Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Χρ. Μπουκώρος: Χάθηκε η προθεσμία για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας

Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισημαίνοντας την απώλεια της προθεσμίας για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ στην ευρωπαϊκή αγορά και σε τρίτες χώρες, δηλώνοντας τα εξής: «Η καταστροφική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζεται. Σήμερα, πληροφορηθήκαμε ότι χάθηκε η προθεσμία για τα κοινοτικά κονδύλια με στόχο την προώθηση της φέτας ΠΟΠ στην ευρωπαϊκή αγορά και στις αγορές τρίτων χωρών».

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής. Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο (kathimerini.gr, zougla.gr κ.α), ζητάτε την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διότι χάθηκαν οι προθεσμίες για το πρόγραμμα προώθησης της φέτας, ως προϊόν ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.
Συγκεκριμένα, η καταληκτική προθεσμία για τη σύναψη της απαραίτητης σύμβασης που αφορά στο πρόγραμμα προώθησης της Φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!» στην Ευρωπαϊκή Αγορά και σε Τρίτες Χώρες, έληξε στις 13 Μαΐου.
Πρόκειται για μια σημαντική απώλεια κοινοτικών πόρων. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της τριετούς καμπάνιας ήταν 3.469.470,00 ευρώ!
Πραγματικά, γεννώνται πολλά ερωτήματα για την απώλεια της δεσμευτικής προθεσμίας του προγράμματος. Οι ευθύνες μια διοίκησης που διορίζεται από την κυβέρνηση είναι δεδομένες, το ίδιο δεδομένες είναι και οι πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Χάθηκαν πράγματι οι προθεσμίες για τη σύναψη των συμβάσεων του προγράμματος προώθησης φέτας ΠΟΠ «Feta PDO. Let’s get real!»;
2. Εκτός από τις υπηρεσιακές ευθύνες θα αναλάβετε και τις πολιτικές σας ευθύνες;
3. Πώς ακριβώς θα αντιμετωπιστεί η απώλεια των κοινοτικών πόρων που στόχο έχουν την προβολή, την προώθηση και την ενίσχυση ενός εθνικού προϊόντος όπως είναι η φέτα;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει