Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Zημιά 6,8 εκατ. ευρώ στο ΠΓΝΛ τη διετία 2008 – 2009

Υπερτιμολογήσεις νοσοκομειακού υλικού μέσω offshore εταιριών, και ραδιοφαρμάκου σε δεκαπλάσια τιμή σε δύο νοσοκομεία κατήγγειλε ο  Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Σταύρος Ευαγγελάτος.

Στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή, ο κ. Ευαγγελάτος αναφέρθηκε στα σχετικά πορίσματα του ΣΕΥΥΠ και τις πιο «ηχηρές» περιπτώσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες του ΣΕΥΥΠ, τα νοσοκομεία μέχρι το 2004 προμηθεύονταν βηματοδότες και απινιδωτές με απευθείας ανάθεση και σε τιμές πολύ υψηλές, το πλαίσιο των οποίων καθοριζόταν με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Αποκάλυψε ακόμη, ότι λειτουργούσαν ακόμη και offshore εταιρείες «στην Κύπρο και αλλού» οι οποίες ιδρύονταν για να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των τιμών εισαγωγής με συνέπεια η τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε πολλαπλάσια τιμή από άλλες χώρες, ζημιώνοντας τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Σταύρος Ευαγγελάτος, αναφέρθηκε ακόμη, στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο οποίο –όπως είπε- την περίοδο 2008-2009 δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων και άλλων με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία 6,8 εκατ. ευρώ το 2008 και το 2009.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υπερτιμολογήσεις στην προμήθεια ραδιοφαρμάκων και στην περίπτωση νοσοκομείου της Πάτρας, το 2016, όπου το ραδιοφάρμακο τιμολογήθηκε στα 2.200 ευρώ αντί για 220 ευρώ. Η ίδια μάλιστα, εταιρία για τουλάχιστον έξι χρόνια πωλούσε το ίδιο ραδιοφάρμακο στο δημόσιο στα 1.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα στα 500 με 600 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει