Το ΤΕΕ για τις αντισεισμικές κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου στο νομό Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας στον αρμόδιο Υπουργείο με θέμα: Αντισεισμικές κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου στο νομό Μαγνησίας και εφαρμογή του Ν.4014/2011 «Ρύθμιση αυθαίρετων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου»

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό ΥΠΕΚΑ

κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο

2. Αναπληρωτή Υπουργό

κ. Σταύρο Καλαφάτη

ΚΟΙΝ. : 1. Πρόεδρο ΤΕΕ

κ. Χρήστο Σπίρτζη

2. Περιφερειακά Τμήματα

ΘΕΜΑ: Αντισεισμικές κατοικίες τύπου Παρασκευόπουλου στο νομό Μαγνησίας και εφαρμογή του Ν.4014/2011 «Ρύθμιση αυθαίρετων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου»

Κύριε Υπουργέ,

Από την ημέρα δημοσίευσης του Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209 Α’ ), πρόεκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο αφορά στις αντισεισμικές κατοικίες γνωστές ως τύποι Παρασκευόπουλου και δεν έχουν οικοδομική άδεια από αρμόδιο φορέα.

Ειδικότερα, ο Ν. Μαγνησίας επλήγη από δυο σεισμούς το 1955 και το 1957 αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην ανοικοδόμηση και για το λόγο αυτό δόθηκαν δάνεια για ανέγερση νέων –κυρίως μονώροφων– κατοικιών καθώς και για επισκευές βλαβεθέντων από το σεισμό.

Για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης, επιλέχτηκαν απλοί τύποι αντισεισμικών κατοικιών γνωστοί ως τύποι Παρασκευόπουλου από το όνομα του καθηγητή Περικλή Παρασκευόπουλου στο ΕΜΠ ο οποίος και τα καθιέρωσε.

Επρόκειτο για τύπου Α’ και Β’ και αφορούσε ισόγειες κατοικίες με κεραμοσκεπή ενώ αν ήταν απλής ορθογωνικής μορφής – δύο δωμάτια και χολ- χαρακτηρίζονταν ως ΑΣΒ Ι και ως ΑΣΒ ΙΙ εάν είχαν σχήμα Γ με γωνιακή βεράντα και στρογγυλό υποστύλωμα στην γωνία για την στήριξη της στέγης. Η εξωτερική τους τοιχοποιία αποτελούνταν από διπλή δρομική οπτοπλινθοδομή εκατέρωθεν και στον πυρήνα από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους περ. 10 εκ.

Συστάθηκε τότε ειδική υπηρεσία του Στρατού και η οποία δωρεάν συνέτασσε πρόχειρες μελέτες με τους μηχανικούς του εργοταξίου και χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.

Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία και την προγενέστερη αλλά και αυτήν που ισχύει σήμερα –Ν.4067/2012 – κτίρια που κατασκευαστήκαν μετά το έτος 1955 πρέπει είτε να έχουν οικοδομική άδεια είτε να έχουν νομιμοποιηθεί με την εκάστοτε πολεοδομική νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής.

Παρόλα αυτά στις κατασκευές αυτές και κυρίως όσες δεν αφορούν στο πολεοδομικό ιστό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας δεν είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες.

Έως πριν λίγο καιρό και πριν την ισχύ του Ν.4014/2011, από το πρώην Τμήμα Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών του Ν. Μαγνησίας γινόταν δεκτή ως αποδεικτικό νομιμότητας των αντισεισμικών κατοικιών που προαναφέρθηκαν -όταν π.χ. επρόκειτο να εκδοθεί άδεια προσθήκης σε αυτές- η βεβαίωση του υποθηκοφυλακείου που αποδείκνυε την λήψη στεγαστικού σεισμοπλήκτου δάνειου την χρονική περίοδο κατά την οποία κατασκευάστηκε.

Με την ισχύ του νέου Ν.4014/2011 άρθρο 23 παρ.2α πλέον καταργήθηκε η δυνατότητα αυτή και έτσι πλέον είναι απαιτητή η διαδικασία νομιμοποίησης αυτών των κατοικιών. Τούτο όμως σημαίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος που αφορά αφ’ ενός μεν στο πρόστιμο που επιβάλλεται και αφ’ έτερου στο κόστος του ιδιώτη Μηχανικού ο όποιος και θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία αυτή.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έκδοση άδειων που αφορούν σε προσθήκες σε αντισεισμικές κατοικίες η ακόμη και στην ανέγερση νέων οικοδομών σε οικόπεδα στα οποία υπάρχουν κατοικίες του είδους αυτού όπως επίσης και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκων συστημάτων στη στέγη αυτών των κατοικιών – η ΔΕΗ ζητά την νομιμότητα του κτιρίου επί του οποίου θα εγκατασταθεί το Φ/Β.

Επίσης στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων – αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές όπου πλέον είναι απαιτητή η βεβαίωση σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του Ν.4014/2011 προκειμένου να είναι δυνατή η μεταβίβαση. Αν π.χ. σε οικόπεδο που πρόκειται να μεταβιβασθεί υπάρχει κατοικία σεισμόπληκτη, θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Κύριε Υπουργέ,

Εν κατακλείδι, δεν είναι δυνατόν κατοικίες που ανεγέρθηκαν με την αρωγή της πολιτείας, την συγκατάθεση της και κυρίως με την επίβλεψη του και σώματος του Μηχανικού του Στρατού, μετά από πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια να κρίνονται ως αυθαίρετα.

Ζητούμε να κινηθούν οι διαδικασίες και με την έκδοση εγκυκλίου οι συγκριμένες κατοικίες να θεωρούνται νόμιμες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει