Τραγικά λάθη της κυβέρνησης αφήνουν απροστάτευτη τη φέτα στη συμφωνία με τη Νότια Αφρική

Τονίζει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηλιτεύοντας τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης, στη συμφωνία με τη Νότια Αφρική, για την προστασία της φέτας. Η ολιγωρία και οι παραλείψεις της κυβέρνησης αναμένεται να επιφέρουν δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς και στους απασχολούμενους στην τυποποίηση, διακίνηση και εμπορία του προϊόντος όσο και στην εθνική μας οικονομία.

Η ερώτηση των βουλευτών αναφέρει τα εξής: «Ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή (15/7/16), προς το τέλος της ομιλία του έκανε ξεκάρφωτη αναφορά και στη συμφωνία με τις Τρίτες Χώρες λέγοντας «…κάνουμε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα μας, ιδιαίτερα τη ΦΕΤΑ, μέσα από τις Συμφωνίες που έχετε μονογράψει (ΣΣ εννοώντας την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας), οι οποίες μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Όμως εμείς αντιστεκόμαστε»!

Αποκαλύπτεται ότι κατά την πάγια πρακτική της σημερινής Κυβέρνησης, επιχειρείται και σ’ αυτό το ζήτημα που ¨καίει¨ τους αιγοπροβατοτρόφους μας και αφορά την ίδια την εθνική μας οικονομία, να μετατεθούν οι δικές τους αυταπόδεικτες ευθύνες, στην… προκάτοχο Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας!

Ενισχύεται δε αυτή η πεποίθηση και από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, που λέει στην απάντησή της ότι «… η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων…» χωρίς να αναφέρει πότε έγινε αυτό, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στην Κομισιόν για μη τήρηση των ευρωπαϊκών ¨κόκκινων γραμμών¨.

Η περίτρανη απόδειξη της απίστευτης καθυστέρησης και ολιγωρίας τους είναι, ότι η πρώτη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, συνεκλήθη στις 4 Μαρτίου 2016, ενώ η πρώτη κοινή επιστολή των δύο συναρμόδιων Υπουργείων προς την Κομισιόν εστάλη την 1ηΑπριλίου 2016. Καθώς επίσης το γεγονός ότι στα συμβούλια Υπουργών Γεωργίας στις 16 Μαρτίου και 16 Νοεμβρίου του 2015, στα οποία συζητήθηκαν οι διεθνείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με Τρίτες Χώρες, ο κ. Αποστόλου που συμμετείχε, δεν αντέδρασε ως όφειλε, μη κάνοντας ούτε νύξη για την συγκεκριμένη συμφωνία…

Μέσα σ’ αυτό το αλαλούμ, από τη μια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυριζόταν αρχικά ότι η συμφωνία είχε – δήθεν – κλείσει τον Μάρτιο του 2014, αργότερα… μετέθεσε την ημερομηνία στον Σεπτέμβριο του 2014. Αλλά ο Αναπληρωτής του στη Βουλή… προτίμησε άλλη ημερομηνία – τη 15η Ιουλίου 2014 – κατά την οποία δήθεν ¨η χώρα μας μονόγραψε αυτή τη συμφωνία¨ και ενώ, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομίας, στην απάντησή του… δεν γνωρίζει (!!) πότε έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις…

Εάν η Συμφωνία είχε κλείσει το 2014, πώς γίνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να δηλώνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας για ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ το οποίο ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με την Νότια Αφρική (Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Υπ. Α.Α.Τ στις 14.4.2016). Και στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Μαΐου του 2016, ο ίδιος να μιλάει (πάλι) για συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική (Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. 17.5.2016)…

Τέλος, στην ίδια Επιτροπή, ο Υπουργός Α.Α. & Τ. δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι είναι αυτός που μαζί με τον Υπουργό Οικονομίας, άναψαν το πράσινο φώς στην Κομισιόν να προχωρήσει η Συμφωνία με τη Ν. Αφρική χωρίς να διατυπώσουν – ούτε για τα προσχήματα – την παραμικρή διαφωνία…

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Γιατί δεν ανακοινώνει επισήμως την αποδοχή και υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ – Ν. Αφρικής και πότε επιτέλους θα καταθέσει στη Βουλή –όπως υποχρεούται:
* όλα τα έγγραφα των ετών 2013, 2014, 2015 και 2016 που αφορούν στην υπόθεση αυτής της συμφωνίας.
2. Αν και πότε – για να λάμψει η αλήθεια – θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο το έγγραφο που με ΕΛΛΗΝΙΚΗ υπογραφή θα ¨αποδεικνύει¨, υποτίθεται, τον ψευδή ισχυρισμό ότι επί της προηγούμενης Κυβέρνησης μονογράφηκε αυτή η συμφωνία» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει