Τα πρακτικά της συζήτησης που έγινε στην Βουλή σχετικά με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα πρακτικά από τη συζήτηση της αναφοράς της Βουλευτή Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, σχετικά με το ζήτημα του Διοικητή του Γ.Ν. Βόλου:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 1744/6-12-2012 αναφορά της Βουλευτού Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κυρίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων δυσλειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Το λόγο έχει η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για δύο λεπτά.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είναι θετικό που ο κύριος Υπουργός ήρθε σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει για το θέμα αυτό, γιατί η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Βόλου συνεχώς χειροτερεύει με ευθύνη και της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Το πρόβλημα, εν προκειμένω, είναι η διοίκηση του Νοσοκομείου.

Είμαι σίγουρη, κύριε Υπουργέ, ότι δεν το ακούτε για πρώτη φορά. Πριν μόλις μία εβδομάδα, σας το ζήτησε και η ΟΕΝΓΕ μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώ, απ’ ό,τι γνωρίζω, μόλις χθες πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σας μία συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα υμών και εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Εργαζομένων και Γιατρών του Νοσοκομείου.

Εδώ και μήνες, λοιπόν, σε όλους τους τόνους λαμβάνετε καταγγελίες στο Υπουργείο από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, αλλά και από τοπικούς φορείς του Βόλου, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί ο Διοικητής κ. Ζαχαρόπουλος και τις επιδιώξεις της Διοίκησης του Αχιλλοπουλείου. Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες, για τις οποίες δεν έχετε πράξει κάτι, με τραγικά επακόλουθα μέχρι σήμερα, όπως ήταν πριν από λίγους μήνες ο θάνατος ενός άτυχου εξηντατριάχρονου, του οποίου δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω εξαιρετικά μειωμένων εφημεριών του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, τις οποίες περικόπτει αυθαίρετα και συστηματικά ο Διοικητής, για να εμφανίσει τεχνητές εξοικονομήσεις.

Ο άτυχος, λοιπόν, συνάνθρωπός μας, λόγω της απουσίας γιατρού, παραπέμφθηκε στο Νοσοκομείο της Λάρισας, για να καταλήξει τελικά στο δρόμο αβοήθητος. Επ’ αυτού έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, αλλά από την πλευρά του Υπουργείου δεν έχει γίνει κάτι.

Στις 30-10-2012 σε ερώτηση που σας απηύθυνα, με διαβεβαιώσατε ότι ο έλεγχος του ΣΕΥΥΠ θα πραγματοποιηθεί άμεσα στο Νοσοκομείο του Βόλου. Πέρασαν, όμως, μήνες και ακόμα δεν ξέρουμε εάν έγινε κάποιος έλεγχος και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτά γύρω από τα πεπραγμένα του κ. Ζαχαρόπουλου.

Το αποκορύφωμα δε ήταν ότι πριν λίγες μέρες σημειώθηκε επίθεση του Διοικητή, φραστική και σωματική, σε βάρος της νομικής συμβούλου του Νοσοκομείου, επειδή εκείνη αρνήθηκε να τροποποιήσει μία νόμιμη εισήγηση που δεν του άρεσε. Λέγεται, μάλιστα, ότι το αντικείμενο ήταν οικονομικό και ότι ο Διοικητής επέμενε να ευνοήσει μία ιδιωτική εταιρεία σε χρηματική διαφορά που είχε με το Νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο, πλέον, του Βόλου επικρατεί κλίμα εκφοβισμού που έχει γενικευθεί σε όλους τους εργαζόμενους, καθώς ο Διοικητής χρησιμοποιεί πολύ συχνά ψυχολογική βία, όπως για παράδειγμα, απειλεί εργαζομένους που δεν συμφωνούν με τις πρακτικές του με διαθεσιμότητες και με απολύσεις.

Επειδή τα θέματα, λοιπόν, αυτά είναι πολύ σοβαρά, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, εάν έχετε διερευνήσει μέχρι σήμερα τα καταγγελλόμενα κρούσματα κακοδιοίκησης στο Νοσοκομείο και εάν όχι, γιατί και τι θα πράξετε και πότε, για να επιλυθεί άμεσα το

διοικητικό πρόβλημα και να αποκατασταθεί στο Νοσοκομείο η εργασιακή ειρήνη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Λυκουρέντζος με τη δική μου παρατήρηση ότι σας έχω ενοχλήσει και εγώ, κύριε Υπουργέ. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν πάει άλλο.

Παρακαλώ, έχετε το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, εκτιμώ πάρα πολύ τα όσα αναφέρατε, διότι αντιλαμβάνομαι με αυτά που είπατε εσείς, με αυτά που έχει πει σε εμένα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος, ότι το κοινό σας ενδιαφέρον είναι η ομαλή, εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

(NP)

(1DE)

Δεν υπάρχουν ούτε προσωπικού είδους ανταγωνισμοί ούτε κομματικοί ανταγωνισμοί. Πρόκειται για την ανάγκη να ανταποκρίνεται το Νοσοκομείο του Βόλου στην αποστολή του.

Κρατώ όλα όσα αναφέρατε. Όντως υπάρχει απόφαση του ΣΕΥΥΠ για να γίνει έλεγχος. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι η κατάσταση έχει πάρει μία διάσταση για την οποία δεν επαρκούν οι έλεγχοι. Υπάρχουν βεβαιότητες για μία συμπεριφορά, η οποία δεν συνάδει με την άσκηση της χρηστής διοικήσεως και τα τελευταία τα οποία μου καταγγείλατε σε σχέση με την παρέμβαση στη συγκεκριμένη εισήγηση της νομικής συμβούλου με υποχρεώνουν να σας πω ότι η διοίκηση θα αλλάξει άμεσα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Το λόγο έχει η κυρία Χρυσοβελώνη.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Μετά την απάντηση του κυρίου Υπουργού νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσω περαιτέρω παρά να σας ευχαριστήσω και να παρακαλέσω για άλλη μια φορά -θεωρώ πως την ίδια παράκληση διατυπώνει και ο κύριος Πρόεδρος σήμερα, μια και είμαστε από την ίδια εκλογική περιφέρεια- να ενεργήσετε το ταχύτερο δυνατόν, για να αποκατασταθεί η εργασιακή ειρήνη στο Νοσοκομείο του Βόλου προς όφελος όλης της κοινωνίας της Μαγνησίας και όχι μόνον, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Μια φράση ακόμη, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Βεβαίως, κύριε Υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κι εγώ θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, κυρία συνάδελφε, και τον κύριο Πρόεδρο για το ενδιαφέρον σας. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι θέμα προσωπικής ή κομματικής αντιδικίας. Μας ενώνει το ενδιαφέρον να λειτουργήσει το Νοσοκομείο και αποδέχομαι την πρότασή σας να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση της εργασιακής ειρήνης. Χθες ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος κατόπιν συνεργασίας μαζί μου είδε τους εκπροσώπους των φορέων του Νοσοκομείου, ομοίως τους διαβεβαίωσε ότι θα προστρέξουμε, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των σημερινών δυνατοτήτων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Σας ευχαριστούμε θερμώς, κύριε Υπουργέ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει