H… εξαρτημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΑΡΘΡΟ του Αντώνη Κουμιώτη, Γενικού Γραμματέα της Περιφερειακής Ένωσης Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης (Π.Ε.ΔΙ.Μ.Ε.) και Διευθυντή των agroticaNews.gr και e-Volos.gr, στο περιοδικό Επίκαιρα

ΠΟΣΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΛΑΝΗΣ, πόσες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ώρες και συνάμα πόσες ώρες διαβουλεύσεων και συσκέψεων, έχουν αφιερωθεί για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέσα από αυτήν για την ανάπτυξη της πολύπαθης ελληνικής περιφέρειας; Τελευταίως μάλιστα και αυτό λόγω του πολυνομοσχεδίου που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακουστούν, θα γραφούν και με βαρύγδουπους τίτλους, υπέρτιτλους και υπότιτλους αναμένεται να παρουσιαστούν, αφενός στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες αυτού του τόπου, οι οποίοι έχουν ήδη στα χέρια τους μέρος του πολυνομοσχεδίου ώστε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και αφετέρου σε όλους εμάς, οι οποίοι, χωρίς βεβαίως να ερωτηθούμε, θα αναγκαστούμε να πορευτούμε στο όποιο νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και καλώς πράττει, στην προσπάθειά της να αναδιαμορφώσει τις κρατικές και όχι μόνον δομές, με στόχο πάντοτε την εξάλειψη των όποιων παθογενειών υπάρχουν και επί σειρά δεκαετιών εξελίσσονται ως άλλη γάγγραινα στα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας, θέτει μεταξύ άλλων ως στόχο και τον επανασχεδιασμό του αυτοδιοικητικού χάρτη.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ στο υπουργείο Εσωτερικών να έχουν την πολιτική και υπηρεσιακή πρόθεση να πράξουν τα αυτονόητα, όπως εξάλλου συνέβη και τα παρελθόντα χρόνια, όταν για παράδειγμα φιλοτεχνούσαν το απαράδεκτο και άκρως αντιαναπτυξιακό, όπως αποδείχθηκε, “κατασκεύασμα” του Καλλικράτη, ωστόσο, όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και η τωρινή θα έρθει αντιμέτωπη με την ίδια την παθογένεια.

ΓΙΑΤΙ και ας μην γελιόμαστε, η μεγαλύτερη παθογένεια στην τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τουλάχιστον όλοι μας την γνωρίσαμε, είναι ακριβώς αυτή… η εξάρτησή της, τόσο και κυρίως από το ίδιο το κράτος, όσο και από τα κόμματα, μέσω των παρατάξεων που την υπηρετούν.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, αν χρειάζεται κάποιας μορφής επανασχεδιασμός στον αυτοδιοικητικό χάρτη, αυτός είναι η ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και φυσικά ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΦΕΝΟΣ δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να αποτελεί τον προθάλαμο για όποιον φιλοδοξεί να αποκτήσει μία πολιτική καριέρα. Το παγιωμένο φαινόμενο του δημοτικού συμβούλου, ο οποίος εν συνεχεία διορίζεται αντιδήμαρχος, μεταπηδάει στον θεσμό της αιρετής περιφέρειας και γίνεται περιφερειακός σύμβουλος και αντιπεριφερειάρχης, έχοντας πάντοτε στραμμένο το βλέμμα στο βουλευτικό αξίωμα, πρέπει ως τακτική να τερματίσει. Όχι διότι ένας τέτοιος αιρετός δεν μπορεί να κάνει και σωστά την δουλειά του, αλλά γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει αποδειχθεί και μάλιστα περίτρανα, ότι προκειμένου να εξελιχθεί στην κομματική πυραμίδα, πασχίζει και εν τέλει κατορθώνει την δημιουργία εκλογικού μηχανισμού, κατά μία διαβολική σύμπτωση πάντα σε βάρος των ουσιαστικών συμφερόντων του Δήμου ή της Περιφέρειας.

ΚΑΙ ΑΦΕΤΕΡΟΥ, η εμπειρία της Καλλικρατικής δομής απέδειξε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ θα μπορούσε να κερδίσει πολλά περισσότερα. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του “ελληνικού Γκστάαντ”, όπως εκατοντάδες φορές χαρακτηρίστηκε η Ανάβρα Μαγνησίας, το μικρό εκείνο χωριουδάκι δηλαδή, των 500 μόλις κατοίκων, από το οποίο έχουν περάσει σχεδόν όλα τα κρατικά κανάλια της Ευρώπης, ώστε να αντιληφθούν την μαγική συνταγή των αρνητικών ρεκόρ σε ανεργία και κρίση.

Η ΑΝΑΒΡΑ είναι εκείνο το χωριουδάκι που διαθέτει δωρεάν γυμναστήριο και πάρκιγνκ σε όλους, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, λαογραφικό μουσείο, περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πάρκο έκτασης 240 στρεμμάτων περίπου, δύο ολοήμερα σχολεία, ένα αιολικό πάρκο, από το οποίο η κοινότητα εισέπραττε τουλάχιστον 100.000 ευρώ και 500 κατοίκους, οι οποίοι απολαμβάνουν παροχές όμοιες με των πλέον εξελιγμένων ευρωπαίων. Όχι, η Ανάβρα δεν είναι κάποιο χωριό της Ελβετίας, αλλά της Ελλάδας και βρίσκεται στην Μαγνησία, σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων και οι κάτοικοί της είναι όλοι κτηνοτρόφοι, με σύγχρονες και οργανωμένες μονάδες και εισόδημα δεκάδων έως και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, εάν δεν προέκυπτε η αναγκαστική συνένωση της Ανάβρας με τον Αλμυρό, λόγω του Καλλικράτη, περιορίζοντας άμεσα τους ρυθμούς ανάπτυξής της, αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλίσει δωρεάν ρεύμα και θέρμανση και να ήταν ο πρώτος αυτόνομος τόπος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, τα συμπεράσματα, όπως και αυτά που πρέπει να συμβούν, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητα.

* Την εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη παρακολουθείται καθημερινά (Δευτέρα – Τετάρτη και Πέμπτη 12.00 με 14.00 και Τρίτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00), μέσα από την συχνότητα του αθηναϊκού Flash 96,0 F.M. και για την Μαγνησία μέσα από την συχνότητα του Radio Marconi 96,1 F.M.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει