Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ο Κ. Ζαχαριάδης εξηγεί στο Radio Marconi 96,1 τί ισχύει για τους πλειστηριασμούς και την πρώτη κατοικία

ΑΚΟΥΣΤΕ το ΗΧΗΤΙΚΟ: “Δεν μπαίνει σε συζήτηση η πρώτη κατοικία ούτε των φτωχών ούτε των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων”

Στην παραφιλολογία που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την οικονομία και ειδικότερα με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων στάθηκε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, εξηγώντας αναλυτικά ως εξής:

“Δεν μπαίνει σε συζήτηση η πρώτη κατοικία ούτε των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, κατά τη γνώμη μου ούτε των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, με βάση τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και βεβαίως με την άτυπη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ώστε να μην εκπλειστηριαστούν ακίνητα – πρώτες κατοικίες με σημερινή εμπορική αξία 400.000 ευρώ.

Από εκεί και πάνω εμάς ο στόχος μας είναι να κανονικοποιήσουμε τη διαδικασία των κόκκινων δανείων. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν προστατεύουμε μία πρώτη κατοικία του ενός ή του μισού εκ. ευρώ. Δεν γίνεται να είναι κόκκινο δάνειο μπλοκαρισμένο ενός εκ. ευρώ και να μην μπορούμε να δώσουμε πιστώσεις σε 100 ή σε 1.000 ανθρώπους με δάνεια των 10.000 ή των 1.000 ή των 100.000 ευρώ αντίστοιχα, ξεμπλοκάροντας αυτό το κόκκινο δάνειο.

Η διαδικασία των κόκκινων δανείων έτσι όπως οικοδομούνται αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό μας σύστημα, εάν δεν λυθούν με αυτό τον τρόπο, θα χρειαστεί να βάλουν πλάτη αυτοί που συνήθως βάζουν. Και εγώ δεν θεωρώ σωστό να βάλει πλάτη η κοινωνία για ένα κόκκινο δάνειο του ενός εκ. ευρώ. Και αυτό δεν θα πλήξει την πρώτη κατοικία και του φτωχού και του μεσαίου. Και υπάρχουν όλα τα εργαλεία, ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, ο Νόμος Κατσέλη και ο Νόμος Σταθάκη, που δίνουν τις δυνατότητες να μπορέσει να λειτουργήσει το τραπεζικό μας σύστημα αλλά ταυτόχρονα να προφυλαχθεί και η πρώτη κατοικία.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη στο Radio Marconi 96,1 F.M.:

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει