Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Δέσμευση Καραγκούνη στο Marconi 96,1 να φέρει στη βουλή τις καταδίκες επαγγελματιών για την ΑΕΠΙ

“Στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, απραξία…”

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. του Βόλου και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη μίλησε το πρωινό της Τετάρτης ο αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης και δεσμεύτηκε να φέρει στη βουλή το θέμα που απασχολεί πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι καταδικάζονται στα ελληνικά δικαστήρια για την ΑΕΠΙ, παρά τις οποίες εξελίξεις έχουν υπάρξει στην υπόθεση.

Ο κ. Καραγκούνης, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες το τί έχει γίνει σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ότι “πρέπει να παρέμβουμε συνολικά και να το αντιμετωπίσουμε συνολικά. Και να δούμε ποιά θα είναι η ορθή και σωστή αντιμετώπιση, θεσμοθέτηση, ρύθμιση. Δεν είναι δυνατόν αυτή η λειτουργία να είναι στον αέρα, γιατί μιλάμε για μία λειτουργία, δηλαδή συνολικά είναι μία λειτουργία του κράτους. Αυτή η λειτουργία είναι στο αέρα και δεν υπάρχει πλαίσιο. Θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα λειτουργεί και κυρίως να μην μείνουν απροστάτευτοι οι άνθρωποι αυτοί”.

Εν συνεχεία και αναφερθείς στο τομέα ευθύνης τους, αυτόν της Δικαιοσύνης, ο κ. Καραγκούνης άσκησε δριμεία κριτική σε βάρος της κυβένησης, καταλογιζοντάς της τα τελευταία τρία χρόνια απραξία, κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δυστυχώς, τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Δυστυχώς, στο χώρο της Δικαιοσύνης, που βεβαίως δεν είχαν γίνει ποτέ τέτοιες καταγγελίες στο παρελθόν, να βγαίνουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και να καταγγέλλουν τον υπουργό της Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση ότι κάνει παρεμβάσεις, όλα αυτά δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν, αλλά πέρα από αυτό, στην ουσία των πραγμάτων, στις μεταρρυθμίσεις, που τουλάχιστον εγώ όταν συμμετείχα στην πρώτη κυβέρνηση του 2012 φέραμε μεταρρυθμίσεις πραγματικές στον χώρο της Δικαιοσύνης και όταν λέω σημαντικές, το νούμερο ένα για εμένα ήταν η ηλεκτρονικοποίηση της Δικαιοσύνης, δηλαδή να έχουμε πλήρη γνώση όλου του δικαστικού χάρτη στη χώρα, να φύγουμε, να απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία, να επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων, αλλά και να υπάρχει και έλεγχος της ποιότητας των αποφάσεων αυτών, αυτά λοιπόν, αυτές οι μεταρρυθμίσεις δυστυχώς τρία χρόνια, αν πάρετε τον υπουργό της Δικαιοσύνης ή τον Γ.Γ. και τον ρωτήσετε τί έχει γίνει τα τελευταία τρία ως προς το κομμάτι αυτό, σας διαβεβαιώ ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Και άλλα και άλλα πολλά ζητήματα, να μην πάμε τώρα στο σωφρονιστικό σύστημα, που εκεί τα ξέρετε, τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τί έχει γίνει και πώς έχουν αντιμετωπίσει το έγκλημα στη χώρα, είναι ένα άλλο ζήτημα της Δικαιοσύνης αυτό. Αλλά συνολικά αντανακλά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Δηλαδή το πόσο γρήγορη είναι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι το ένα θέμα το οποίο κοιτούν οι επενδυτές και μας βαθμολογεί η Ευρώπη γι’ αυτό. Και στην τελευταία βαθμολόγηση που είχαμε από την Ευρώπη, είμαστε στις τελευταίες θέσεις, ακριβώς γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις αυτές. Και βεβαίως το θέμα της ασφάλειας, το οποίο αφορά πάρα πολύ τον κόσμο και εκεί δεν υπάρχουν ιδεολογικά πρόσημα, αν είσαι δεξιός, αριστερός ή κεντρώος, το να μπορείς να κυκλοφορείς στον τόπο σου, στη χώρα σου, στην γειτονιά σου, στην πόλη σου, στο σπίτι σου, να φοβάσαι αν θα μπουν μέσα όλοι αυτοί που με το Νόμο Παρασκευόπουλου έχουν βγει και κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ένα δεύτερο κομμάτι στο οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση παίρνει 0. Οπότε στο χώρο της Δικαιοσύνης, θα σας πω ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, απραξία. Και μόνο κάποια επικοινωνιακά, τα οποία όμως, ξέρετε η επικοινωνία είναι καλή αλλά είναι ένα πομφόλυγας, αμέσως σκάει και αμέσως καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν υπάρχει ουσία από πίσω και κάτι συγκεκριμένο. Έτσι θα μπορούσα να περιγράψω τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Δικαιοσύνη”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει