Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας

Σε μία λιτή εκδήλωση και παρουσία πλήθους εκπροσώπων φορέων, την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας τους πραγματοποίησαν τα μέλη του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, με οικοδεσπότες τον πρόεδρο Σωκράτη Αναγνώστου, την αντιπρόεδρο Νάνσυ Καπούλα και τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας του Επιτροπής.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας Σωκράτη Αναγνώστου:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η νέα χρονιά που ανέτειλε εκτός από απογοητευμένους και οργισμένους μας βρήκε όλους προβληματισμένους και αυτό από μόνο του, το θεωρώ θετικό γεγονός που μπορεί να μας δώσει κάποια ελπίδα για να δούμε χαραμάδα φωτός στο σκοτεινό τούνελ που έχουμε εισέλθει.

Πριν από κάποια χρόνια ονειρευόμασταν το 2013 ως έτος που θα άλλαζε τις τύχες της περιοχής μας, λόγω της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων. Μια χρονιά ορόσημο για τη ιστορία μας.

Πόσο όμως διαφορετικά εξελίχθηκαν τα πράγματα, αφού εκτός από τους Αγώνες που ματαιώθηκαν, δεν έχει δρομολογηθεί ούτε ένα αντισταθμιστικό έργο, όπως μας είχε υποσχεθεί ο ανεκδιήγητος τότε υπουργός κ. Γερουλάνος.

Είχαμε τονίσει συνεχώς από αυτό το βήμα, ότι ο βηματισμός μας δεν ήταν σωστός και δεν οδηγούμαστε σε πρόοδο, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα ζούσαμε τόσο άσχημες καταστάσεις. Καταστάσεις καινοφανείς για μια χώρα, που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο προϋπολογισμός του τμήματος κάθε χρόνο μειώνεται και πέρυσι ήταν κατά 30% μειωμένος από αυτόν που είχαμε πριν από 10 χρόνια.
Αλλά ούτε αυτός τηρήθηκε αφού και σε αυτόν έγινε περικοπή κατά 20% επιπλέον, για δε τη φετινή χρονιά μας λένε ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς να ξέρουμε το ποσοστό.

Αυτό βέβαια προέκυψε από τη αιφνιδιαστική κατάργηση των εισφορών των μελετητών και κατασκευαστών υπέρ ΤΕΕ.

Αποτέλεσμα των περικοπών είναι και η σημερινή λιτή εκδήλωση μας η οποία μόνο χάρη στους χορηγούς μας μπόρεσε να πραγματοποιηθεί και για αυτό το λόγο ευχαριστώ τη ΜΕΤΚΑ, τη Lafarge, το ΚΕΚ ΚΕΠΕΘ και το ΚΕΚ Δυναμική, τα λατομεία Νταόπουλου και το Volos Palace.

Εμείς με ιδιαίτερα χρηστή διαχείριση προσπαθούμε παρ’ όλες τις τεράστιες δυσκολίες να συνεχίσουμε το έργο και διότι πιστεύουμε στον εποικοδομητικό ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τόσο για τους μηχανικούς όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες του τοπικού μας τμήματός, συνοπτικά υπενθυμίζω τις παρακάτω.

Έγιναν παρεμβάσεις εκ μέρους μας για τον πολύπαθο Περιφερειακό, το ιδιαιτέρως προβληματικό κυκλοφοριακό του Δήμου Βόλου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, τις πολεοδομικές μελέτες της περιοχής μας το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου.

Προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε την απερχόμενη διοίκηση του Νοσοκομείου για την αξιοποίηση των δεκάδων ακινήτων του ιδρύματος, αλλά δυστυχώς η παρέμβασή μας αντιμετωπίσθηκε με τη παλιοκομματική ατάκα «δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε, διότι το Νοσοκομείο είμαι εγώ. (L’État, c’est moi)

Προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο που διαθέτουμε μέσα από ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων μας, να πείσουμε το Δήμο Βόλου, ώστε τη μελέτη της Πλατείας Πανεπιστημίου να τη αναθέσει μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, γεγονός απαραίτητο κατά την άποψή μας για μια κεντρική πλατεία της πόλη μας, αλλά τελικά δεν εισακουστήκαμε. Τελικά κατατέθηκε και μήνυση από το Δήμαρχο Βόλου και είμαστε κατηγορούμενοι ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας και εγώ.

Καταθέσαμε με σαφήνεια τις απόψεις μας για το Λιμάνι του Βόλου και την μαρίνα. Εκφράσαμε τη αγωνία μας για τη στασιμότητα που υπάρχει στο γκαράζ της οδού Φιλελλήνων, στις επενδύσεις στις Νηές και το Σωρό, αλλά κυρίως στα έργα της λίμνης Κάρλας. Πρόσφατα προκαλέσαμε σύσκεψη με στελέχη του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και πήραμε δεσμευτικές υποσχέσεις για το χρονοδιάγραμμα συνέχισης των εργασιών. Απομένει να τηρηθούν οι υποσχέσεις από την πλευρά του Υπουργείου, αλλά και να υπερπηδηθούν οι αντιδράσεις της μικρής μερίδας πολιτών που προτάσσουν το πρόσκαιρο προσωπικό συμφέρον τους, στο γενικό.

Συμπλέοντας με τη ΔΕΥΑΜΒ μπορέσαμε και σταματήσαμε φωτογραφικό διαγωνισμό, ο οποίος είχε στηθεί από το Υπουργείο και θα επιβάρυνε υπέρμετρα το Δημόσιο.

Συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δύο συνέδρια. Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου και το 1ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, ενώ διοργανώσαμε αρκετές ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια μηχανικών.

2013-02-02-951.jpg

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όσον αφορά τη αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών, την ένταξη στον ΕΟΠΠΥ και τα θέματα της Τράπεζας Αττικής, το κούρεμα των αποθεματικών, το 2012 μόνο πίκρες μας έδωσε.

Αυξήθηκαν υπέρογκα οι ασφαλιστικές μας εισφορές γεγονός που κατά τη άποψή μας δεν θα δώσει σημαντικά έσοδα στο ταμείο, αφού αφενός η ροή εγγραφών νέων συναδέλφων σε αυτό έχει μειωθεί σημαντικά αφετέρου πολλοί ασφαλισμένοι θα οδηγηθούν στην έξοδο και στην διακοπή της άσκησης επαγγέλματος.

Και αυτή η αύξηση έγινε δεκτή με τη ψήφο των δύο μηχανικών εκπροσώπων του ΤΕΕ και ενός μηχανικού εκπροσώπου των εργοληπτικών οργανώσεων στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ. Στη απαίτηση μας, τόσο από το τμήμα μας όσο και από άλλα περιφερειακά τμήματα για την αντικατάσταση αυτών των εκπροσώπων, τα κεντρικά μας όργανα αδιαφόρησαν.

Δεν μπορέσαμε παρά την συνολική αντίδραση μας να αποφύγουμε την ένταξή μας στον ΕΟΠΠΥ.

Ζήτησε η Αντιπροσωπεία μας από τα Κεντρικό ΤΕΕ μέσω των εκπροσώπων του, να μην χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Αττικής τα κόμματα και απαίτησε να μην συμμετέχει το ταμείο μας στη αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας με χρήματα που αφαιρούνται από τις συντάξεις μας. Δυστυχώς οι πλειοψηφίες των κεντρικών μας οργάνων πιστές στις πελατειακές σχέσεις έπραξαν το αντίθετο.

Κατά τον χρόνο που πέρασε είχαμε και τρεις αποχωρήσεις από την διοικούσα επιτροπή τριών συναδέλφων, οι οποίοι είχαν μακράν διαδρομή και προσφορά στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Ήταν η Κατερίνα Καλτσογιάννη, ο αντιπρόεδρος Πέτρος Σούρλας και ο Κώστα Φλαμπούρης. Τους ευχαριστώ προσωπικά για τη άψογη συνεργασία που είχαμε στην μακρά πορεία μας μέσα στα όργανα του ΤΕΕ.

Κυρίες και Κύριοι,
Όλοι λένε ότι θέλουν την ανάπτυξη. Κάποιοι όμως μένουν μόνο στα ευχολόγια και με τις πράξεις τους δείχνουν το αντίθετο.
Για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση χρειάζονται επενδύσεις. Είναι όμως σήμερα η Ελλάδα ελκυστική για τέτοιες επενδύσεις;
Χρόνια τώρα για κάθε μία και επαναλαμβάνω για κάθε μία επένδυση που πρόκειται να γίνει, άνθρωποι που ξορκίζουν την ύφεση και τη ανεργία προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πρωτοβουλία δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Βέβαια σε κάθε επενδυτική πρόταση μπορεί να υπάρχουν κα κίνδυνοι και πρέπει να εξετάζεται αναλυτικά. Αλλά η απόρριψη συλλήβδην όλων των επενδύσεων μου δημιουργεί τη σκέψη, ότι κάποιοι έχουν ταυτίσει την ανάπτυξη με προσλήψεις στο Δημόσιο.

Η ελληνική οικονομία ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες ήταν κρατικοδίαιτη και τελείως κλειστή, με τη δικαιολογία ότι έτσι προστατεύονται οι θέσεις εργασίας. Η δυτικοευρωπαϊκή εμπειρία όμως έδειξε ότι ανοιχτή οικονομία και κοινωνικό κράτος δεν είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Ας πάψουμε λοιπόν να κάνουμε μάχες οπισθοφυλακής, προστατεύοντας τα προνόμια των βολεμένων στο σάπιο οικονομικό μας σύστημα και ας νοιαστούμε για τις στρατιές των ανέργων.

Κάποιοι κάθε μεταρρύθμιση την καταγγέλλουν περιβάλλοντας την με σενάρια συνομωσίας. Είναι σίγουρο όμως ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις ούτε από την κρίση θα βγούμε και η ανεργία θα διογκώνεται.

Συνάδελφοι,
Σήμερα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία διότι ο κίνδυνος χρεωκοπίας μοιάζει να έχει εξαλειφθεί. Ήδη οι διεθνείς παρατηρητές που μιλούσαν για το Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) μιλούν για το Crexit (έξοδος από την κρίση). Αυτό όμως το οποίο τονίζαμε και πέρυσι από αυτό το βήμα είναι ότι έξοδος από τη κρίση με ανεργία και ύφεση δεν είναι συνταγή επιτυχίας. Τελευταία το παραδέχθηκε ανοιχτά και το ΔΝΤ.
Το ζήτημα είναι μικρή η αισιοδοξία να κάτι πραγματικό ή έστω ορατό στο μέσο πολίτη.

Πρέπει όμως να αλλάξει και το ξεπερασμένο μοντέλο διοίκησης που ξέραμε μέχρι σήμερα. Χρειάζετε αξιοπιστία, εργατικότητα, νέες ιδέες και σκέψη έξω από τα καθιερωμένα (out of the box) όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

Περιμέναμε πάντα κάποιον άλλον να μας λύσει τα προβλήματα και πάντα κάποιοι άλλοι να φταίνε και ποτέ εμείς. Το κράτος ήταν καλό όταν το πελατειακό σύστημα δούλευε για μας και χείριστο όταν δεν δούλευε.
Υπάρχουν αναμφίβολα ευθύνες στους ηγέτες της πολιτείας μας αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών και μεγάλη μάζα του λαού. Έτσι έχουμε νομούς με υπέρογκα ποσοστά τυφλών, κουφών κα χιλιάδες συντάξεις για πεθαμένους και πολλά άλλα παραβατικά φαινόμενα. Απόδειξη ότι η κοινωνία μας νοσεί.

«Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε. Όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του,» όπως λέει και ο Τολστόι.

Αλλαγές υπήρχαν και πριν την κρίση, αλλά με ένα κατρακύλισμα ευκολίας, χάσαμε αξίες και ιδανικά και τώρα καλούμαστε να ακολουθήσουμε τον ανηφορικό δρόμο της επανάκτησης τους.

2013-02-02-958.jpg

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Τονίζω όμως γιατί το πιστεύω ακράδαντα ότι από την κρίση θα βγούμε ηθικά πιο ανεβασμένοι και αργότερα θα ακολουθήσει και η οικονομική μας άνοδος.

Βλέπω σιγά – σιγά να λειτουργούν οι θεσμοί και να σταματά η διαφθορά, η διαπλοκή, το πελατειακό κράτος, η αναξιοκρατία. Οδηγούνται στη φυλακή επιτέλους κάποιοι επώνυμοι, λίγοι βέβαια σχετικά με τους παρανομούντες, αλλά αρκετοί για να συνετίσουν πολλούς άλλους.

Ακόμη και η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας που έπληξε βάναυσα τον κλάδο μας, μπορεί να μας οδηγήσει στη αποφυγή της μαζικής παραγωγής τριτοκοσμικών πολυκατοικιών που υποβίβασαν αισθητικά τις άλλοτε πανέμορφες ελληνικές πόλεις.

Ως λαός είμαστε πρώτοι στην κριτική και τελευταίοι στη αυτοκριτική. Οι κρίσεις αν αξιοποιούνται αποτελούν μοναδικές ευκαιρίες αυτογνωσίας.

Η επίδειξη αδιαφορίας σε βάρος των άλλων η αναισθησία του παραβάτη που καλλιεργείται με την διαφθορά των αρχών φαίνεται σιγά – σιγά να περιορίζεται.

Και το κυριότερο είναι να σκεφθούμε ότι μπορούμε να περπατήσουμε έξω από τις ράγες. Ότι δεν είναι μονοδιάστατες οι λύσεις του προβλήματος. Ο λαός μας, αν διακρίνεται για κάτι είναι για τη ευρηματικότητα του. Οι ευκολίες των τελευταίων δεκαετιών την θανάτωσαν.

Αν τώρα μπορέσει να απεξαρτηθεί από τους νοσταλγούς του παρελθόντος, αφήνοντας να ανθίσει αυτήν η ευρηματικότητα γρήγορα θα πάρει τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο χωριό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει