Στη διαχείριση βοσκοτόπων δίνει έμφαση ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Παραχώρηση οικοπέδου στο Σύλλογο Περιβολιωτών

Στην παραχώρηση του οικοπέδου που βρίσκεται κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Βελεστίνου στο Σύλλογο Περιβολιωτών, προχώρησε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου ο Σύλλογος να αναλάβει την ανέγερση κτιρίου για τη στέγασή του.

Το θέμα απασχολούσε τον τοπικό σύλλογο Περιβολιωτών εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς τελικά να δοθεί κάποια λύση. Τελικά, όπως τονίζεται από τη Δημοτική Αρχή, δόθηκε λύση και πλέον οι Περιβολιώτες αποκτούν τη δυνατότητα να ανεγείρουν το κτίριο που τόσο πολύ θέλουν για να στεγάσουν τις πλούσιες δραστηριότητές τους.
Η ανακοίνωση της παραχώρησης του οικοπέδου έγινε στην πρόσφατη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον τοπικό σύλλογο Περιβολιωτών που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο στο Βελεστίνο.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «δίνουμε λύση σε ένα σημαντικό θέμα που απασχολούσε το Σύλλογο Περιβολιωτών στην περιοχή μας. Το σημαντικό είναι κάθε πολιτιστικός σύλλογος να μπορεί να διαθέτει μία στέγη. Και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε παραχωρώντας και σχολικούς διδακτικούς χώρους που τώρα δεν λειτουργούν λόγω συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων.

Η κ. Λαΐτσου αναφερόμενη στην παρουσία του συλλόγου Περιβολιωτών τόνισε πως ο Σύλλογος Περιβολιωτών έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και στη συνύπαρξη των παραδόσεων. Οι Περιβολιώτες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση δημιουργικών δράσεων και στην ανάπτυξη της περιοχής».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «για τη Δημοτική Αρχή η στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων αποτελεί όχι απλώς προτεραιότητα, αλλά υποχρέωση. Γιατί μόνο μέσα από τη διαφύλαξη και εμπέδωση των ηθών και των εθίμων, μπορούμε να έχουμε μια πυξίδα για τη νέα πορεία από δω και πέρα».

Η διαχείριση βοσκοτόπων

Το θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων τίθεται σε άμεση προτεραιότητα από το Δήμο Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ακόμη πιο δυναμική προώθηση των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Δήμαρχος κ. Ελένη Λαΐτσου συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Lactimed που στοχεύει στην ανάδειξη των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν οι Δήμοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, τονίστηκε ότι θα δοθεί έμφαση και στο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκοτόπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «καίριο ρόλο στην ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα διαδραματίζει η κτηνοτροφία, όπου μέσα από τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις, τους συλλόγους και τους άλλους φορείς αξιοποιείται το ζωικό και φυτικό απόθεμα της περιοχής μας και παράγονται πολύ σημαντικά προϊόντα, όπως στον τομέα τα τυροκομίας, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερους καταναλωτές.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας είναι γνωστά και προσπαθούμε να συμβάλλουμε, στο μέτρο που αναλογεί σε ένα Δήμο, στην αντιμετώπισή τους. Είναι δεδομένο ότι διάγουν δύσκολες ημέρες από τις μειωμένες τιμές πώλησης των προϊόντων τους μέχρι και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Και κάνουν αγώνα για να κρατήσουν ζωντανό αυτόν τον τόσο ξεχωριστό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν στο αναπτυξιακό κύκλο του τόπου μας στηρίζοντας τις θέσεις εργασίας. Για εμάς μεγάλη σημασία έχει αν αναδειχθεί μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχουμε, και το ζήτημα της διαχείρισης των βοσκοτόπων.

Αλλά σε μια εποχή που αλλάζει δραματικά, νέες προκλήσεις δημιουργούνται για τους κτηνοτρόφους, τους επιχειρηματίες και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Οι παραγωγικές τεχνικές, η μεταποίηση και προώθηση των προϊόντων, ο εξαγωγικός προσανατολισμός, η πιστοποίηση, οι νέες δομές οργάνωσης και παραγωγής αποτελούν ζητήματα που ανοίγουν και έρχονται πιο επιτακτικά.

Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για όλους μας. Να δείξει και να προτείνει δηλαδή, πώς τα κτηνοτροφικά προϊόντα μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να εισχωρήσουν σε νέες αγορές. Και κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι μόνο οι παραγωγοί, αλλά η τοπική κοινωνία συνολικότερα».

Εγκαίνια του ΚΔΑΠ

Στο μεταξύ στις 4 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών που έχει ξεκινήσει και λειτουργεί στο Βελεστίνο εδώ και μερικούς μήνες εξυπηρετώντας δεκάδες παιδιά μέσα από τη σημαντική παροχή υπηρεσιών.

Εγκαίνια του κτιρίου Παρθεναγωγείου

Τα εγκαίνια του κτιρίου που παλιά στεγαζόταν το Παρθεναγωγείο στο Κεραμίδι, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει