Σύσκεψη συνδικαλιστών της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Φλεβάρη σύσκεψη συνδικαλιστών της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ με θέμα την οργάνωση των εργαζομένων και των άνεργων, με βάση τις άμεσες διεκδικήσεις για τη ζωή της λαϊκής οικογένειες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα κεντρικών πρωτοβουλιών της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ μπροστά στην Πρωτομαγιά, που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Πήραν το λόγο πολλοί συνδικαλιστές και ανάπτυξαν τους στόχους που έθεσε η κεντρική εισήγηση, με βάση την εμπειρία από τον κάθε χώρο δουλειάς. Καταγγέλθηκε η προβοκάτσια που στήθηκε σε βάρος του ΠΑΜΕ και του Ριζοσπάστη, από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με τη διαφήμιση της Κοκα – Κολα που αναπαράγανε και τοπικά blog και διαβάστηκαν ανακοινώσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση που αναφέρονταν στους στόχους αυτής της εξόφθαλμης και βρώμικης επίθεσης, ενώ αναδείχτηκε με στοιχεία η στήριξη στον αγώνα της Κοκα – Κολα από το Ριζοσπάστη. Ακόμα, έγινε περιγραφή των πρωτόγνωρων για το Βόλο σκηνών που ξετυλίχθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες των εμποροϋπαλλήλων, που η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με την καθοδήγηση του Οργανωτικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, σε επαφή και αγαστή συνεργασία κεντρικά με την εργοδοσία των μάρκετ Βερόπουλος και Βασιλόπουλος έγραψαν τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις στο σωματείο και πλήρωσαν τις συνδρομές τους χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι και με απειλές από τους προϊσταμένους και τους διευθυντές τους έφεραν ακόμα και με βανάκια των εταιριών, κατά ομάδες, με λίστες, σταυρωμένα ψηφοδέλτια στην τσέπη και με την εντολή: «Να μη βγει το ΠΑΜΕ».

Κοινή ήταν η πεποίθηση, από τις εξελίξεις σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση, ότι καμία αλλαγή δεν επήλθε με την αλλαγή της κυβέρνησης, ότι τα βάρβαρα μέτρα συνεχίζουν και ότι η μεγαλοεργοδοσία προχωρά στην επίθεσή της, έχοντας στο πλευρό και τη νέα κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις που κάνει για να ανεβάσει την ανταγωνιστικότητά τους. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από νέους συνδικαλιστές, η ανταγωνιστικότητα πατάει πάνω στο τσάκισμα μισθών, το φθήνεμα του «εργατικού κόστους» όπως ονομάζουν τα δικαιώματα των εργατών και άλλες παροχές προς το κεφάλαιο, όπως το φτηνό ρεύμα στις βιομηχανίες, οι φοροαπαλλαγές κτλ. που θα τα πληρώσει ο λαός.

Στην εισηγητική τοποθέτηση, τονίστηκαν τα εξής:

«Συζητάμε σήμερα λίγες μέρες μετά την κυβερνητική εναλλαγή για τον προγραμματισμό και το σχέδιο της δράσης μας για το επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνει κατανοητός ο χαρακτήρας της νέας κατάστασης των εξελίξεων έτσι ώστε να μην υποτιμηθεί η κυβερνητική εναλλαγή και η γραμμή για κοινωνική συνοχή, δηλαδή ταξική συνεργασία.

Έχει ξεκινήσει μια καλά προετοιμασμένη προπαγανδιστική εκστρατεία από την κυβέρνηση που επιδιώκει να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες. Δεν πρέπει να χάνεται το κύριο, που είναι, ποιος είναι ο βασικός χαρακτήρας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή ήρθε για να διευκολύνει, να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την κερδοφορία των μονοπωλίων, τη χειραγώγηση των εργαζόμενων.

Χρειάζεται, επομένως, να δυναμώσει ακόμα περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, τη νεολαία και το κίνημα, η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν τον δρόμο με την ενσωμάτωση και την παθητική αναμονή, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής τάξης, για το λαό.

Η εργατική τάξη, το κίνημα της οφείλει αποφασιστικά να αποκρούσει τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της εθνικής ομοψυχίας και περηφάνιας. Πατριωτισμός για εμάς είναι το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κριτήριο για εμάς είναι η κάλυψη των συγχρόνων λαϊκών αναγκών και όχι η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι.

Ο λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να είναι ούτε θεατής ούτε χειροκροτητής των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των αφεντικών, να μην εγκλωβίζεται στα σχεδία του κεφαλαίου για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις. Αντίθετα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής-αγωνιστής για τα δικαιώματα του, για την κάλυψη των απωλειών και των σύγχρονων διεκδικήσεων, για αλλαγές και ανατροπές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Η γραμμή αντιπαράθεσης λοιπόν, εξειδικεύεται στα βασικά-γενικά αιτήματα: Κάλυψη απωλειών και δικαιωμάτων, πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών και λαϊκών αναγκών, ανάπτυξη για το λαό. Δε μας φτάνουν κάποια ψίχουλα ούτε η ελεημοσύνη. Απαιτούμε, διεκδικούμε όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα δικαιούμαστε.

Οι ανάγκες μας, οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών είναι πάνω απ’ όλα και στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας. Είναι πάγιες, μόνιμες και συνεχώς εξελισσόμενες με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνικής, του πολιτισμού και του πλούτου που παράγεται από τη δική μας δουλειά και έχουν όνομα.

Είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και πριν απ’ όλα για τα παιδιά μας και σήμερα και αύριο. Δουλειά με συνθήκες ανθρώπινες, με αποκατάσταση των σταθερών συνθηκών εργασίας και ασφάλειας, με κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ελάχιστη βάση: 5θήμερο, 8ωρο, 40ωρο.
Ικανοποιητικούς μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικογενειών μας, θα διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και θα κατοχυρώνονται με ΣΣΕ.
Κάλυψη με κοινωνική ευθύνη των βασικών αναγκών των οικογενειών μας σε Υγεία, Εκπαίδευση, κατοικία, φροντίδα για τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, τις γυναίκες και για τους ηλικιωμένους.
Εξασφάλιση του απαραίτητου ελεύθερου χρόνου για ξεκούραση, αναψυχή, διακοπές με τις απαραίτητες κοινωνικές υποδομές που θα επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού που οι ίδιοι με τη δουλειά μας δημιουργούμε.

Οι βασικές αυτές ανάγκες δε χωράνε στους κανόνες και τις συμφωνίες της ΕΕ, σε παλιά και νέα μνημόνια. Αυτές είναι κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του κεφαλαίου. Δεν είναι δικό μας σπίτι. Είναι των μονοπωλίων. Οι ανάγκες μας απαιτούν άλλο δρόμο ανάπτυξης για φιλολαϊκή πολιτική, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Για αυτές τις ανατροπές οργανώνουμε τις δυνάμεις μας και τη συμμαχία μας. Τέτοιο κίνημα παλεύουμε να οργανώσουμε.

Η εργατική τάξη δε χρωστά καμιά ανοχή και αναμονή σε καμιά κυβέρνηση αφού έχουμε γνωρίσει στο πετσί μας πως οι ανοχές και αναμονές μας έχουν οδηγήσει μονό σε χάσιμο πολυτίμου χρόνου για την εργατική τάξη και σε κέρδισμα χρόνου για τη μεγαλοεργοδοσια, το κεφαλαίο, τα μονοπώλια.

Προετοιμαζόμαστε αμέσως μετά την 1η Μάη για την οργάνωση πλατιάς μαζικής δραστηριότητας και πρωτοβουλιών με στόχο την πανελλαδική απάντηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της απέναντι στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΑΣΑ.

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλες τις δυσκολίες και κυρίως με όλους εκείνους τους μηχανισμούς που στέκονται εμπόδιο και να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μέσα από τις καθημερινές μάχες για όλα τα επείγοντα προβλήματα, εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, γειτονιά τη γειτονιά, χωριό το χωριό, μέσα από τη λειτουργία των Σωματείων και συλλόγων μας, μέσα από τις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, μέσα από τις αρχαιρεσίες θα δώσουμε το δικό μας παρόν στις εξελίξεις.

Για την ανάκαμψη του κινήματος και όχι των καπιταλιστικών κερδών. Πληρώσαμε ακριβά την κρίση τους, τα χρέη τους, δε θα πληρώσουμε ξανά και τη νέα κερδοφορία τους. Δεν ανεχόμαστε πιο να ζούμε με την ανεργία, με τα ψίχουλα και τη συνεχή κοροϊδία, θα επιβάλλουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Δεν αποδεχόμαστε να καταστρατηγούνται και να λεηλατούνται οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας που αρκούν για μια σύγχρονη αξιοπρεπή ζωή.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει