Η ΛΑ.Σ. καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου για παραποίηση της ιστορικής μνήμης

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η ΛΑ.Σ. Δήμου Ρήγα Φεραίου καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή και τη δήθεν αντιπολίτευση για την αλλαγή της ονομασίας της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης Βελεστίνου. Στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών, επιδιώξεων και πολιτικής εκμετάλλευσης, έφεραν και ψήφισαν θέμα στο ΔΣ της 16/7 κατά πλειοψηφία, με 3 ψήφους κατά, και άλλαξαν την ονομασία σε “Πλατεία Ορολογιού Δημάρχου Κων. Τρ. Κανάρη” (ορθογραφία και σύνταξη δική τους).

Στην πλατεία είχε δοθεί το τιμητικό όνομα «Εθνικής Αντίστασης» εξ’ αιτίας της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ Βελεστίνου την 1η Αυγούστου ’44 στον συγκεκριμένο χώρο κατά των Ναζί. Η νικηφόρα μάχη είχε τιμηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της θητείας του δημάρχου Β. Καραμπερόπουλου. Με μεθοδευμένες κινήσεις των τυμβωρύχων και παραχαρακτών της ιστορικής μνήμης, η πινακίδα της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης «ξηλώθηκε» όταν άρχισε να εξωραΐζεται ο χώρος και άρχισε σχεδιασμένα, αρχικά άτυπα, από το 2012, σε διάφορα έγγραφα του δήμου η αλλαγή του ονόματος ως Πλατείας Ρολογιού, έως και την τυπική αλλαγή του ονόματος με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου.

Ο εκλιπών πρώην Δήμαρχος Κ. Κανάρης μπορούσε να τιμηθεί όχι, εις βάρος της ιστορικής μνήμης και των λαϊκών αγώνων, αλλά με ονομασία άλλης πλατείας καθώς και με την ονομασία του δρόμου μπροστά στο σπίτι του, που συμφωνήσαμε.

Στις επανειλημμένες καταγγελίες μας η θέση του Δημάρχου κ. Νασίκα, ότι δεν είχε βρει απόφαση του Δ.Σ. για την ονομασία της Πλατείας ως «Εθνικής Αντίστασης», ήταν προσχηματική. Η πολιτική του στάση και οι πραγματικές του προθέσεις αποκαλύφθηκαν ακόμη και όταν αποδείξαμε, με το Π.Δ. ΦΕΚ 1041 Δ της 16/11/87 Μελέτης Εφαρμογής Ρυμοτομικού Σχεδίου Βελεστίνου, όπου καταγράφονται όλα τα στοιχεία της Πόλης του Βελεστίνου, το πραγματικό όνομα της πλατείας, που καταγράφεται ως «Εθνικής Αντίστασης». Εξάλλου η ονομασία αυτή επιβεβαιώνεται και από τους πρώην Δήμαρχους Καραμπερόπουλο και Γεροβασίλη, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε ανάμεσα στα έτη ’80-’85, που αν έψαχναν στα Δημοτικά αρχεία σίγουρα θα την έβρισκαν. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η απόφαση σύλησης της ιστορίας και αλλαγής της ονομασίας είχε παρθεί από πολιτική σκοπιμότητα λόγω των ιδεολογικών τους πεποιθήσεων και των πιστεύω τους.

Είναι αυτοί που ποτέ δεν τίμησαν την ιστορία μας! Ποτέ δεν τίμησαν τους αγώνες του λαού μας ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό! Ποτέ δεν κατέθεσαν έστω και ένα λουλούδι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην είσοδο της Πόλης Βελεστίνου, αφήνοντάς το εγκαταλελειμμένο γεμάτο χόρτα σκουπίδια. Προσπαθούν να σβήσουν την ιστορική μνήμη. Οι «εκσυγχρονιστές» και στυλοβάτες της αντιλαϊκής πολιτικής πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαγράψουν τους αγώνες του λαού μας από τη συνείδηση του. Είναι ντροπή!

Επίσης είναι κατάντια της δημοτικής αρχής να επιχειρεί, με τέτοιες ενέργειες, από τη μια να συγκαλύψει την ανυπαρξία έργου για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών του δήμου μας και από την άλλη να ψηφοθηρεί ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών με οπαδούς της ναζιστικής Χ.Α. Το είχε ξανακάνει όταν υποδέχτηκε το βουλευτή της, δίνοντάς του μάλιστα την τιμητική θέση να βραβεύει μαθητές στους αθλητικούς αγώνες «Ρήγεια».

Η ΛΑΣ Ρήγα Φεραίου και το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η παρούσα διαγραφή της Ιστορικής μνήμης, σε κάθε βήμα θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει