Π.Σκοτινιώτης: Προτεραιότητα η εξοικονόμηση νερού και η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης

Υπερασπίστηκε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ και προανήγγειλε νέα μείωση του τιμολογίου

«Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου, με καλής ποιότητας νερό. Όχι μέσω της εξάντλησης των φυσικών πόρων, αλλά μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης του νερού που χάνεται, λόγω της κακής ποιότητας τόσο των δικτύων όσο και της διαχείρισης των υδραγωγείων. Βασικός άξονας του παραπάνω στόχου, είναι ο διαχωρισμός των χρήσεων του νερού, για την ύδρευση, την άρδευση και τη βιομηχανική χρήση, σε συνδυασμό με την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος, αρχικά για τις ανάγκες άρδευσης τμημάτων του πράσινου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος», τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου στην εισαγωγική ομιλία στην ημερίδα της ΔΕΥΑΜΒ για την υδροδότηση του ενιαίου Δήμου Βόλου.

«Ο στόχος για εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου, με καλής ποιότητας νερό, σημαίνει νερό απαλλαγμένο ακόμη και από υποψία μόλυνσης, όχι βέβαια – όπως για ακατανόητους λόγους διοχετεύεται – μέσω της κατασταλτικής χρήσης του χλωρίου, αλλά πρωτευόντως με την υλοποίηση δράσεων υγειονομικής αναγνώρισης των υδραγωγείων. Σημειώνουμε εδώ, ότι η ευθύνη έναντι του κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, δεν χρειάζεται ούτε την αντιμετώπισή του ως εμπορεύματος, ούτε τις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις. Άλλωστε αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις περί ιδιοκτησίας, οδηγούν τελικά στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Από την εμπειρία που αποκτήσαμε, στους 18 μήνες διαχείρισης των περιφερειακών υδραγωγείων, διαπιστώσαμε ότι η απολύτως ήπια χρήση του απολυμαντικού μέσου, σε συνδυασμό πάντοτε και με προτεραιότητα τις τακτικές εργασίες καθαρισμού και υγειονομικής αναγνώρισης δεξαμενών και πηγών, απομακρύνει κάθε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους αρνητικής διαφήμισης της περιοχής», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δήμαρχος Βόλου.

Αναφερόμενος στην τιμολόγηση του νερού, ο Π.Σκοτινιώτης τόνισε «πως με την εξορθολογισμένη πολιτική που ακολουθεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, σε συνδυασμό και με τη μείωση του μισθολογικού κόστους που μετακυλήθηκε στο σύνολό της στην ελάφρυνση του τιμολογίου, δόθηκε την τρέχουσα χρονιά, για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιχείρησης, η δυνατότητα να εφαρμόσει μεσοσταθμική μείωση στα τιμολόγια κατά 15% και για πρώτη επίσης φορά να εφαρμοστεί διευρυμένο κοινωνικό τιμολόγιο. Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με την εμφάνιση χειροπιαστών αποτελεσμάτων στο σύνολο των προσπαθειών μας, μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε την ελάφρυνση των συμπολιτών μας στον τομέα των τελών υδροδότησης».

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Βόλου για μια ακόμη φορά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ: «Με τη σταθερή και αταλάντευτη θέση μας για το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ ως κοινωφελούς επιχείρησης. Ο χαρακτήρας αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα κακέκτυπα του δημόσιου τομέα όπως τον γνωρίσαμε στη χώρα μας, ούτε πολύ περισσότερο με την κακοδιαχείριση, τις πελατειακές σχέσεις και τη σπατάλη προσωπικού και πόρων σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες Από την υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα της επιχείρησης, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δηλώνουμε προς κάθε “ενδιαφερόμενο”, ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι κτήμα των πολιτών του Δήμου και κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης δεν πρόκειται να έχει καμία τύχη», τόνισε με έμφαση ο κ.Σκοτινιώτης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Βόλου υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου με τις τοπικές «ώστε να διαμορφώνεται αρραγές μέτωπο στήριξης του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της. ΔΕΥΑΜΒ», ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει «την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση, οι οποίοι, χωρίς αύξηση του αριθμού τους, αντίθετα με μείωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, φέρνουν εις πέρας την παρακολούθηση, συντήρηση και λειτουργία των υδραγωγείων που προστέθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ με τον Καλλικράτη, όπως επίσης και τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και τις άλλες δραστηριότητες της Επιχείρησης. Με αυτούς τους εργαζομένους, ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα έργων τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, πραγματικά χωρίς ιστορικό προηγούμενο, με προϋπολογισμούς που υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα προετοιμαζόμαστε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2021», κατέληξε ο κ.Σκοτινιώτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει