Τοποθέτηση Μεϊκόπουλου στην εκδήλωση εμπόρων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου ,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην πανθεσσαλική εκδήλωση-διαμαρτυρία με θέμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στον Βόλο, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανούς αγριότητας φοροεπιδρομή, η οποία δεν διστάζει να φτάσει με διαδικασίες εξπρές σε κατασχέσεις και διώξεις, έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης προσωρινής θέσπισης ρυθμίσεων, παρουσιάζοντας βασικά σημεία σχετικής τροπολογίας που επεξεργάζεται και θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε προσεχές Νομοσχέδιο.

Συνοπτικά προτείνονται τα εξής:

-Η αναστολή έως 31/12/2017 των διαδικασιών της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, γιατί «σε αυτήν την περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, τέτοια κατασταλτικά μέτρα δεν βοηθάνε τη χώρα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, παρά την οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο».
-Η άρση της ποινικοποίησης της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, «γιατί είναι παράλογο να συνιστά ποινικό αδίκημα η αντικειμενική αδυναμία που υπάρχει για την εξόφληση των οφειλών, όταν μάλιστα δεν λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές».
– Για το διάστημα από 1/1/2010 έως 31/12/2017, να μην υπολογίζονται οι προσαυξήσεις, τα πρόσθετα τέλη και οι διάφορες επιβαρύνσεις επί των οφειλόμενων εισφορών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, και όσες έχουν καταλογισθεί να διαγράφονται. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι προσαυξήσεις είναι υπερδιπλάσιες της κύριας οφειλής. Μπορεί δε η αποπληρωμή των οφειλομένων να ξεκινήσει μετά την 1/1/2015».
-Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από 1/1/2014 έως 31/12/2017, «προκειμένου για ένα μεταβατικό διάστημα, να ενεργοποιηθούν και να ρυθμίσουν περισσότεροι οφειλέτες, ώστε να αντιμετωπιστεί η περίοδος της έντονης ύφεσης κατά την οποία πολλοί έχουν αναστείλει την ασφαλιστική τους κάλυψη.
-Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να δικαιούνται παροχές ασθενείας σε είδος για τα έτη 2014-2017 οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν 2 τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος (δηλαδή 50 ένσημα). Όσον αφορά τους ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη να δικαιούνται και αυτοί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ τις 2 μηνιαίες απαιτούμενες εισφορές (ανά έτος).
-Για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κι έχουν κύρια οφειλή εισφορών έως και 50.000 ευρώ, αντί του ποσού των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, να μπορούν να παίρνουν σύνταξη. Επιπλέον, από τη στιγμή που κάνουν διακοπή της επιχείρησής τους στην εφορία να μην υπολογίζονται προσαυξήσεις, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.
-Για τα οφειλόμενα ποσά να μπορούν να συμψηφίζονται ή ολικά ή μερικά με τα ποσά των συντάξεων που οφείλει το Ταμείο στον ασφαλισμένο για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης μέχρι και το 100% της οφειλής. Όσον αφορά το υπόλοιπο της οφειλής να συμψηφίζεται ή να παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (δηλαδή τα 5 χρόνια). Για το υπόλοιπο της κύριας οφειλής που είναι επιπλέον των 50.000 € να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας.

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του υπενθυμίζοντας τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να καταργηθούν οι τιμωρητικές ρυθμίσεις που οδηγούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη διάλυση, να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία και να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει