Προσπάθεια να πιστοποιηθεί η διαδρομή της Αργοναυτικής εκστρατείας ως πολιτιστική διαδρομή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει η προσπάθεια που γίνεται από τον Πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ – Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ.Κώστα Χαλέβα σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, να πιστοποιηθεί η διαδρομή της Αργοναυτικής εκστρατείας ως πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η σχέση μεταξύ του πολιτισμού μιας περιοχής και της οικονομίας είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας, καθώς ο ρόλος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πλέον πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της αστικής οικονομίας.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την προβολή και την ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για περιηγήσεις δομημένες γύρω από έναν κεντρικό θεματικό πυρήνα, οι οποίες περιλαμβάνουν αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία και χώρους , αρχιτεκτονικά μνημεία, κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς, παραδοσιακούς οικισμούς κλπ. Το ενωτικό στοιχείο μπορεί να είναι το είδος των μνημείων (πχ. Θρησκευτικά προσκηνύματα, κάστρα κλπ.), η χρονική περίοδος στην οποία ανήκουν (πχ.αρχαιότητα, μεσαίωνας κλπ.) ή και η γεωγραφική τους κατανομή.

Προσδιορίζονται δηλαδή κατόπιν μελέτης, οι κυριότεροι σταθμοί της προτεινόμενης διαδρομής, σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες ενέργειες επεμβάσεων στα μνημεία, τους χώρους και στο άμεσο περιβάλλον τους καθώς και οι ενέργειες για τη διαχείριση , τη λειτουργία και την προβολής της διαδρομής.

. Όπως τονίζει ο κ.Χαλέβας , η μελέτη της περίπτωσης της «Αργοναυτικής Εκστρατείας» “,ως πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα δείξει διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής της άυλης πολιστιστικής κληρονομιάς στην αστική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Βόλου, δημιουργώντας παράλληλα το πολιτιστικό προφίλ του τόπου, προβάλλοντας έτσι την αφετηρία της διαδρομής που είναι ο Βόλος. Όπως είναι γνωστό και κοινώς αποδεκτό στο marketing της ανάπτυξης μιας περιοχής , παίζει σημαντικό ρόλο η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, δεδομένου ότι προωθώντας τον πολιτιστικό τουρισμό έχουμε ως αποτέλεσμα την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει