Στην Π.Θ. από το Δήμο Ρήγα Φεραίου υποβλήθηκε ο φάκελος για το διδακτήριο του ΕΠΑΛ Βελεστίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για χρηματοδότηση υποβλήθηκε από το Δήμο Ρήγα Φεραίου ο φάκελος για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου. Ήδη υπάρχει η έγκριση για την υλοποίηση του εγχειρήματος τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Ολοκληρωμένη πρόταση για την κατασκευή σχολικού διδακτηρίου στο Βελεστίνο με στοχο τη στέγαση του ΕΠΑΛ, κατέθεσε πριν μερικές ημέρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δήμος Ρήγα Φεραίου διεκδικώντας τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες με την εκπόνηση της μελέτης, την συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, την πραγματοποίηση συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και την συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πλέον η προσπάθεια ολοκληρώθηκε, ο φάκελος με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία κατατέθηκε και αναμένεται η εξέλιξη της χρηματοδότησης του έργου.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου είναι η ανέγερση ενός διδακτηρίου που θα στεγάσει το ΕΠΑΛ αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο παροχής της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης στους νέους της περιοχής που ενδιαφέρονται να μάθουν μια εξειδίκευση και κατάρτιση. Το ΕΠΑΛ εδώ και χρόνια στεγάζεται σε ένα παλιό διδακτήριο που έχει ενισχυθεί και με κάποια λυόμενα κτίρια. Η Δημοτική Αρχή από πέρυσι έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο διδακτήριο, ωστόσο είναι σαφές ότι απαιτείται ένα καινούριο κτίριο για την ενδυνάμωση της ποιοτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα το ΕΠΑΛ Βελεστίνου τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, το μαθητικό δυναμικό του έχει αυξηθεί, ενώ επίκειται η δημιουργία και ενός τρίτου τομέα που να σχετίζεται με τη γεωπονία και τον αγροτικό τομέα. Η εξέλιξη του σε κεντρικό πυλώνα διάχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε μια μεγάλη περιοχή, μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με την στέγασή του σε ένα σύγχρονο διδακτήριο που θα καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες για αίθουσες, εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους και άλλες εκπαιδευτικές-πολιτιστικές δράσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη το διδακτήριο θα έχει ισόγειο και ένα όροφο και θα περιλαμβάνει 25 και πλέον χώρους για τη διδασκαλία, την εργαστηριακή εκπαίδευση, την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη φιλοξενία εκδηλώσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Το διδακτήριο σχεδιάζεται να ανεγερθεί δίπλα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Βελεστίνου, σε οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίος σχολικός χώρος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε το κτιριολογικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος εξετάζοντας τη μελέτη, ενώ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας έδωσε το «πράσινο φως» για την ανέγερση του διδακτηρίου.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σημείωσε πως «οι υπηρεσίες μας, οι μελετητές και οι υπόλοιποι φορείς δουλέψαμε όλοι εντατικά, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη και να ξεπεραστούν όλα τα απαιτούμενα διαδικαστικά στάδια, προκειμένου σήμερα να έχουμε την ολοκληρωμένη πρόταση για την ανέγερση του διδακτηρίου. Το ΕΠΑΛ Βελεστίνου πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο που θα καλύπτει τις ανάγκες για εκπαίδευση και κατάρτιση. Είναι το μοναδικό Επαγγελματικό Λύκειο σε μια μεγάλη περιοχή και δίνει διεξόδους εξειδίκευσης σε καίριους τομείς σε πολλούς νέους. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που κάθε χρόνο αυξάνει το μαθητικό δυναμικό του. Για εμάς λοιπόν η στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι αυτονόητη και γι’ αυτό δουλέψαμε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία και με το διευθυντή του σχολείου κ. Μαράτο».

Η ίδια πρόσθεσε πως «για την ανέγερση διδακτηρίου και την υποβολή της πρότασης έχουμε πάρει την έγκριση από όλους τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας, και έχει γίνει ήδη επικοινωνία και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό που αντιμετώπισε θετικά την όλη προσπάθεια και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Γιώργο Καλτσογιάννη ο οποίος μας επισκέφθηκε στο Βελεστίνο για το συγκεκριμένο θέμα εκφράζοντας το ενδιαφέρον του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει