Στον αυτόματο ο Τουρισμός

Απαιτείται σχεδιασμός με όρους βιομηχανίας για να μην επέλθει… πρόσκρουση

ΑΡΘΡΟ του Αντώνη Κουμιώτη, Γενικού Γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης (Π.Ε.ΔΙ.Μ.Ε.) και Διευθυντή των agroticaNews.gr και e-Volos.gr

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λίγες εκείνες οι φορές, που, κάνοντας ένα από τα καθημερινά ρεπορτάζ, βρίσκεσαι μπροστά σε όλες εκείνες τις απαντήσεις, που αναζητά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, αρχικά για το πώς φτάσαμε ως εδώ και εν συνεχεία για το γιατί συνεχίζουμε την κατρακύλα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και εκεί είναι που φτάνεις στο σημείο να διερωτηθείς, εάν τελικώς τα πράγματα είναι τόσο μα τόσο απλά ή εσύ τελικά νομίζεις, ως φωτεινός παντογνώστης, ότι οι λύσεις είναι απλές και για λόγους που μόνον θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να εξηγήσουν, απλά δεν δίνονται.

Η ΕΛΛΑΔΑ, αν και πολύπαθη, λόγω τόσο της γεωργαφικής της θέσης όσο και του φυσικού της πλούτου, ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας παραδοσιακός προορισμός, ενταγμένος στον χάρτη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Και δεν χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι για να μπορέσει να σταθεί επάξια σε μια τόσο αμείλικτη βιομηχανία, θα πρέπει να χαράξει και έπειτα να ακολουθήσει πιστά, μία συγκέκριμενη στραγηγική.

ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ… Τί αξιώνεις τώρα, εδώ βρισκόμαστε στην χώρα των ελλειμμάτων στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση και Μέριμνα και θεωρείς ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με όρους βιομηχανίας ο Τουρισμός;

ΚΑΙ ΟΜΩΣ… τα πράγματα, βλέπετε, δεν είναι όπως πριν από μία εικοσαετία, αφενός γιατί τα παράλια της Τουρκίας γέμισαν από 5αστερες υπερ-πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες και αφετέρου διότι τα γυρίσματα μιας Χολιγουντιανής υπερπαραγωγής ή η επίσκεψη κάποιων σκαφάτων celebrities στα νησιά μας, δεν φαίνεται να αρκούν.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ η βασική ανταγωνίστρια χώρα στον κλάδο του Τουρισμού, η Τουρκία, να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και τεράστια εσωτερικά προβλήματα, αλλά κυρίως αποκλεισμένη από την τεράστια αγορά της Ρωσίας… Εντούτοις οι Ενώσεις Ξενοδόχων, Εστιατόρων και λοιπών συναφών επαγγελμάτων, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν όμηρες, ακόμη και σήμερα, του κομματικού εναγκαλισμού… Οι διεθνείς τουριστικοί παράγοντες προσπαθούν να πατήσουν κυριολεκτικά στο πτώμα του Έλληνα ξενοδόχου, εκμεταλλευόμενοι την κρίση… Και οι πολιτικοί ταγοί, όλων των βαθμίδων συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, προσπαθώντας απλά για την παραμονή τους στην εξουσία, παρά το γεγονός είτε της ανικανότητας είτε της έλλειψης γνώσεων επί του αντικειμένου…

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΑΒΟΥΖΑ, σωστό υπηρέτη του μαντρωμένου τουρισμού!

ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ο Τουρισμός, ο οποίος επιβάλλει τουρίστες χαμηλού οικονομικού προφίλ, οι οποίοι, φορώντας το κλασικό βραχιολάκι, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κοιμούνται και να ξυπνούν πλάι στην πισίνα ενός ξενοδοχείου, άσχετα εάν στα 50 μέτρα βρίσκεται μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο λοιπόν, ότι αν με θυσίες και αίμα έχουν διατηρηθεί οι όποιες τουριστικές επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους, εφόσον δεν υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός, ο οποίος θα επιβάλλει κανόνες προς όλους ανεξαιρέτως και συνεχίσει ο κλάδος να λειτουργεί στον αυτόματο, πολύ φοβάμαι ότι το μεροκάματο αυτής της σεζόν θα είναι και το τελευταίο τους.

Υ.Γ.: Οι tour operators, που διοργανώνουν ταξίδια από τη Ρωσία στην Ελλάδα, από την έναρξη κιόλας της τουριστικής περιόδου είχαν σημάνει συναγερμό προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να βρουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο εξέτασης των εγγράφων των εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων, που για πρώτη φορά φέτος θέλουν να επισκεφθούν για τις διακοπές τους την Ελλάδα. Οι άλλοτε 48 ώρες για την έκδοση βίζας, εξαιτίας και των βιομετρικών που πλέον απαιτούνται, δαχτυλικά αποτυπώματα κλπ., έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε ημέρες, με τους Ρώσους να σχηματίζουν ουρές. Και αν η λύση στο πρόβλημα δοθεί έως το τέλος του μήνα, όπως δεσμεύτηκε η αρμόδια πολιτική ηγεσία, με 90 – 100 άτομα στο ελληνικό προξενείο της Μόσχας, ένα εκ των τριών που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος, το πρόβλημα της έλλειψης σχεδιασμού, χρειάζεται πολλά περισσότερα βήματα και κάτι παραπάνω από την λεγόμενη πολιτική βούληση! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν tour operators, οι οποίοι πλέον καθοδηγούν τους πελάτες τους, αντί για την Ελλάδα, προς τις χώρες εκτ
ός Σέγκεν που τους περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες!

* Την εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη παρακολουθείται καθημερινά (Δευτέρα – Τετάρτη και Πέμπτη 12.00 με 14.00 και Τρίτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00), μέσα από την συχνότητα του αθηναϊκού Flash 96,0 F.M. και για την Μαγνησία μέσα από την συχνότητα του Radio Marconi 96,1 F.M.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει