Ενέργειες Μεϊκόπουλου για τη φορολογική μεταχείριση τσίπουρου/τσικουδιάς

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Έχοντας άμεση αντίδραση στη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μειωμένο συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία στο τσίπουρο και την τσικουδιά και αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει για την τοπική αγορά, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είχε ήδη συναντηθεί από τις 15/07/2019 με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος και ιδιοκτήτη του ομώνυμου οινοποιείου κ. Δημήτρη Αποστολάκη, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος και Πρόεδρο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα» κ. Γιάννη Κίτσιο, για να εξετάσουν τα ζητήματα που θίγονται με βάση την απόφαση στην εγχώρια αγορά του τσίπουρου και της τσικουδιάς. Ταυτόχρονα, ενημέρωσε τον εκ νέου Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και Επικεφαλή της Ευρωομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παπαδημούλη, ζητώντας την αρωγή των ευρωβουλευτών στις διεκδικήσεις των Ελλήνων αποσταγματοποιών.

Στις 24/7/2019 κατέθεσε ως Αναφορά στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το σχετικό υπόμνημα που του είχε κοινοποιήσει η Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος, το οποίο περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ και τόνιζε ότι με την αύξηση του φόρου των διήμερων αποσταγματοποιών ελοχεύει σημαντικός κίνδυνος για την περαιτέρω διόγκωση της παράνομης διακίνησης αποσταγμάτων.

Ερώτηση κατέθεσε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  Αλέξης Γεωργούλης προς  την Κομισιόν αναφορικά με τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και στην τσικουδιά.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος έχει επισημάνει πως σε κάθε περίπτωση οι αμετάκλητες αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ δεσμεύουν τη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο ώστε η απόφαση αυτή να μην  προσβάλει τα αναγνωρισμένα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης, αλλά και να μην καθιστά φορολογικά δυσβάσταχτη για τους παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Ο Βουλευτής χαιρετίζει όλες τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για το θέμα αυτό με στόχο τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της απόφασης για την εγχώρια αγορά του τσίπουρου και της τσικουδιάς, καθώς η παραγωγή του τσίπουρου και της τσικουδιάς είναι συνυφασμένη με την παράδοση της χώρας και οι παραγωγοί που ασκούν το επάγγελμα στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει