Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μάνδρα

[ad_1]

Zougla Newsroom 

Την ώρα που για τη χώρα μας οι παράνομες χωματερές αποτελούν πονοκέφαλο για το υπουργείο Περιβάλλοντος αφού πληρώνουμε κάτι περισσότερο από 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για πρόστιμα φαίνεται ότι κάποιοι στους δήμους δεν βάζουν μυαλό. Μπορεί η Ελλάδα να έχει μπει σε τροχιά μείωσης αυτών των χωματερών όμως στόχος είναι να μην δημιουργούνται άλλες που πολλές φορές είναι κρυφές.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στη «Ζούγκλα», στη Μάνδρα και συγκεκριμένα στη θέση Ρίζα Μπλέτα ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας έχει στην ιδιοκτησία του μια έκταση 20 στρεμμάτων περιφραγμένη και εποπτευόμενη.

Το τελευταίο διάστημα πολίτες της περιοχής διαπίστωσαν πως στον χώρο λειτουργεί παράνομη χωματερή. Οι φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και εστάλησαν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει εκεί. Tόνοι σκουπιδιών πεταμένα δεξιά και αριστερά της έκτασης, κάδοι του Δήμου και της Περιφέρειας πεταμένοι και αυτοί πίσω από τον όγκο τον σκουπιδιών.

Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι η έκταση αυτή βρίσκεται μια ανάσα από το πευκόφυτο δάσος του δήμου και δίπλα στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης από το οποίο πέρασε μεγάλη ποσότητα νερού στην φονική πλημμύρα του 2017.

Σημειωτέο δε πως την 1η Μαΐου ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Φυσικά όλα αυτά τα απορρίμματα εκτός από υγειονομική βόμβα πρόκειται και για μια βραδυφλεγής βόμβα και μάλιστα 500μ από την πόλη.

Συν της άλλης με μια απρόβλεπτη μεγάλη βροχόπτωση όλα αυτά τα σκουπίδια θα γίνουν φερτά υλικά τα οποία μπορούν να φράξουν πολλά φρεάτια στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφεραν κάτοικοι που επικοινώνησαν με τη «Ζούγκλα», θα απευθυνθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα περιβάλλοντος προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. 

Μάστιγα οι παράνομες χωματερές 

Για την ιστορία, τον Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο για την ύπαρξη 293 παράνομων χωματερών, με συνολικά 363 παραβάσεις.

Παρά το υψηλό πρόστιμο (40.000 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε χωματερή που δεν έχει κλείσει και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που δεν έχει αποκατασταθεί), η πορεία εγκατάλειψης αυτής της τριτοκοσμικής πρακτικής ήταν πολύ αργή, εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών λύσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Ελλάδα απομένουν ακόμα 30 παράνομες χωματερές, για τις οποίες όμως επιβάλλονται 33 πρόστιμα καθώς για τρείς οι ποινές είναι διπλές και για τη λειτουργία και για τη μη αποκατάστασή τους.

Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωσή συνεκτιμά την υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή και στην περίπτωση που κάποιος δήμος δεν μπορεί να αποδείξει που κατευθύνονται τα απόβλητά του, εκτιμά ότι η παράνομη χωματερή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση παραμένει σε λειτουργία. Το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, είναι 2.560.000 ευρώ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο:

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει