Οδικό χάρτη για τα βοσκοτόπια παρουσίασε ο Αγοραστός στον υπουργό Τσιρώνη

Τί απαιτείται να κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου οι Περιφέρειες να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας ένα δύσκολο έργο και ουσιαστικά να κόψουν το γόρδιο δεσμό

Οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν την ευθύνη να κόψουν το γόρδιο δεσμό με το πολύπαθο θέμα των βοσκοτόπων, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει επιτέλους εθνικό σχέδιο διαχείρισής τους.

Αυτή τη δέσμευση ανέλαβαν οι Περιφερειάρχες ενώπιον του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη, καθώς οι προθεσμίες τρέχουν, έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης είναι απαραίτητα ώστε και η κατανομή των κοινοτικών πόρων προς τους κτηνοτρόφους να είναι σωστή και δίκαιη.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός παρουσίασε τον οδικό χάρτη με τα προαπαιτούμενα που χρειάζεται να έχει δρομολογήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου οι Περιφέρειες να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας, ένα δύσκολο έργο, καθώς σε αρκετούς δήμους της χώρας δεν υπάρχει ενδιαφέρον αν και η προθεσμία για τη δήλωση εκπνέει στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως σημείωσε, «είναι αναγκαίο να οριστεί ενιαία κοστολόγηση για τις μελέτες, να υπάρξει πρότυπη προκήρυξη από το υπουργείο και τεύχη δημοπράτησης, ενιαίο χαρτογραφικό υπόβαθρο και υποβοήθηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες μετά την ανάθεση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της εκπόνησης των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης».

Παράλληλα, ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του για την ταχύτητα της όλης διαδικασίας, μιας και απαιτείται και τεκμηρίωση της βοσκοϊκανότητας, καθώς – όπως υπενθύμισε – οι προθεσμίες είναι συγκεκριμένες και θα πρέπει εντός του 2018 τα διαχειριστικά σχέδια να έχουν ολοκληρωθεί διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τσιρώνης δεσμεύτηκε ότι μέσω του «Πράσινου Ταμείου» θα εξευρεθούν οι συμπληρωματικοί πόροι που απαιτούνται για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ θεώρησε το όλο εγχείρημα με την υποβοήθηση των Περιφερειών, ως τη μοναδική ελπίδα της χώρας, ώστε και να αποκτήσει σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων, αλλά και να τους αυξήσει προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στην κατανομή των επιδοτήσεων, αφού για πρώτη φορά θα συμπεριληφθούν και τα δάση.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα προκειμένου να εφαρμόσει τη νέα ΚΑΠ ενέταξε μέσω και της τεχνικής λύσης περί τα 13 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων, ενώ εν δυνάμει μπορεί να ξεπεράσει συμπεριλαμβάνοντας  δάση με ψηλά δέντρα, εγκαταλειμμένες αγροτικές γαίες και θαμνώδεις εκτάσεις, πάνω από 57 εκατομμύρια στρέμματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει