Τοπική Αυτοδιοίκηση: Αναγκαίος ο επανακαθορισμός της λειτουργίας της

ΑΡΘΡΟ του Αντώνη Κουμιώτη, Γενικού Γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης (Π.Ε.ΔΙ.Μ.Ε.) και Διευθυντή των agroticaNews.gr και e-Volos.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και μάλιστα αδιαμφισβήτητη, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τα λεγόμενα χρόνια της κρίσης, η Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, δεν ήταν λίγες οι φορές που έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά, προς το συμφέρον όλων των κυβερνήσεων, από αυτές του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, μέχρι και αυτήν του Αντώνη Σαμαρά και σήμερα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επομένως, δεν έχει άδικο ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, όταν ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αν και τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν περί το 65%, παρόλα αυτά συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό, στο οποίο η Αυτοδιοίκηση έδωσε διέξοδο στα αδιέξοδα.

ΚΑΙ ΔΕΝ ήταν μονάχα τα ταμεία, αν θέλετε, των Δήμων ή των Περιφερειών, αυτά τα χρόνια, που καθάρισαν αρκετές μπουγάδες για λογαριασμό της εκάστοτε κυβέρνησης -για να λέμε την πάσα αλήθεια-, ήταν και η αναφορά των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες λειτούργησαν, πολλές φορές ξεκάθαρα εθελοντικά, όλες αυτές τις δομές -κοινωνικά παντοπωλεία κ.α.-, στις οποίες, ελλείψει δυνατότητας άσκησης κοινωνικής πολιτικής, στηρίχθηκε ένα τεράστιο μέρος του πραγματικού προβλήματος της φτωχοποιημένης ελληνικής κοινωνίας.

ΚΑΙ ΑΝ οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, μη λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές αναφορές των Βουλευτών της περιφέρειας, θεωρούν ακόμα ότι η επαρχία, σε αντίθεση, με την Αθήνα, έχει ακόμα πολύ πετσί και χρήμα κάτω από τα κατωσέντονά της, πλανώνται πλάνην οικτρά. Αφενός γιατί η ραγδαία αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών διέλυσε τον κοινωνικό ιστό των μεγαλουπόλεων και αφετέρου διότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) οδήγησαν σε ασφυξία, τόσο τους παραγωγούς της ηπειρωτικής χώρας, όσο και τους ανθρώπους του τουρισμού στη νησιωτική Ελλάδα.

ΒΑΣΕΙ όλων των παραπάνω, δικαίως και με αφορμή τον περιβόητο και πλέον κόφτη, έχουν αρχίσει να αγωνιούν και να ψάχνονται οι άνθρωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τον Γιώργο Πατούλη, πριν ακόμα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, να ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα και τον Κώστα Αγοραστό, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), να συμφωνεί και να επιδιώκει την χάραξη μιας ενιαίας και στιβαρής εθνικής στρατηγικής.

ΙΣΩΣ όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την γνώση επί των θεμάτων αλλά και την πολιτική βούληση που τον χαρακτηρίζει, οδήγησαν και τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, πριν ακόμα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και με αφορμή το Νομοσχέδιο που ετοιμάζει για την Αυτοδιοίκηση, να ανοίξει δημόσια την συζήτηση, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος του ΕΝΦΙΑ να δοθεί στους Δήμους.

ΕΙΝΑΙ κάτι παραπάνω από εμφανές λοιπόν, ότι πέρα και πάνω από όλες τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να πιάσει τους ικανούς στόχους που θα μας βγάλουν από την περιπέτεια, σε συνδυασμό πάντα με την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για πολυεπίπεδες επενδύσεις, έχει έρθει η ώρα για τον επανακαθορισμό της λειτουργίας της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και τούτο είναι κάτι στο οποίο συνηγορούν όλες οι πλευρές και θα πρέπει να συμβεί μακρυά από κομματικές περιχαρακώσεις και αγκυλώσεις.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει σταθερή αξία αναφοράς, η πρώτη πόρτα που θα χτυπήσει ο πολίτης για να απευθυνθεί και να κοινοποιήσει το πρόβλημά του. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο λοιπόν ότι επειδή ακριβώς θα παίξει σπουδαίο ρόλο, όχι μόνο στην προσέλκυση αλλά και στην καθιέρωση και φυσικά ανάπτυξη των πολυπόθητων επενδύσεων από και μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, να λάβει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας Αυτοδιοίκησης ενός σύγχρονου κράτους. Με την σωστή έννοια του αυτοδιοικητικού όρου και παύοντας να αποτελεί απλά το πρώτο σκαλοπάτι μιας σύντομης κομματικής – πολιτικής καριέρας, η τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει ο μοχλός των ταχυτήτων των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές και προοδευτικές κοινωνίες.

* Την εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη παρακολουθείται καθημερινά (Δευτέρα – Τετάρτη και Πέμπτη 12.00 με 14.00 και Τρίτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00), μέσα από την συχνότητα του αθηναϊκού Flash 96,0 F.M. και για την Μαγνησία μέσα από την συχνότητα του Radio Marconi 96,1 F.M.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει