Τριαντόπουλος και αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Δούκας στο Marconi 96,1, από τις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές της Ν. Αγχιάλου

ΗΧΗΤΙΚΟ – Τριαντόπουλος: “Πρόσφατα επιχορηγήσαμε επιπλέον τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπουν έγκαιρα πόροι αποζημίωσης στους αγρότες” – Δούκας: “Προσπαθούμε να προχωρήσουμε άμεσα τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται και ο Οργανισμός να αποζημιώσει τους παραγωγούς… Προχωράμε στην αναμόρφωση και στην ψηφιακή εποχή του Οργανισμού…”  

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη, μίλησαν το πρωινό της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας, επισκεπτόμενος τις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία αγροτικές περιοχές της Νέας Αγχιάλου και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος τον συνόδευσε κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε που πραγματοποίησε, συνομιλώντας μάλιστα με τους ίδιους τους παραγωγούς στα ερωτήματα των οποίων απάντησε.

 

Ο κ. Τριαντόπουλος, μιλώντας στην ραδιοφωνικής συνέντευξη τόνισε: “Το θέμα του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων είναι κομβικής σημασίας για τους αγρότες, γιατί είναι αυτοί που δουλεύουν χωρίς σκεπή που λέμε, ξέρετε, είναι ανοιχτοί στα καιρικά φαινόμενα τα οποία πολλές φορές καταστρέφουν την παραγωγή τους. Γι’ αυτό κι εμείς σαν υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα επιχορηγήσαμε επιπλέον τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε μόλις πριν από λίγες ώρες να μπουν έγκαιρα πόροι αποζημίωσης στους αγρότες. Προσπαθούμε κι εμείς από την πλευρά μας σαν υπουργείο Οικονομικών να στηρίξουμε όσο μπορούμε τον πρωτογενή τομέα”.

Εν συνεχεία τη σκυτάλη έλαβε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, λέγοντας: “Εδώ υπήρξε μια καταστροφή λόγω του χαλαζιού των τελευταίων ημερών, ήταν αρκετά εκτεταμένη και αφορά κυρίως αμπέλια και ελιές. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού, το υποκατάστημα Λάρισας, οι εκτιμητές μας, οι επόπτες μας βρίσκονται από την πρώτη μέρα δίπλα στους παραγωγούς. Προσπαθούμε να κάνουμε μια πρώτη αποτύπωση των ζημιών που συνέβησαν εδώ, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα τις διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται, να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις και ο Οργανισμός να αποζημιώσει τους παραγωγούς που υπέστησαν αυτές τις ζημιές”.

Ο κ. Δούκας όμως αναφέρθηκε και στο συνολικό σχέδιο της νέα διοίκησης του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναμόρφωση του Οργανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Βέβαια είμαι εδώ και για κάποιους άλλους λόγους, για να μεταφέρω το συνολικό σχέδιο που έχει η καινούργια Διοίκηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναμόρφωση του Οργανισμού, ξεκινώντας από τα ευχάριστα νέα, ότι χθες πιστώθηκαν στους λογαριασμούw των παραγωγών μας σε όλη την Ελλάδα 67 εκατ. ευρώ που αφορούσαν στο υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων του 2019. Εξοφλήθηκαν λοιπόν οι αποζημιώσεις του 2019 τον Αύγουστο, πολύ γρήγορα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό συνετέλεσε η συνεισφορά της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην ιστορία λειτουργίας του Οργανισμού τα τελευταία 10 χρόνια με τον καινούργιο Νόμο, με ένα ποσό της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα μας έδωσαν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε για τα λειτουργικά μας έξοδα, ώστε να απελευθερώσουμε χρήματα και να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τους παραγωγούς.

Όλο αυτό γίνεται στα πλαίσια της συνολικής αναμόρφωσης του Οργανισμού, ξεκινώντας από την οικονομική του ευστάθεια. Έχουμε σχεδιάσει ως νέα διοίκηση και την ψηφιακή εποχή του Οργανισμού, έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη νέα κινητική διαδικασία που θα ακολουθεί ο Οργανισμός χρησιμοποιώντας τη καινούργια τεχνολογία, χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνολογίας. Οι εκτιμητές μας θα πηγαίνουν στα χωράφια με ένα τάμπλετ που θα έχουν όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όλη την ιστορία του χωραφιού και θα μπορούν πολύ πιο γρήγορα και πιο άμεσα και πιο αξιόπιστα να προχωράνε στις εκτιμήσεις. Κάνουμε λοιπόν μια συνολική προσπάθεια ώστε ο Οργανισμός να εκσυγχρονιστεί, να αφουγκραστεί τα ζητήματα των παραγωγών και να είναι δίπλα τους όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει