Πότε θα πληρωθούν οι πρατηριούχοι για το σύστημα εισροών- εκροών

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου συζητήθηκε στη Βουλή

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης του συστήματος εισροών- εκροών στους πρατηριούχους, συζητήθηκε χτες στη Βουλή με την υφυπουργό βιομηχανίας κ. Τζάκρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Τζάκρη υποσχέθηκε ότι η αποπληρωμή των δικαιούχων θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, μετά και τη σφοδρή κριτική που άσκησε ο βουλευτής Μαγνησίας.

Έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης του συστήματος εισροών- εκροών, έχουν ελεγχθεί όλοι οι φάκελοι των τεσσερισήμισι χιλιάδων πρατηριούχων και δεν έχει αποπληρωθεί κανένας. Πρόκειται για ποσά από 5.000 μέχρι και 10.000 ευρώ ανά πρατηριούχο, σύνολο 30 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στερείται η αγορά για δυόμισι περίπου χρόνια. Η αποπληρωμή των επιδοτήσεων είναι απολύτως απαραίτητη για τη ρευστότητα και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα έξοδα για την εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια υγρών καυσίμων προέρχονται από δανεισμό με τις ανάλογες επιβαρύνσεις.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο βουλευτής Μαγνησίας, πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο, αν αξιοποιηθεί σωστά, θα καταπολεμήσει και το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ζητήματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε υψώσει σημαία. Αντί τώρα να τα αξιοποιήσει, επί των ημερών της διακυβέρνησής του, τα απαξιώνει και αντί να τα επεκτείνει, δεν τα αποπληρώνει. Εξάλλου, η καθυστέρηση στην αποπληρωμή οφειλών προς τους Έλληνες επιχειρηματίες αποτελεί πάγια πλέον τακτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να εκτιναχτούν οι οφειλές προς τρίτους στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις παρέλαβε στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός βιομηχανίας κ. Τζάκρη, αφού αναλώθηκε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και έλλειψης επιχειρημάτων, δήλωσε ότι είναι αναρμόδια για το εν λόγω ζήτημα, υποδεικνύοντας ως αρμόδιο τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του προγράμματος, την «Κοινωνία της Πληροφορίας». Δεν δίστασε μάλιστα να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή του συστήματος εισροών-εκροών στους ίδιους τους πρατηριούχους, για καθυστερημένη κατάθεση των φακέλων με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας υπογράμμισε με έμφαση ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης γονατίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και τελικά την ίδια την ελληνική κοινωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει