BINTEO – Εισήγηση Παπανάτσιου επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2017

Ως Ειική Αγορήτρια στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παπανάτσιου εισηγήθηκε, ως Ειδική Αγορήτρια, στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017. Η κα Παπανάτσιου τόνισε πως είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταθέτει η παρούσα κυβέρνηση και πως θα βαδίσει κι αυτός στα αποτυπώματα του προηγούμενου. Αναφορικά με τους στόχους τόσο του προϋπολογισμού του 2016, όσο και του 2017 ανέφερε πως ήταν και παραμένουν ίδιοι. Η αναδιανομή πόρων προς μία κατεύθυνση κοινωνικά δικαιότερη παραμένει στρατηγική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, ενώ ο συνδυασμός της δημοσιονομικής ισορροπίας με την παράλληλη στήριξη κοινωνικών πολιτικών φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2016 πως, αν και ριψοκίνδυνος, πέτυχε.

Επιπρόσθετα, η κα Παπανάτσιου τόνισε πως η διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά και η χρηστή διαχείρισή τους παράλληλα με την η καταπολέμηση της διαφθοράς και η φορολογική συμμόρφωση με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης συνεχίζουν να αποτελούν οδοδείκτη της προσπάθειας της Κυβέρνησης της Αριστεράς.

Αναφορικά με τα πλεονάσματα της υπάρχουσας συμφωνίας η βουλευτής ανέφερε πως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δις σε σχέση με αυτά που προέβλεπε στην συμφωνία της ΝΔ τα οποία έφταναν μέχρι και 4,5%, δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως αυτά τα 20 περίπου δις ευρω επιπλέον μέτρα θα είχαν προέλθει από μείωση μισθών και συντάξεων καθώς και επιπλέον φορολογία. Η προσπάθεια λοιπόν, επικεντρώνεται στην αύξηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας με παράλληλη τήρηση των ”συμβολαίων” που εμείς θέλουμε να υπηρετήσουμε.

Ο στόχος σύμφωνα με την κα Παπανάτσιου είναι, να μειώσουμε την κοινωνικά άδικη και στρεβλή πολιτική της λιτότητας. Ο στόχος αυτός, θα αναδειχθεί μέσα από κοινωνικές δράσεις που θα συνεχιστούν και σε αυτή τη χρονιά, αναφέροντας ενδεικτικά το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Το ΚΕΑ θα αποτελέσει ένα νέο πρόγραμμα, ένα δίχτυ προστασίας των ασθενέστερων και αδύναμων στρωμάτων. Το νέο πρόγραμμα είναι υπολογισμένο στα 760εκ ευρώ και συνεχίζει την συνεχώς αυξανόμενη παραχώρηση πόρων προς το κοινωνικό πεδίο από το 2015 έως και το 2017. Η αύξηση των πόρων από τα 2 πρώτα προγράμματα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης μέχρι και το ΚΕΑ, είναι απολύτως ενδεικτικές του στίγματος της δικής μας πολιτικής.

Ταυτόχρονα, στο θετικό σκέλος των παρεμβάσεων προς όφελος των πολλών, μπορεί να ενσωματωθεί και η αύξηση του προϋπολογισμού για κοινωνική προστασία, που θα κατανεμηθεί προς την Παιδεία και την Υγεία και αντιστοιχεί σε 300 εκ ευρώ. Οι θετικές παρεμβάσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη συμπληρώνονται με την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας κάτω των 140.000 ευρώ. Για τον σκοπό αυτό έχουν προϋπολογιστεί 100 εκ ευρώ

Ενώ αναφερόμενη στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης για την στάση πληρωμών του Δημοσίου τόνισε πως με το Πρόγραμμα Ληξιπρόθεσμων Οφειλών το τελευταίο δίμηνο, έχει αποπληρωθεί 1,8 δις και σχεδιάζετε το επόμενο δίμηνο, μέχρι τέλους του χρόνου να εξοφληθεί άλλο 1,7δις. Ενώ, ο στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 να αποπληρωθεί τα υπόλοιπα 3 δις.

Παράλληλα, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 κάνει λόγο για επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή μεγέθυνση μετά από δύο χρόνια ύφεσης, προβλέποντας ρυθμό μεγέθυνσης 2,7%., το οποίο αποτελεί φιλόδοξο μεν στόχο, αλλά ρεαλιστικό. Ταυτόχρονα, το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα σταθεροποιήσει το γεγονός πως ελληνική οικονομία κινείται σε πιο ασφαλές περιβάλλον. Το πρωτογενές πλεόνασμα στο εννεάμηνο έχει φτάσει το 3% ή περίπου 5,4 δις. ευρώ, ενώ στο μέτωπο των εσόδων η Ελλάδα πέτυχε πολύ σημαντική υπερεκτέλεση.

Η βουλευτής επισήμανε, παρά τα όσα γράφονται, ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι χωρίς νέα μέτρα, ενώ παράλληλα θα δημιουργεί χώρο που θα δαπανάται στο κοινωνικό του πρόσημο. Σχετικά με τους έμμεσους φόρους η βουλευτής στάθηκε στις προτάσεις της αντιπολίτευσης που αναφέρει δύο συντελεστές 22% και 11% και άρα ουσιαστικά μιλά για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που συμπεριλαμβάνει φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εισιτήρια θεάτρου.

Σχετικά με τις εξαγγελίες για τα μέτρα μείωσης της φορολογίας που υποσχέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της ΝΔ, η κα Παπανάτσιου ανέφερε πως κοστολογούνται στα 4,1 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι, αν εξαιρεθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές δαπάνες και οι υπόλοιπες ανελαστικές δαπάνες, μένει μόνο μια «δεξαμενή» δαπανών του ποσού των 6 δισ. Ευρώ, από τις οποίες μπορούν να γίνουν περικοπές. Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να εντοπιστούν «σπατάλες», δηλαδή δαπάνες χωρίς κοινωνικό αποτέλεσμα, που υπολογίζεται στο 20% αυτού του ποσού, δηλαδή περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι μπορεί να περικόψει τα 4,1 δισ. ευρώ, δηλαδή τα δύο τρίτα αυτών των δαπανών. Καταλήγοντας, η κα Παπανάτσιου σημείωσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ψεύδεται για το ύψος των φορολογικών μειώσεων που υπόσχεται ή ψεύδεται για τις δαπάνες που θα περικόψει.

Τέλος, σημείωσε ότι μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι και παραμένει ανεργία. Αν στα δομικά προβλήματα της αγοράς εργασίας προσθέσουμε και τα κυκλικά χαρακτηριστικά της ανεργίας καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο να περάσουν τα χρήματα της πραγματικής οικονομίας στην αγορά, παρά μόνο στην υπερσυγκέντρωση του κεφαλαίου στα χέρια όλο και λιγότερων. Το στοίχημα είναι να δημιουργηθεί το πλαίσιο και οι συνθήκες όπου αυτή η υπέρ-συγκέντρωση κεφαλαίου να φτάσει επιτέλους στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Άρα, ένα σημείο είναι οι επενδύσεις, άλλο ένα εξίσου σημαντικό η καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και η αύξηση της σταθερής απασχόλησης.

Αυτό βάζει και το επίδικο της επόμενης περιόδου, και δεν είναι τίποτε άλλο από την περιγραφή για την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου, όπως προβλέπεται και στη συμφωνία, για τις εργασιάκες σχέσεις. Η επιτυχία όλων των παραπάνω και η εξομάλυνση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη βιωσιμότητα του χρέους και την τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά των εταίρων, αλλά εξαρτάται επίσης από την 2η αξιολόγηση σχετικά με την επαναφορά των εργατικών και εργασιακών ρυθμίσεων.

Η κα Παπανάτσιου κλείνοντας την εισήγησή της τόνισε πως με την παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν μπορούμε να μιλάμε για δίκαιη και ισοκατανεμημένη ανάπτυξη. Τέλος ανέφερε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αναδιανομή πόρων και ο τερματισμός της λιτότητας σε συνδυασμό με την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η 2η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με απόλυτη επιτυχία στους στόχους της κυβέρνησης, για την ολοκληρωτική επαναφορά των εργατικών ρυθμίσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε αναπτυξιακή τροχιά, με προστατευμένα δικαιώματα και εγγυημένη εργασία με δικαιώματα για όλες και για όλους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει