«Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή» – Εθελοντισμός για το Περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλια του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και το συντονισμό του Δήμου, πραγματοποιήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ” που για φέτος ορίστηκε , 10-17 Απριλίου τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, των Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των Συλλόγων. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 19 παραλιών και περιοχών. Η δράση κορυφώθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου συμμετέχοντας στην πανελλήνια εθελοντική καμπάνια καθαρισμού ”Let’s Do It”, τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη περιβαλλοντική δράση σε παγκόσμια κλίμακα, στην οποία οι εθελοντές τηε Σκιάθου συμμετείχαν δυναμικά από την πρώτη χρονιά, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, το 2012.

Οι Σύλλογοι/Φορείς/Αρχές, που συμμετείχαν στη δράση ήταν: Σώμα Ελλήνων Οδηγών/Τοπικό Τμήμα Σκιάθου, Γυμναστικός Σύλλογος Σκιάθου, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου, 1ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και εκπαιδευτικοί, 2ο Δημοτικό Σχολείο/μαθητές και εκπαιδευτικοί, Γυμνάσιο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές, Λύκειο Σκιάθου/μαθητές και καθηγητές ,Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, Λιμεναρχείο Σκιάθου, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου, Οικολογικός Σύλλογος Σκιάθου, Φυσιολάτρες Οδοιπόρους Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’

Έτσι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού: στις παραλίες, Αλυγαριές, Κρυφή Άμμος, Μαντράκι, Ελιάς, Άγκιστρος, Λεχούνι, Ασέληνος, Μέγας Γυαλός, Σίφερι, Αγία Ελένη, Άγιος Παντελεήμονας, Κάστρο, Κουκουναριές (βυθός λιμανιού), όπως και στις περιοχές, Πλάκες, Δημοτικό πάρκο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, στον παραλιακό δρόμο από την ανατολική παραλία μέχρι τον Άϊ Γιώργη, περίμετρος λίμνης Αγίου Γεωργίου, στο ρέμα Λεχούνι. Σε εκκρεμότητα μένει ο καθαρισμός της παραλίας του Άϊ Γιώργη και η αποκομιδή των σκουπιδιών απο τις παραλίες Μέγας Γυαλός, Κάστρο και Άγιος Παντελεήμονας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες με το καΐκι ‘Καλυψώ’, του κ. Λάμπρου Χούμα.

Σε όλη τη διάρκεια της δράσης συμμετείχαν περισσότεροι από 450 εθελοντές και απομακρύνθηκαν περίπου 10 τόννοι απορριμμάτων, ενώ ο Δήμος, δια του Αντιδημάρχου κ. Κωστή Γιαννίτση υποστήριξε την όλη δράση με υλικά και συντονισμένη παρουσία.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλους τους Εθελοντές, Συλλόγους, Φορείς, για τη συμμετοχή τους, ειδικότερα τους Διευθυντές των Σχολείων, κα Δήμητρα Συκιώτη, Διευθύντρια 1ου Δημοτικού, κ. Παρασκευά Τελίδη Διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου, κα Ματίνα Ζαφειρίου Διευθύντρια Γυμνασίου και κ. Λεωνίδα Τζαβαλία Διευθυντή Λυκείου, χάρη στις ενέργειες των οποίων για πρώτη φορά στη δράση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών, τον κ. Νίκο Κατσάμπα Πλωτάρχης, Λιμενάρχη Σκιάθου κ. Νίκο Κατσάμπα Πλωτάρχης, για τις συντονισμένες ενέργειες που απαιτούσε ο καθαρισμός του βυθού στο λιμάνι των Κουκουναριών όπως και τον κ. Γιώργο Λιακόπουλο για την υποστήριξη του παραπάνω καθαρισμού.

Ακόμη ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ.Κωστή Γιαννίτση, για την αποτελεσματική συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση, όπως και τον κ. Δημήτρη Μίχα για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των εθελοντών στις παραλίες Ελιάς, Ασέληνος και Κουκουναριές.

Για τη σημαντική βοήθειά τους ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά, την ομάδα των Άγγλων εθελοντών, οι οποίοι υποστήριξαν συστηματικά τη δράση, τον κ. Χούμα Λάμπρο που για ακόμα μία φορά διαθέτει το καΐκι του για τον καθαρισμό των παραλιών, τον κ. Νίκο Νικολάου για την οικονομική ενίσχυση, τον κύριο Ηλία Αντωνίτσα που για ακόμα μια φορά συμμετείχε ενεργά στους καθαρισμούς διαθέτοντας ειδικό όχημα μεταφοράς των απορριμμάτων, όπως και την κα Μύριαμ Τσαρούχη, την κα Δέσποινα Άννη, τον κ. Δημήτρη Διολέττα, τον κ. Θοδωρή Ν. Πασχάλη, τον κ. Νίκο Ρηγανά και τον κύριο Γιάννη Σταυρογιαννόπουλο.

Στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που ζούμε, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, η ευθύνη και η υποχρέωση να προστατεύσουμε, με κάθε δυνατό μέσο, τόπους μοναδικού φυσικού κάλλους που απλόχερα μας προσφέρει το νησί μας γιατί αποτελούν το μεγάλο “κεφάλαιό” μας για σήμερα και για το μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει