Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών Ν. Μαγνησίας: Έξω οι εργολάβοι από τη καθαριότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχωρά η παράδοση της καθαριότητας του ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο. Αυτή τη στιγμή έχουν ήδη υποβάλλει προτάσεις 4 εταιρείες, ενώ την οριστική απόφαση θα την πάρει σε συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου. Το να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες καθαρίστριες, τα δικαιώματά τους και την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό. Και μιλάμε για ένα ίδρυμα – μόνο στο Βόλο – με χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων που χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα και από τους οποίους περνάν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, για τους οποίους υπάρχουν όλες και όλες 27 καθαρίστριες.

Ήδη τα προηγούμενα χρόνια οι πρυτανικές αρχές ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων και με πρόσχημα του «εξορθολογισμού» των δαπανών του Πανεπιστημίου χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν εργολάβο στην σίτιση των φοιτητών, που λειτούργει με τα επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη του. Τα αποτελέσματα αυτής της εργολαβίας είναι αρνητικότατα, φαίνονται και στο υπέρογκο ποσό που δαπανάται για τη σίτιση αλλά και στην ποιότητα των γευμάτων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιο οι φοιτητές.
Επιχειρηματίες και επιχειρηματικά κριτήρια στην καθαριότητα – όπως και στη σίτιση – σημαίνει δουλειά με όρους γαλέρας για τις καθαρίστριες και επικίνδυνες συνέπειες για τους χιλιάδες των φοιτητών και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα.

Δείτε σε άλλους χώρους πόσο έχει βελτιωθεί η χειροτερεύσει η ποιότητα της καθαριότητας μετά τους εργολάβους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα νοσοκομεία, όπου σε όλα έχουν μπει οι εργολάβοι. Τι έλεγαν τα παπαγαλάκια της επιχειρηματικότητας για να καταργήσουν τις μόνιμες θέσεις καθαριότητας εκεί; Ότι οι καθαρίστριες είναι τεμπέλες και ότι πρέπει να έρθει ο «ιδιώτης» ή να μπουν επιχειρηματικά κριτήρια για να διορθωθεί η κατάσταση. Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε νοσοκομειακές λοιμώξεις με αυτές να φτάνουν τις 3000 ετησίως!

Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εργάζονται στο Βόλο, πήραν απόφαση για να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις για να λυθεί το πρόβλημα καθαριότητας και τις σχέσεις εργασίας τους, που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους πάνω από 10 χρόνια και είναι εις βάρος της υγείας των φοιτητών, των καθηγητών και των διοικητικών υπάλληλων. Η πρυτανική αρχή, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστήμιου, αντιμετωπίζουν την καθαριότητα και τις καθαρίστριες με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, κάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους να ξανά βάλουν στο ίδρυμα τους εργολάβους.

Με το ίδιο τρόπο θέλουν να αντιμετωπιστούν όλες τις λειτουργικές υπηρεσίες του ιδρύματος, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση, η φύλαξη και η σίτιση των φοιτητών. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. που θέλουν τα πανεπιστήμια σε πιο στενή σύνδεση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κατευθύνσεις που στηρίζει τώρα η κυβέρνηση και στις οποίες έχουν δηλώσει υποταγή και τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ανταγωνιστική οικονομία σημαίνει εργαζόμενοι σκλάβοι χωρίς δικαιώματα και ζωή.

Η έναρξη σπουδαστικής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να είναι η αφετηρία για την οργάνωση και του κοινού αγώνα των σπουδαστών, των καθαριστριών, των διοικητικών υπαλλήλων για να μην μπει ούτε ένας εργολάβος στις υπηρεσίες της καθαριότητας, της συντήρησης, της φύλαξης και της σίτισης των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε κανένα άλλο ίδρυμα σε όλη την χώρα.

Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών μαζί με τις καθαρίστριες, απαιτούν:

· να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου και την καθαριότητα,
· να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τις ίδιες αποδοχές και χωρίς εργολάβους,
καλεί τους φοιτητές να κάνουν δική τους υπόθεση την υγεία και την υγιεινή στους χώρους που περνάν πολλές ώρες της ημέρας τους,
καλεί τους εργαζόμενους στο ίδρυμα να κάνουν και εκείνοι δική τους υπόθεση την υγιεινή στο χώρο που εργάζονται.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η πρυτανεία και η Σύγκλητος να απορρίψει τις εργολαβίες, κάτι που μπορεί να κάνει με βάση τον διαγωνισμό χωρίς καμία συνέπεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει