Πρόταση της ΛΑΣ για τα οικονομικά των Δήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

κ. Πρόεδρε

Όπως είναι γνωστό στις αρχές Μάιου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με κύριο θέμα το οικονομικά των δήμων, των οποίων τα αδιέξοδα εντείνονται.

Η οικονομική ασφυξία των δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου, είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής πορείας αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην τοπική διοίκηση που σφραγίζεται από τον «Καλλικράτη». Αυτές είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών κεφαλαίων που αναζητούν ζωτικό χώρο για επενδύσεις και κερδοφορία , με παράλληλο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων , εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, σε βάρος του ήδη λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών, εργατικών νοικοκυριών.

Οι Δήμοι σήμερα που και τυπικά δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στην χρηματοδότηση των λειτουργιών τους, να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς, να διασφαλίσουν στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα.

Οι κυβερνήσεις από το 2010 και σε συνεχεία έχουν μειώσει πάνω από το 62% την κρατική χρηματοδότηση οδηγώντας την Τ.Δ στην ένταση της ανταπόδοσης , την επιβολή φόρων, τελών με αποτέλεσμα σήμερα τα ίδια έσοδα των δήμων να ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό της χρηματοδότησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό(το 2014 ανήλθαν στα 2.717 δις).

Οι δήμοι χρηματοδοτούνται για φέτος με 2,571 δις ευρώ συνολικά (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής επιχορήγησης και της απόδοσης των οφειλόμενων παρελθόντων ετών). Μόνο για φέτος η χρηματοδότηση τους με βάση αυτά που έπρεπε να αποδίδονται είναι μειωμένη κατά 45% (με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο έπρεπε να τους αποδίδονται συνολικά 4,079 δις). Έχουμε μια νέα γενιά παρακρατημένων πόρων από τους Δήμους. Από το συνολικό πόσο που τους αποδίδεται σήμερα το ποσό των 2,248 δις ευρώ αφορά οριζόντιες δράσεις, όπως προνοιακά επιδόματα και μισθοδοσία μόνιμου προσωπικού . Μένουν μόλις 323,6 εκ. ευρώ για το σύνολο των λειτουργικών- κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών των 325 Δήμων της χώρας! Για δε τις 13 Περιφέρειες της χώρας το ποσό των 345,4 εκ. ευρώ μόλις!

· Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις το οικονομικό έλλειμμα των Δήμων επιχειρείται να ισοσκελιστεί με ένα δραστικά αντιλαϊκό τρόπο! Το κράτος σπρώχνει τους δήμους στο στράγγισμα του λαού με φόρους, τέλη και πρόστιμα, τα οποία προστίθενται στη γενικότερη φοροεπιδρομή.
· Συνεχίζει και παραμένει εκρηκτικό το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού και οι ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ κλπ. που σταδιακά ανατίθενται σε ΜΚΟ, εκκλησία, φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως συμβαίνει και με τα «κοινωνικά» παντοπωλεία- ιατρεία, φαρμακεία, ξενώνες και άλλες δομές.
· Η επανασύσταση υπηρεσιών (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες, κ.ά.) εντείνουν την αβεβαιότητα και τις ανάγκες χρηματοδότησης .
· Το πρόγραμμα εσωτερικού δανεισμού και της άτυπης στάσης πληρωμών από την μεριά της Κυβέρνησης αφορά και την τοπική διοίκηση. Σε 3μηνη καθυστέρηση βρίσκονται ήδη οι δόσεις των παλαιών οφειλόμενων από το κράτος στους Δήμους
· Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις λαϊκές ανάγκες ουσιαστικά είναι μηδέν. Οι πόροι του ΣΑΤΑ ελαχιστοποιημένες . Στο σκέλος των αναπτυξιακών προγραμμάτων όσον αφορά και στην πέμπτη προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ, απουσιάζουν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ζητήματα ασφάλειας: όπως της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής- αντιπυρικής προστασίας, κοινωνικών δομών υγείας- πρόνοιας, άθλησης, πολιτισμού. Ακόμα και αυτές που εντάσσονται γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Ως διέξοδο στο οξυμένο ζήτημα χρηματοδότησης και των χρεών των Δήμων, Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ υποδεικνύουν την ρύθμιση των 100 δόσεων και ένα καλύτερο management! Καλούνται οι δήμοι δηλαδή να προσαρμοστούν γρήγορα στην ώθηση της επιχειρηματικότητας σε υπηρεσίες και έργα και στην φορομπηξία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και αναγκών.

Αποδείχτηκε , η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, ότι η Τοπική Διοίκηση, ως αναπόσπαστο κρατικό όργανο του αστικού κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.

Σαν ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση ζητούμε από το δημοτικό συμβούλιο, ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, να συζητήσει τα παραπάνω ζητήματα για τα οικονομικά της τοπικής διοίκησης και να πάρει θέση απαιτώντας:

● Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
● Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
● Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
● Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τ.Δ. να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
● Άμεση κατάργηση του Οικονομικού παρατηρητηρίου.
● Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες Δήμων και Περιφερειών.
● Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ.), με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
● Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5. Κατάργηση του Ν. 3833/10 και έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παύση του θεσμικού πλαισίου που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν αναγκαστικά στα δικαστήρια ενάντια στο δικαίωμα των εργαζόμενων να προασπίζουν μέσα και από αυτούς τους δρόμους το δικαίωμα τους στην δουλειά, τα εργασιακά τους δικαιώματα.
● Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
● Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
● Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους, μικρομάγαζα, κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου, απόρροια των στόχων του μεσοπρόθεσμου, που μετατρέπει τους Δήμους σε πολλαπλασιαστές των αντιλαϊκών φορομπηχτικών μηχανισμών και στοχεύσεων κεφαλαίου, ΕΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει