Προτάσεις από τον Πάρι Μουτσινά για τις Λαϊκές Αγορές και για το μη στεγασμένο εμπόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Κατά τη συζήτηση που συνεχίζεται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς, ως Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, καταλόγισε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την ανυπαρξία οργανωμένης και ουσιαστικής διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου, που αφορά δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και παραγωγούς.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι στόχος των ρυθμίσεων πρέπει να είναι αφενός, η εξυπηρέτηση του καταναλωτή με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και αφετέρου, η προστασία των παραγωγών και των μικροεπαγγελματιών από τους μεσάζοντες, τα μεγάλα εμπορικά κυκλώματα και την άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση.

«Με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων εκτοξεύθηκε στα ύψη (καύσιμα, λιπάσματα, πρώτες ύλες, ΦΠΑ κ.α), ενώ την ίδια στιγμή είναι ανύπαρκτη η ρευστότητα χρήματος για τη στήριξη των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Για να υπάρξει βελτίωση στην οργάνωση και τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, ο κ. Μουτσινάς πρότεινε:

-Κυκλική αλλαγή των θέσεων των παραγωγών και των επαγγελματιών πωλητών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους. Παραγωγοί και Πωλητές να τοποθετηθούν ξεχωριστά στις δύο πλευρές του δρόμου της Λαϊκής.
-Να μπει όριο στο ημερήσιο τέλος για τους μετέχοντες στη Λαϊκή Αγορά σε όλους τους Δήμους της χώρας, ώστε να μην μπορεί η οποιαδήποτε δημοτική αρχή να καλύπτει τα ελλείμματά της με απροσδιόριστα δημοτικά τέλη.
-Να δοθεί παράταση στην ανανέωση των αδειών έως το 2016 λόγω των οικονομικών δυσκολιών της παρούσας συγκυρίας.
-Να μπορούν με εύκολους τρόπους να δηλώνουν οι παραγωγοί και οι πωλητές τους υπαλλήλους – εργάτες που προσλαμβάνουν στις Λαϊκές, ώστε να μην τους επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς ουσιαστικό λόγο.
-Ειδικά για τις άδειες των παραγωγών βιολογικών προϊόντων να υπάρξει μεταβατική διάταξη έως ότου δημιουργηθούν ξεχωριστές αγορές για αυτούς, όπως οι ίδιοι ζητούν.
-Όσον αφορά τους οργανισμούς για την οργάνωση και λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, αυτοί πρέπει να επεκταθούν σε περιφερειακό επίπεδο σε όλη τη χώρα όπως συμβαίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την επίβλεψη μόνο της περιφέρειας.
-Σχετικά με το υπαίθριο μη στεγασμένο εμπόριο στις εμποροπανηγύρεις, οι ημέρες πρέπει να αυξηθούν μέχρι και 7, και για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πάσχα μέχρι 15.

Τέλος, η «αγριότητα» με τα πρόστιμα για μικροπαραβάσεις δεν λύνει το πρόβλημα και δεν πρέπει να αυξηθεί το ύψος τους όπως προβλέπει αρχικά το νομοσχέδιο. Στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και όχι η τιμωρία και η εισπρακτική λογική.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής, ζήτησε για άλλη μια φορά, όπως έχει κάνει ήδη με σχετικές ερωτήσεις και αναφορές του, να μην υπάρχει διπλή φορολόγηση για τους παραγωγούς και αυτοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές, να καταχωρούν τις εισπράξεις τους στα βιβλία που ήδη κατέχουν και με βάση αυτά να φορολογούνται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει