Χρ. Μπουκώρος: Επέκταση του Προγράμματος Νέων Γεωργών

Ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ.

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας την επέκταση του Προγράμματος Νέων Γεωργών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων των νέων αγροτών και να ενισχυθεί η στροφή των νέων προς τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Το αίτημα των νέων αγροτών της Θεσσαλίας είναι η επέκταση του προγράμματος και η αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων, που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 1.879 αιτήσεις για τις μόλις 1.350 διαθέσιμες θέσεις του προγράμματος.

Η επέκταση του Προγράμματος Νέων Γεωργών είναι αναγκαία προκειμένου να ικανοποιηθεί το πλήθος των αιτήσεων. Το αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η μεταφορά επιπλέον πόρων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα όλοι οι νέοι γεωργοί που πληρούν τις προϋποθέσεις. Επίσης προτείνεται η υπερδέσμευση του 120% του προϋπολογισμού, όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ, με ανάλογη υπερδέσμευση των ποσών που κατανεμήθηκαν στις Περιφέρειες.

Το έντονο ενδιαφέρον των νέων γεωργών που συγκεντρώνει το εν λόγω πρόγραμμα είναι αρκετά ελπιδοφόρο, καθώς αποδεικνύεται η στροφή όλο και περισσότερων νέων προς τη γεωργία, επιτάσσοντας την αρωγή της Πολιτείας για την ενίσχυση και στήριξη, όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο της ένταξης περισσότερων ωφελουμένων νέων γεωργών στο πρόγραμμα, πριμοδοτώντας τη στροφή και το μεγάλο ενδιαφέρον προς τον πρωτογενή τομέα;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει