούλευση για το νομοσχέδιο και ότι το δεύτερο μέρος του αποτελείται από συρραφή 65 περίπου τροπολογιών για διάφορα θέματα, γεγονός που αποδεικνύει την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Το νομοσχέδιο θυμίζει «τυράκι» σε «φάκα», επεσήμανε ο βουλευτής και ανάμεσα στα άλλα είπε:

«Με το νομοσχέδιο βελτιώνεται το ζήτημα των απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών στα πλαίσια των πολεοδομικών σχεδίων με τις οποίες δεσμεύονται ακίνητα για δεκάδες χρόνια χωρίς να αποζημιώνεται έγκαιρα ο ιδιοκτήτης τους και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να εκτελούνται τα κοινωφελή έργα για τα οποία έγιναν οι απαλλοτριώσεις.

Δημιουργείται όμως ένα σοβαρό θέμα όταν δεν υπάρχει πια διαχωρισμός σε αραιοδομημένες και πυκνοδομημένες περιοχές. Στα χωριά μας σε όλη την Ελλάδα, στα παραδοσιακά χωριά, υπάρχουν πυκνοδομημένοι οικισμοί που δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην τράπεζα γης. Δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων. Εκεί δεν πρέπει να κόβουμε τους οικισμούς φέτες, να καταστρέφουμε σπίτια και λοιπές ιδιοκτησίες, χωρίς να δούμε ότι αυτός είναι ένας πυκνοδομημένος οικισμός, ο οποίος έχει μια άλλη φιλοσοφία, μια άλλη λογική την οποίαν πρέπει να διατηρήσουμε. Εκεί λοιπόν, πρέπει να έχουμε μια πολύ επιλεκτική και μια πολύ μικρής κλίμακας παρέμβαση.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης, ο κ. Μουτσινάς για την Αγία Παρασκευή Βόλου για την οποία έχει μάλιστα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Τέλος ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο 12 που αφορά ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας, το οποίο δεν στηρίζεται σε κάποια δεδομένα και δεν έχει υποστεί καμία διαβούλευση. Όπως είπε:

«Το άρθρο 12, το οποίο δεν επιλύει ζητήματα, θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθεί, κ. Υπουργέ. Και όλοι να βοηθήσουμε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες στο δασολόγιο και η κτηματογράφηση να προχωρήσουμε σε Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα είναι συμβατή με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρώ ότι μόνο έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε δεδομένα και να ολοκληρώσουμε λύσεις που έχουν σχέση με τόσο σοβαρά ζητήματα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει