Το άλλο με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση το ξέρεις;

ΑΡΘΡΟ του Μάκη Πολλάτου

Μάλλον μας θεωρούν αμερικανάκια. Ή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιατορίων, οβελιστηρίων και λοιπών καταστημάτων πώλησης έτοιμου φαγητού την αντιλήφθηκαν την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% σαν… ανέκδοτο.

Τα επίσημα στοιχεία το δείχνουν: Μόνο ένα στα δέκα καταστήματα έχει μειώσει τις τελικές τιμές των προϊόντων αναλόγως προς της μείωσης του ΦΠΑ. Εβλεπα τον πρόεδρο των Πειραιωτών εστιατόρων στο Mega να ισχυρίζεται ότι οι τιμές έχουν… μειωθεί, και να επιχειρηματολογεί ότι απλώς οι καταστηματάρχες δεν έχουν προμηθευτεί την ειδική πινακίδα που ενημερώνει τους καταναλωτές πως η μείωση του ΦΠΑ πέρασε και στους καταλόγους.

Πολύ αμφιβάλλω για την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού.

Παράδειγμα 1: Όταν ο ΦΠΑ ήταν 13% αρτοποιείο πουλούσε την τυρόπιτα προς ένα ευρώ. Όταν ο φόρος ανέβηκε στο 23% η τυρόπιτα πωλούνταν 1,20 ευρώ. Από την 1η Αυγούστου που ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας διαμορφώθηκε ξανά στο 13% η τυρόπιτα έπεσε. Πλέον πωλείται 1,14 ευρώ…

Παράδειγμα 2: Ψητοπωλείο τοποθέτησε την επιγραφή «εμείς εδώ μειώσαμε τις τιμές» πάνω από την ταμειακή μηχανή. Υποθέτω ότι ο ιδιοκτήτης το έκανε για να πείσει τους πελάτες ότι έριξε τις τιμές. Στην πράξη ό,τι πλήρωνες μέχρι τις 31 Ιουλίου συνεχίζεις να πληρώνεις και μετά την μείωση του ΦΠΑ. Το σουβλάκι 2 ευρώ το ένα, οι τηγανητές πατάτες 2,10 ευρώ.

Παράδειγμα 3: «Όποτε θέλω πάω και παίρνω την πινακίδα ότι έριξα τις τιμές. Και να μην έχω μειώσει τις τιμές με ένα πενηντάρικο (εννοεί 50 ευρώ) την παίρνω. Στο κάτω – κάτω μπορώ να παρουσιάσω ψεύτικους τιμοκαταλόγους με τις τιμές μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εδώ είναι Ελλάδα…». Μου το είπε ακριβώς όπως σας το μεταφέρω ιδιοκτήτης ταβέρνας. Κοροϊδία κανονική δηλαδή.

Παράδειγμα 4: Συζητώ (πριν το μπλακ άουτ της ΔΕΗ) με φίλο που πήγε διακοπές στη Σαντορίνη. «Και γιατί δηλαδή να ρίξουν τις τιμές;», μου απαντά όταν τον ρωτάω τι έγινε μετά την μείωση του ΦΠΑ. Το επιχείρημά του με αφοπλίζει: «Αφού με ξένους δουλεύουν και τα πακέτα έχουν κλείσει εδώ και μήνες. Ανόητοι είναι να κατεβάσουν τις τιμές;».

Σε μια χώρα που η έννοια της ανταγωνιστικότητας ήταν πάντοτε ξένη προς τη λογική των περισσότερων, όλοι έχουν μια καλή δικαιολογία για να μην εφαρμόσουν αυτό που συμφώνησαν με το κράτος. Παρ’ ότι όλοι ζητούσαν επί μήνες να πέσει ο ΦΠΑ και διαμαρτύρονταν για την αναλγησία της τρόικας, του Βενιζέλου, του Στουρνάρα και των λοιπών… δημοκρατικών δυνάμεων τώρα που ο ΦΠΑ μειώθηκε δεν εφαρμόζουν τη συμφωνία ή κοροϊδεύουν ότι την εφαρμόζουν ή εξαγοράζουν για να πάρουν την σφραγίδα ότι δήθεν μείωσαν τις τιμές εξαπατώντας τους καταναλωτές που έχουν δύο επιλογές: ή να αντιδράσουν σαν πρόβατα και να θεωρήσουν ότι είναι καλά καμωμένα ή να διαμαρτυρηθούν και να χαρακτηριστούν σαν γραφικοί, περίεργοι και μικροπρεπείς που ασχολούνται με κλάσματα του ευρώ…

Τι αξία έχουν οι συμφωνίες όταν δεν τις τηρούν οι αντισυμβαλλόμενοι; Γιατί οι επίσημες κρατικές αρχές δεν καταγγέλουν τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης ότι δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα; Μήπως ούτως ή άλλως η μείωση του ποσοστού του ΦΠΑ ήταν εξαρχής σχεδιασμένη να διαρκέσει πέντε μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2013 όσο θα κρατήσει η πιλοτική εφαρμογή του Φόρου στο 13%, οπότε δεν πολυκαίγονται να πιέσουν τους εστιάτορες να ρίξουν τις τιμές;

Πηγή – ProtoThema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει