Π. Μουτσινάς: Η κρίση και οι αγρότες με φόντο το μέλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τοποθέτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά σχετικά με τις εξελίξεις στα αγροτικά:

Η «κρίση» είναι μια λέξη αμφίσημη με αρνητικό αλλά και θετικό φορτίο, γιατί βρίσκεται στο μεταίχμιο αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Υποδηλώνει την αδράνεια πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων που θα έπρεπε προ πολλού να είχαν ξεπερασθεί, αλλά συγχρόνως αποτελεί και την ευκαιρία για την γέννηση του καινούργιου που είναι ήδη αναγκαίο να αντικαταστήσει το παλαιό.

Απαράβατη προϋπόθεση, αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι η πολιτική βούληση των κυβερνώντων και όχι μόνο, και συγχρόνως η ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου για την διαχείριση κρίσης χρέους, για την αντιμετώπιση των νοσηρών φαινομένων του κράτους και για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αντ’ αυτών η κυβέρνηση ακολουθώντας την κατ’ ομολογία αποτυχημένη συνταγή του ΔΝΤ και της τρόικας χωρίς εθνικό σχέδιο και πολιτική βούληση οδηγεί την οικονομία και την χώρα σε αδιέξοδο .

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τελικά η υποβάθμιση της κοινωνικής συνοχής και η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, το χτύπημα της μικρομεσαίας επιχείρησης και πρόσφατα η στοχοποίηση των αγροτών.

Αυτή η στοχοποίηση της αγροτιάς γίνεται εν μέσω επαίνων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και τον εξαγωγικό προσανατολισμός τους, την προσέλκυση των νέων στο αγροτικό επάγγελμα κλπ.

Η πραγματικότητα όμως είναι ιδιαίτερα οδυνηρή με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (τρίτο μνημόνιο) οι αγρότες θα χάσουν 1,12 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετοι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν απ’ το 2013, αλλά και οι νέες αυξήσεις απ’ το 2014 στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ.

Αναλυτικά με το «μνημόνιο 3» προβλέπονται για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους :

-μείωση επιστροφής φόρου (ΦΠΑ) 152 εκατ. Ευρώ

-μείωση της επιδότησης ειδικού φόρου κατανάλωση ντίζελ 130 εκατ. Ευρώ

-κατάργηση δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ 717 εκατ. Ευρώ

-Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης ΟΓΑ(2012) 90 εκατ. Ευρώ

-Μείωση ειδικών προγραμμάτων γεωργίας 25 εκατ. Ευρώ

Επιπρόσθετα προβλέπονται :

-Καταβολή 417 εκατ. από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και της ΕΤΑΑ από το 2013 έως 2016.

-Κατάργηση αφορολογήτου για τους αγρότες από το 2013

-Καταβολή φόρου για αγροτεμάχια χωρίς αφορολόγητο όριο από το 2013.

-Αύξηση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.

-Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια

-Γενικότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

-Αύξηση τιμών τροφίμων και προϊόντων κλπ.

Αν σ’ αυτά συνυπολογίσουμε την κατάσταση της νέας ΑΤΕ (μετά την πώληση της καλής ΑΤΕ έναντι πινακίου φακής στην Τράπεζα Πειραιώς) και το ότι οι αγρότες είναι δεσμευμένοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους στην κακή ΑΤΕ με αρκετά δις ευρώ, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει εισαχθεί στη Βουλή κανένα νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής (σημαντικές προτάσεις παρεμβάσεις έχει καταθέσει και ο γράφων απ’ τον Οκτώβριο 2012) το μέλλον του αγροτικού κόσμου είναι δύσκολο και μάλλον αβέβαιο, παρά τις ευνοϊκές συγκυρίες και τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση που βιώνουμε.

Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι σήμερα εντελώς δικαιολογημένες, αφού έρχονται σε συνέχεια διαδοχικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν είχαν όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση δυστυχώς κατ’ εντολή των δανειστών και της τρόικας και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τις οργανώσεις των αγροτών αποφασίζει σήμερα κοινωνικά άδικα και κυρίως αδιέξοδα για την αγροτική ανάπτυξη οικονομικά μέτρα.

Η μορφή όμως των κινητοποιήσεων, πρέπει να αντιστοιχείται με την κατάσταση της κοινωνίας και να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αντικειμενικά και χωρίς ακρότητες. Άλλωστε ο συντονισμός της συμπαθούς κοινωνικής τάξης των αγροτών με τους άλλους εργαζομένους δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους ίδιους να πετύχουν την λύση πολλών από τα αιτήματα τους και συγχρόνως να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της ανάπτυξης

Γνώμη μου είναι στην δύσκολη αυτή συγκυρία που βιώνουν, όπως όλοι, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες, οι αγώνες οι οποίοι θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα πρέπει να έχουν σαν στόχο την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, δημιουργώντας παράλληλα τις ελάχιστες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Καταλύτης και δύναμή μας είναι άλλωστε η κοινωνική συνοχή που πρέπει να διατηρήσουμε σαν κόρη οφθαλμού και να αποτρέψουμε το «διαίρει και βασίλευε» που κάποιοι διαρκώς και διακαώς επιδιώκουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει